in ,

Οι 5 «γλώσσες αγάπης»: Πώς μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Πώς να αναγνωρίσετε τη γλώσσα της αγάπης σας…

Οι πέντε γλώσσες αγάπης περιγράφουν πέντε τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι λαμβάνουν και εκφράζουν την αγάπη σε μια σχέση

Αυτές είναι τα λόγια επιβεβαίωσης, ο ποιοτικός χρόνος, το σωματικό άγγιγμα, οι πράξεις εξυπηρέτησης και η λήψη δώρων.

Το να γνωρίζετε τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας και να του γνωστοποιείτε τη δική σας είναι ένας τρόπος για να νιώσετε και οι δύο ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν.

Ο συγγραφέας και πάστορας Gary Chapman περιγράφει πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γλώσσες αγάπης για να δείξετε στο σύντροφό σας ότι νοιάζεστε γι’ αυτόν με τρόπο που να μιλάει στην καρδιά του.

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Το βιβλίο του Chapman “Οι 5 γλώσσες της αγάπης” εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1992.

Πριν από τη συγγραφή του βιβλίου, ο Chapman άρχισε να παρατηρεί μοτίβα σε ζευγάρια που συμβούλευε. Συνειδητοποίησε ότι τα ζευγάρια παρεξηγούσαν ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Αυτό τον οδήγησε στο να καταλήξει στις πέντε γλώσσες αγάπης, ή στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι στις σχέσεις εκφράζουν την αγάπη.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Λέξεις επιβεβαίωσης
  • Ποιοτικός χρόνος
  • Σωματικό άγγιγμα
  • Πράξεις εξυπηρέτησης
  • Η λήψη δώρων

Λέξεις επιβεβαίωσης

Τα “λόγια επιβεβαίωσης” αφορούν την έκφραση στοργής μέσω προφορικών λέξεων, επαίνων ή εκτίμησης. Όταν αυτή είναι η πρωταρχική γλώσσα αγάπης κάποιου, απολαμβάνει τα ευγενικά λόγια και την ενθάρρυνση, τα ενθαρρυντικά αποφθέγματα, τα ερωτικά σημειώματα και τα χαριτωμένα μηνύματα κειμένου.

Μπορείτε να κάνετε τη μέρα αυτού του ατόμου χαρούμενη με το να του κάνετε κομπλιμέντα ή να του επισημάνετε τι κάνει καλά.

Ποιοτικός χρόνος

Κάποιος με αυτή τη γλώσσα αγάπης θέλει αμέριστη προσοχή. Αισθάνεται ότι τον αγαπάτε αν είστε παρόντες και επικεντρωμένοι σ’ αυτόν όταν είστε μαζί. Αυτό σημαίνει να αφήσετε το κινητό τηλέφωνο, να κλείσετε τον υπολογιστή, να κάνετε οπτική επαφή και να ακούτε ενεργά.

Οι άνθρωποι με αυτή τη γλώσσα αγάπης αναζητούν την ποιότητα αντί της ποσότητας.

Σωματικό άγγιγμα

Ένα άτομο με το σωματικό άγγιγμα ως κύρια γλώσσα αγάπης αισθάνεται αγάπη μέσω της σωματικής στοργής. Εκτός από το σeξ, αισθάνονται αγαπημένοι όταν ο σύντροφός τους κρατάει το χέρι τους, αγγίζει το χέρι τους ή τους κάνει μασάζ στο τέλος της ημέρας, για παράδειγμα.

Η ιδέα αυτού του ατόμου για ένα τέλειο ραντεβού μπορεί να περιλαμβάνει αγκαλιά στον καναπέ με ένα ποτήρι κρασί και μια καλή ταινία. Απλώς θέλουν να είναι κοντά στο σύντροφό τους σωματικά.

Πράξεις εξυπηρέτησης

Οι πράξεις εξυπηρέτησης είναι ωραία πράγματα που κάνετε για τον σύντροφό σας και τον κάνουν να νιώθει ότι τον αγαπάτε και τον εκτιμάτε, όπως π.χ:

  • Βοηθάτε με τα πιάτα
  • Εκτέλεση θελημάτων
  • Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα
  • Βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητο

Αν η κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας είναι οι πράξεις εξυπηρέτησης, θα παρατηρήσει και θα εκτιμήσει τα μικρά πράγματα που κάνετε γι’ αυτόν. Έχουν την τάση να εκτελούν πράξεις εξυπηρέτησης και καλοσύνης και για τους άλλους.

Λαμβάνοντας δώρα

Για κάποιον που χρησιμοποιεί και ανταποκρίνεται σε αυτή τη γλώσσα αγάπης, η παροχή δώρων υποδηλώνει αγάπη και στοργή. Εκτιμούν όχι μόνο το ίδιο το δώρο αλλά και τον χρόνο και την προσπάθεια που κατέβαλε το άτομο που πρόσφερε το δώρο.

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν να λαμβάνουν δώρα ως μέρος της πρωταρχικής γλώσσας αγάπης τους δεν περιμένουν απαραίτητα μεγάλα ή ακριβά δώρα- είναι περισσότερο η προσπάθεια πίσω από το δώρο που μετράει.

