Οι ανθρώπινες ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από διαφορετικούς αδένες σε όλο το σώμα.
Ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να μεταδίδουν μηνύματα, δηλαδή δουλεύουν σαν αγγελιοφόροι και όπως είναι λογικό, παίζουν το δικό τους μοναδικό και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στο σώμα.
Μία από αυτές τις διαδικασίες είναι να καθορίζουν σε –σχεδόν απόλυτο– βαθμό και τη διάθεσή μας.
Πολλές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση αυτών των ορμονών-νευροδιαβιβαστών, αλλά όταν ξέρεις πώς να τις ενισχύσεις, γιατί να περιμένεις να απελευθερωθούν μόνες τους;
Ντοπαμίνη
Απελευθερώνεται όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί ή ικανοποιούμε μια ανάγκη μας. Για παράδειγμα, ένα ωραίο γεύμα, η τακτοποίηση μιας υποχρέωσης ή ένα session διαλογισμού, αλλά και η ολοκλήρωση στόχων και ο ορισμών νέων.
Η απελευθέρωση της ντοπαμίνης δίνει το αίσθημα ευεξίας και μας παρακινεί να αναζητήσουμε πράγματα που μας αρέσουν και κάνουμε καλά.
Ωκυτωκίνη
Αποκαλείται συχνά «η ορμόνη της αγάπης». Έρευνες δείχνουν ότι η απελευθέρωση ωκυτοκίνης συνδέεται με τα επίπεδα ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής γενικότερα, ενώ φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη φυσιολογία και την ευτυχία των γυναικών από ότι των ανδρών.
Είναι ορμόνη που συσχετίζεται κυρίως με πιο στενές σχέσεις, είτε φιλικές είτε ερωτικές. Η δύναμή της κρύβεται στο ότι διεγείρει παράλληλα τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, ενώ μειώνει το άγχος!
Σεροτονίνη
Σταθεροποιεί τη διάθεσή μας και τα συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας και μας ηρεμεί, ενώ σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Η σεροτονίνη ενεργοποιείται φυσικά από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα – πηγαίνοντας μια βόλτα στον ήλιο, εξασφαλίζοντας καλό βραδινό ύπνο, περνώντας χρόνο στη φύση ή σε κάποιο σημείο χαλάρωσης όπως ένα σπα ή απλά το ντουζ μας.
Ενδορφίνες
Παράγονται για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον σωματικό πόνο. Απελευθερώνονται ως απόκριση στον πόνο ή το στρες, αλλά και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό, ή η άσκηση.
Η δράση τους αφορά την πρόκληση μιας σύντομης ευφορίας που καλύπτει τον πόνο. Οι αθλητές συχνά μιλούν για τα «υψηλά επίπεδα ενδορφινών» που νιώθουν, όταν πιέζουν το σώμα τους σε σημείο πραγματικής ενόχλησης ή πόνου.
Με τι ξεκινάμε;
Πηγή: rizawellness.com
GIPHY App Key not set. Please check settings