in ,

Και τελικά… μπορούμε να επηρεάσουμε την τύχη μας;

«Η τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την εμπειρία».

Η τύχη είναι μια έννοια που συναντάμε συχνά στη ζωή μας

Συνήθως, τη συνδέουμε με απρόσμενα γεγονότα ή ευκαιρίες που έρχονται χωρίς προειδοποίηση.

Είναι ένας όρος που περιγράφει τα απρόβλεπτα γεγονότα που συμβαίνουν και τα οποία δεν ελέγχονται από εμάς. Μπορεί να εκφράζει την αιτία της επιτυχίας ή της αποτυχίας μας, αλλά και τον παράγοντα που οδηγεί στην τυχαία συνάντηση δύο ανθρώπων ή γεγονότων.

Ο φιλόσοφος Σενέκας έλεγε

«Η τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την εμπειρία».

Ο Σενέκας υποστήριζε ότι η τύχη δεν είναι απλά μια σειρά από τυχαία γεγονότα, αλλά κάτι που μπορούμε να επηρεάσουμε με την προετοιμασία και την προσπάθεια.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως την τύχη μας, μπορούμε όμως να επηρεάσουμε το μέλλον μας με τις πράξεις μας και τις επιλογές που κάνουμε.

Πως θα γίνει λοιπόν αυτό;

Με σκληρή εργασία, θέτοντας σαφείς και συγκεκριμένους στόχους και επιδιώκοντας την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε το μέλλον μας και να βελτιώσουμε την τύχη μας.

Ο Δημόκριτος πίστευε ότι οι άνθρωποι έχουν την εξουσία να επηρεάζουν τη ζωή τους μέσω των μέσω της προσπάθειάς τους και των προετοιμασιών τους.

Θεωρούσε ότι επινόησαν την έννοια της τύχης για να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες τους, που οφείλονταν στην απερισκεψία τους και στην έλλειψη προετοιμασίας.

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η τύχη είναι απλώς μια φανταστική έννοια που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν τα πράγματα που δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Όταν ο παγκοσμίου φήμης παίκτης γκολφ Jack Nicklaus ρωτήθηκε πόσο τυχερός ένιωθε που ήταν τόσο επιτυχημένος, απάντησε: «Όσο περισσότερο εξασκούμαι, τόσο πιο τυχερός αισθάνομαι».

Η πίστη, η αποφασιστικότητα και το κίνητρο σε συνδυασμό με τη δέσμευση για σκληρή δουλειά αποτελεί τη στρατηγική όλων των επιτυχημένων ανθρώπων.

Κάποιοι ίσως να αισθάνονται ότι δεν τους αξίζει να πετύχουν ή να είναι τυχεροί

Η αποδοχή ότι «τα καλά πράγματα μπορούν να συμβούν και σε εμένα» αποτελεί μια νοοτροπία που μπορεί να οδηγήσει  στην επιτυχία ή αλλιώς στην τύχη.

Η στάση μας, η προσέγγισή μας, η επιθυμία μας και το κίνητρό μας επηρεάζουν την «τύχη» που προσελκύουμε σε κάθε περίσταση.

Όταν εκπέμπουμε είτε μια θετική είτε μια αρνητική προσδοκία, επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα και το τι προσελκύουμε για τον εαυτό μας. Η τύχη μπορεί να έρθει πολλές μορφές με την αποτυχία και να παρέχει σημαντικές και απροσδόκητες ευκαιρίες.

Κλείνοντας, αυτό που θα ήθελα να θυμάστε είναι η σημαντικότερη φράση που είπε ο Abram Maslow: “Οι πιο τυχεροί είναι αυτοί που έχουν μια υπέροχη ικανότητα να εκτιμούν ξανά και ξανά τα βασικά αγαθά της ζωής, με δέος, ευχαρίστηση, θαύμα, ακόμα και έκσταση”.

Nα αναγνωρίζετε την αξία των πραγμάτων που συνήθως θεωρούνται δεδομένα.

Οικογένεια, φιλία, υγεία και ευημερία

Μην αναλώνεστε μόνο στην προσπάθεια να αποκτήσετε περισσότερα πράγματα ή να επιτύχετε περισσότερους στόχους, αγνοώντας την αξία των πραγμάτων που έχετε ήδη.

Εκτιμήστε τα απλά βασικά αγαθά που μπορούν να φέρουν την αληθινή ευτυχία και ικανοποίηση στη ζωή μας.

Τότε πιστέψτε με θα νιώσετε πολύ τυχεροί!

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η αυτοφροντίδα είναι τόσο σημαντική και όμως τόσο περιθωριοποιημένη

Νιώσε τα συναισθήματα σου και βρες την γιατρειά που αξίζεις