Όταν αφιερώνετε χρόνο για να διαλέξετε ένα δώρο ειδικά γι’ αυτούς, τους λέει ότι τους γνωρίζετε πραγματικά. Οι άνθρωποι με αυτή τη γλώσσα αγάπης μπορούν συχνά να θυμούνται κάθε μικρό δώρο που έχουν λάβει από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, επειδή τους επηρεάζει τόσο πολύ.

Πώς να αναγνωρίσετε τη γλώσσα της αγάπης σας

Σε μια σχέση, αισθάνεστε περισσότερο αγαπημένοι όταν ο σύντροφός σας:

Σας λέει “Σ’ αγαπώ” ή επαινεί κάτι που κάνατε;
Σας εκπλήσσει με ένα ουσιαστικό δώρο;
Σχεδιάζει ένα ταξίδι μόνο για εσάς τους δύο;
Τρέχει τις δουλειές ή πλένει τα ρούχα;
Σας κρατάει το χέρι ενώ περπατάτε;

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσατε να πάρετε μια ιδέα για το ποια μπορεί να είναι η γλώσσα της αγάπης σας.

Θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να θυμηθείτε τα είδη των πραγμάτων που ζητάτε σε μια σχέση ή να σκεφτείτε πώς εκφράζετε την αγάπη στο σύντροφό σας.

Η γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας μπορεί να μην είναι η ίδια με τη δική σας

Όταν τα ζευγάρια έχουν διαφορετικές πρωταρχικές γλώσσες αγάπης, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας μάθει να μιλάει τη δική σας γλώσσα αγάπης (και εσείς τη δική του), πιθανότατα θα νιώθει ότι τον αγαπούν, ότι τον εκτιμούν και, τελικά, ότι είναι πιο ευτυχισμένος στη σχέση σας.

Πώς οι γλώσσες της αγάπης ωφελούν τις σχέσεις

Όλοι μας εκφράζουμε και λαμβάνουμε την αγάπη με διαφορετικό τρόπο. Η εκμάθηση και η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη σχέση σας.

Σύμφωνα με τον Chapman, αυτός είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας. Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η εκμάθηση των αντίστοιχων γλωσσών αγάπης θα μπορούσε να είναι επωφελής.

Οι γλώσσες της αγάπης προάγουν την ανιδιοτέλεια

Όταν δεσμεύεστε να μάθετε τη γλώσσα αγάπης κάποιου άλλου, επικεντρώνεστε στις ανάγκες του και όχι στις δικές σας. Αυτή είναι η κεντρική παραδοχή της θεωρίας του Chapman.

Τα ζευγάρια θα πρέπει να εργάζονται για να μάθουν τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου τους αντί να προσπαθούν να πείσουν τον σύντροφό τους να μάθει τη δική τους. Ιδανικά, και οι δύο άνθρωποι θα θέλουν να εκφράσουν την αγάπη με τρόπο που να έχει νόημα για τον άλλον.

Όλος ο σκοπός της κοινής εξερεύνησης των γλωσσών αγάπης σας είναι να μάθετε πώς να αγαπάτε τον σύντροφό σας με τρόπο που να έχει νόημα για εκείνον.

Οι γλώσσες αγάπης δημιουργούν ενσυναίσθηση

Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για το πώς ο σύντροφός σας βιώνει την αγάπη, μαθαίνετε να συμπάσχετε μαζί του. Αυτό σας βοηθά να βγείτε για λίγο έξω από τον εαυτό σας και να δείτε τι κάνει ένα άλλο άτομο να νιώθει σημαντικό και αγαπημένο.

Όταν τα ζευγάρια δεσμεύονται να μάθουν και να χρησιμοποιούν τις γλώσσες της αγάπης, αυξάνουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και μαθαίνουν πώς να βάζουν τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές τους.

Αντί να μιλούν τη δική τους γλώσσα αγάπης στον σύντροφό τους, μαθαίνουν πώς να μιλούν σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο σύντροφός τους.

Οι γλώσσες αγάπης βοηθούν στη διατήρηση της οικειότητας

Το να μιλάτε τακτικά για το τι κρατάει τις δεξαμενές αγάπης σας γεμάτες μπορεί να οικοδομήσει περισσότερη κατανόηση -και τελικά, οικειότητα- στη σχέση σας.

Όχι μόνο θα μάθετε περισσότερα ο ένας για τον άλλον, αλλά θα συνδεθείτε και με βαθύτερους, πιο σημαντικούς τρόπους. Όταν συμβαίνει αυτό, η σχέση σας αισθάνεται πιο οικεία.

Μια ανασκόπηση του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Global Journal of Health Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας μπορεί να βοηθήσει την οικειότητα σε έναν γάμο.1

Οι γλώσσες της αγάπης βοηθούν στην προσωπική ανάπτυξη

Η εστίαση σε κάτι ή κάποιον έξω από τον εαυτό σας μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη. Το να αγαπάτε τον σύντροφό σας με τρόπους που βρίσκονται έξω από τη ζώνη άνεσής σας, σας αναγκάζει να αναπτυχθείτε και να αλλάξετε και να κοιτάξετε έξω από τον εαυτό σας.

*Πηγή

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η Λέρος «κατέκτησε» μια πρωτιά που θα τη θέλαμε παντού!

Hustle culture: Τι είναι και γιατί λειτουργεί τόσο τοξικά για την ψυχική σου υγεία