Ίσως σου έχει συμβεί καθώς διηγείσαι για τρίτη φορά ένα έντονο γεγονός, να σε ρωτήσει κάποιος φίλος ή θεραπευτής, «Και τί αισθάνεσαι λοιπόν για αυτό;» και να μην έχεις κάτι να απαντήσεις.
Έλα να παίξουμε ένα παιχνίδι για να καταλάβεις τι εννοώ…
Κάθισε στον καναπέ μου, κι εγώ φτιάχνω το τσάι μας. Καθώς το κάνω αυτό, εσύ φέρε στο νου κάτι που σε ενόχλησε και δοκίμασε να το ξαναζήσεις αν νιώθεις άνετα με αυτό.
Θυμήσου τον χώρο, τι ειπώθηκε, την σειρά των γεγονότων. Σε ρωτώ λοιπόν τώρα: Ποιο ακριβώς συναίσθημα, σου προκάλεσε;
Και τώρα ονόμασε εκείνο το συναίσθημα και αν έχει αλλάξει, ονόμασε και αυτό που αισθάνεσαι πλέον.
Προσπάθησε μάλιστα να μην χρησιμοποιήσεις ένα βασικό όρο όπως Θυμός ή Λύπη, αλλά να πας παραπέρα. Υπάρχουν χιλιάδες αποχρώσεις συναισθημάτων θετικών ή αρνητικών.
Ποιο ακριβώς ήταν το δικό σου; Και αν πάμε και παραπέρα, τί χρώμα είχε; Τί αίσθηση είχε;
Ήταν βαρύ, ήταν κοφτερό, πονούσες κάπου;
Έλα τώρα να βάλουμε και το σώμα σου στο παιχνίδι
Αν θέλεις μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να συγκεντρωθείς στο συναίσθημα που ονόμασες. Παρατήρησε το σώμα σου. Υπάρχει κάπου βάρος; Παλμός, κάποια άλλη αίσθηση;
Δοκίμασε να μην κρίνεις την διαδικασία, γιατί αυτή την στιγμή, για πρώτη φορά παρατηρείς κάτι που ούτως ή άλλως σου συμβαίνει καθημερινά.
Τα συναισθήματα σου, δεν είναι η άυλα, δεν είναι παιχνίδια του νου.
Και αν ένα από αυτά σε ταλαιπωρεί για καιρό και προσπαθείς να το ρυθμίσεις με την σκέψη, λυπάμαι μα πιθανώς έχεις ξοδέψει πολλές άυπνες νύχτες δίχως αποτέλεσμα.
Κι αυτό έρχομαι σήμερα να σου πω
Με τα βήματα που έχουν γίνει στην βιολογία και την νευροεπιστήμη, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα συναισθήματα γεννιούνται από μια περίπλοκη εγκεφαλική διαδικασία στην οποία συμμετέχει και το σώμα.
Θα μου πεις η ολιστική θεώρηση και η σύνδεση του πνεύματος και του σώματος επικρατούσε στις θεωρίες του Πλάτωνα και στις διδαχές του Ιπποκράτη αιώνες πριν…
Η αλήθεια είναι όμως πως η σύγχρονη ιατρική, κάπου μέσα στην προσπάθεια του Χριστιανισμού να επικρατήσει κατά τον μεσαίωνα, δαιμονοποιώντας την αρχαία γνώση και η Δυτική αντίληψη που βασίζεται στην αδιάκοπη δράση και την επικράτηση του δυνατότερου, επιβάλλοντας έναν αγώνα δρόμου σαν τρόπο ζωής, καταδίκασε το συναίσθημα σε μια περιοχή όπου κανείς μας δεν πάει.
Προτού κλείσω για σήμερα, σου αφήνω μια σύντομη σωματική πρακτική που χρησιμοποιώ στις Coaching Συνεδρίες μου, η οποία ονομάζεται Havening, από την λέξη Haven που σημαίνει λιμένας.
Δοκίμασε την και κράτησε την στην φαρέτρα σου για την ανακούφιση έντονων συναισθημάτων στην καθημερινότητα.
Κάθισε κάπου αναπαυτικά και χάιδεψε με το αριστερό χέρι την δεξιά παλάμη, έπειτα κάνε το ίδιο αντίστροφα. Συνεχίζοντας να χαϊδεύεις τις παλάμες σου, ρυθμικά και με έναν τρόπο που βρίσκεις ευχάριστο και κατευναστικό, κοίταξε γύρω σου και προσπάθησε να εντοπίσεις:
- Τρεις αποχρώσεις του μπλε
- Κάτι γυαλιστερό
- Κάτι απαλό
- Ένα παραλληλόγραμμό
- Έναν κύλινδρο
Τώρα κλείσε τα μάτια και εξερεύνησε την αίσθηση στα παλάμες σου: είναι απαλές, τραχείς, ζεστές;
Προσπάθησε να εισπνεύσεις από την καρδιά, και να εκπνεύσεις από τις ωμοπλάτες.
Αφουγκράσου το δωμάτιο. Εξερεύνησε τους ήχους. Άνοιξε τα μάτια και βρες πάλι τρεις αποχρώσεις του μπλε. Τί έχει αλλάξει;
Σταμάτα σιγά σιγά να χαϊδεύεις τις παλάμες σου. Αγκάλιασε το σώμα σου και πες ευχαριστώ.
Φιλιά και ευχές για μια υπέροχη Πανσέληνο στον Σκορπιό.
Και θυμήσου: μην καταπιέζεις τα συναισθήματα σου, γιατί μόνο όταν τα νιώσεις θα βρεις την γιατρειά που αξίζεις.
GIPHY App Key not set. Please check settings