in ,

LoveLove InsightfulInsightful LikeLike

Το Νεύρο της Ψυχής και η σχέση του με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα

Η Θεωρία του Πνευμονογαστικού Νεύρου (pt. 1)

Την εποχή που σπούδαζα, άρχιζα να παρουσιάζω μια σειρά από συμπτώματα όπως έντονους πόνους στο σώμα και ταχυπαλμίες, που δεν είχαν καμιά φανερή εξήγηση. Φαντάσου την έκπληξη μου όταν μετά από μια σειρά εξετάσεις, κάθε παθολογική αιτία αποκλείστηκε και απέμεινα με την διάγνωση του Ευερέθιστου Εντέρου.

Θυμάμαι ακόμη πόσο μπερδεμένη αισθάνθηκα όταν αυτό που βίωνα κατηγοριοποιήθηκε ως Ψυχοσωματική ασθένεια και έλαβα την συμβουλή να περιορίσω το άγχος μου. Πως ένιωσα; Ειλικρινά, προδομένη από το ίδιο μου το σώμα.

Η ίδια δεν αισθανόμουν αγχωμένη και η ετικέτα υπερευαίσθητη, δεν με κάλυπτε, η υγεία μου παρ’ όλα αυτά είχε διαταραχτεί. Αυτό που δεν ήξερα είναι πως χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν τέτοιες ασαφείς διαγνώσεις και καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά για την ελαχιστοποίηση του άγχους. Τα οποία και δεν είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω καθώς δεν είχα διαγνωσθεί με συγκεκριμένη παθολογία.

Το Πνευμονογαστρικό Νεύρο

Αν έχεις ποτέ βρεθεί κι εσύ στην δυσάρεστη θέση να βαφτίσει η σύγχρονη ιατρική ένα σωματικό θέμα υγείας που αντιμετωπίζεις ως ψυχοσωματικό, η Θεωρία του Πνευμονογαστρικού Νεύρου, έρχεται να σου δώσει μερικές από τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Το Πνευμονογαστρικό είναι το πιο μακρύ νεύρο στο σώμα μας και συνδέει τον εγκέφαλο με το έντερο. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα κανάλι επικοινωνίας. Μέσω αυτού, λαμβάνει ο εγκέφαλος πληροφορίες για την καλή λειτουργία των οργάνων, ρυθμίζει λειτουργίες τους, αλλά και στέλνει πληροφορίες στα όργανα για τα ερεθίσματα που δέχεται από τον έξω κόσμο.

Έτσι εξηγούνται οι πεταλούδες στο στομάχι, η ταχυκαρδία όταν ακούσουμε κάτι ανησυχητικό, και κάθε είδους άμεση αλλαγή φυσικής κατάστασης σαν ανταπόκριση σε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Το πιο ενδιαφέρον, είναι ότι καθώς βιώνουμε μεγάλο μέρος της ημέρας στον αυτόματο, συχνά δεν έχουμε καταγράψει το αρχικό ερέθισμα.

Με άλλα λόγια δεν είσαι υπερευαίσθητος. Είσαι ένας πολύπλοκος οργανισμός ο οποίος αντιδρά ακριβώς όπως είναι φτιαγμένος για να αντιδρά. Απλά σου λείπει το εγχειρίδιο χρήστη. Και αυτό συμβαίνει, γιατί πολύ απλά η δυτική ιατρική είναι δομημένη γύρω από την ιδέα ότι για κάθε ασθένεια υπάρχει ένα χάπι που μπορείς να αγοράσεις.

Ένα εγχειρίδιο για τη φροντίδα του νευρικού συστήματος

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όταν ο Ψυχίατρος και Νευροεπιστήμονας Dr. Stephen Porges, διατύπωσε την Θεωρία του Πνευμονογαστρικού Nεύρου το 1994, η οποία ήρθε να εξηγήσει επιστημονικά την σύνδεση πνεύματος και σώματος, και να ενδυναμώσει το άτομο δίνοντας συμβουλές αυτορρύθμισης του νευρικού συστήματος, η ιατρική κοινότητα, δεν βιάστηκε να την υιοθετήσει.

Κι όμως, η θεωρία αυτή που αναπτύχθηκε μέσα στα χρόνια για να φτάσει να υποστηρίζεται σήμερα από πολλούς σημαντικούς επιστήμονες, παρέχει ένα εγχειρίδιο για την φροντίδα του νευρικού συστήματος και προσφέρει απλές πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας στην καθημερινότητα σαν ρουτίνα καθημερινής αυτοφροντίδας του σώματος και της ψυχής.

Καθώς υπάρχει άφθονο υλικό, θα επανέλθω σε ένα δεύτερο μέρος με τρεις πυλώνες της ευεξίας που αξίζει να γνωρίζεις, καθώς και με πρακτικές που μας δίνει η θεωρία αυτή οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν στη καθημερινότητα μας. Σας αφήνω όμως σήμερα με τις δύο πιο σημαντικές ερωτήσεις που αξίζει να κάνουμε καθημερινά στον εαυτό μας σε εποχές αυξημένου άγχους:

Τι χρειάζεται το νευρικό μου σύστημα αυτήν την στιγμή;

Αυτό που κάνω αυτή την στιγμή, τι φροντίδα παρέχει στο νευρικό μου σύστημα;

Το πρώτο βήμα για να γυρίσεις στην ασφάλεια, είναι πάντα να έρθεις στο τώρα να κάνεις μια παύση, και να καταγράψεις τι συμβαίνει στο σώμα σου. Συχνά λέμε, «Σήμερα έχω τα νεύρα μου». Πήγαινε παραπέρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως εκδηλώνεται στο σώμα σου την στιγμή που το λες; Τι σκέψεις κάνεις; Τι αισθάνεσαι; Και ποιες είναι οι πρακτικές που σε βοηθούν να επανέλθεις;

Όπως είπε ο Rene Maria Rilke, το μοναδικό ταξίδι που μετρά, είναι αυτό που κάνουμε μέσα μας.

Φιλιά, Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

«Μισώ την δουλειά μου!»

Δεν αρκεί να ξέρεις τι θέλεις, χρειάζεται και να το δηλώνεις