in ,

Ένα χαρούμενο σώμα ζει περισσότερο γιατί έχει κίνητρο

Ξεκίνησε να κινείς το σώμα σου… θα εκπλαγείς με όσα μπορεί να κάνει.

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Μια ζωντανή μηχανή κίνησης με άπειρες δυνατότητες. Η καθιστική ζωή ισοπεδώνει το σώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σύγχρονο κάπνισμα είναι το κάθισμα!

Η ανθρωπότητα ανά τους καιρούς βρίσκει διάφορους τρόπους να κάνει κακό στον εαυτό της, μέσω της ανθυγιεινής διατροφής, του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης παιδείας από το σχολείο στο γιατί πρέπει να μάθουμε να μας αρέσει η κίνηση, της έλλειψης παραδειγμάτων από το σπίτι σε κίνηση και δραστηριότητα. Η ανάπτυξη του παιδιού ως ο αυριανός ενήλικας αποτελεί το δομικό υλικό μιας κοινωνίας και ξεκινάει ξανά από την οικογένεια και το σχολείο.

Το σώμα μας κατά την διάρκεια την κίνησης παράγει ενδορφίνες και σεροτονίνη, ορμόνες της ευφορίας και της χαράς. Αυτές οι ορμόνες θα καθορίσουν το πώς εμείς θα συμπεριφερόμαστε μέσα στη μέρα και πώς θα αξιολογούμε τα όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτήν.

Δεν είναι τυχαίο πως σε όλους τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές συστήνεται η κίνηση και η γυμναστική. Ο εγκέφαλος μέσα από την άσκηση εξισορροπεί της ορμόνες του και αυτό κάνει το άτομο πιο ψύχραιμο, πιο ισορροπημένο, πιο αισιόδοξο και πιο χαρούμενο.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η εκπαίδευση εστιάζει σε θέματα που η γνώση τους δεν εξυπηρετεί κάπως πρακτικά τα παιδιά. Κι ενώ τα παιδιά θα έπρεπε να μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να καταλαβαίνουν τί χρειάζεται το σώμα τους, να μαθαίνουν διαλογισμό, τη σημασία της ενεργητικής αναπνοής, τη σημαντικότητα της άθλησης, μαθαίνουν πράγματα που μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν στη ζωή τους και ποτέ.

Εδώ, έρχεται ο ρόλος του γονέα που χρειάζεται να παρακινήσει το παιδί να αγαπήσει την κίνηση και να την κάνει καθημερινή ρουτίνα του. Βγείτε όλοι μαζί σαν οικογένεια για περίπατο, παίξτε και τρέξτε στο πάρκο με τη μπάλα, πηγαίνετε για bowling ή τένις, μάθετε στα παιδιά να συνδέονται με μια κοινή δραστηριότητα χωρίς απαραίτητα οθόνες ή φαγητό όταν βγαίνουν έξω. Μάθετέ τα να συνδέονται με τον κόσμο χρησιμοποιώντας κατευθείαν το σώμα τους. Δε χρειάζεται κάποιο άλλο μέσο.

Η σύγχρονη κοινωνία έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει ο χρόνος για ομαδικές και οικογενειακές δραστηριότητες. Εδώ, χρειάζεται εμείς να δημιουργήσουμε τον χρόνο, έτσι ώστε να μάθουμε στα παιδιά αλλά και στους εαυτούς μας πώς να εντάσσουμε την κίνηση στη ζωή μας η οποία συνεπάγεται μακροζωία, υγεία και ευτυχία αν τη μεταφράζαμε σε ορμόνες.

Ένα χαρούμενο σώμα ζει περισσότερο γιατί έχει κίνητρο, δηλαδή κινείται, το ίδιο ισχύει και για τον νου. Ξεκίνησε να κινείς το σώμα σου και πολύ σύντομα θα εκπλαγείς με όσα μπορεί να κάνει!

Written by Ζωή Βασιλείου

Σύμβουλος-Εκπαιδεύτρια της Τεχνικής ThetaHealing®

«Heal the inside, the outside will follow»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Όταν αδυνατείς να βάλεις για ύπνο τα συναισθήματά σου

Όταν η ανάγκη θεωρείται αγάπη και η εξάρτηση σχέση