in ,

Προσαρμογόνα: Τι είναι και πώς μπορούν να συμβάλλουν στην ευεξία μας

Τα προσαρμογόνα δεν είναι τοξικά.

Τον τελευταίο καιρό στον χώρο της ευεξίας γίνεται όλο και μεγαλύτερος λόγος γύρω από τα προσαρμογόνα ή ανταπτογονα βότανα και μανιτάρια.

Για την ακρίβεια τα βλέπουμε σχεδόν να συμπεριλαμβάνονται παντού.

Από θρεπτικά smoothies, τσάι και συμπληρώματα διατροφής μέχρι προϊόντα ομορφιάς και κοσμητολογίας έρχονται μαζί με υποσχέσεις για λιγότερο στρες, ευεξία ακόμα και καλύτερο σeξ!

Τι όμως ακριβώς είναι τα προσαρμογόνα, πώς λειτουργούν, πως μπορούν να μας ωφελήσουν και κυρίως… είναι για όλους?

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα φυτά και τα μανιτάρια που κατηγοριοποιούνται ως «προσαρμογόνα» χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην Κινέζικη & Αγιουβέρδικη Ιατρική, ως τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με το άγχος και το στρες, αλλά και την ενίσχυση της γενικότερης ευεξίας του οργανισμού.

Ωστόσο, ο όρος προσαρμογόνα κατοχυρώθηκε επίσημα το 1957 από τον Ρώσο επιστήμονα Nikolai Lazarev κατά την διάρκεια της έρευνας του σε ουσίες που δημιουργούν μια κατάσταση «μη ειδικής αντίστασης» απέναντι σε πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση (βελτίωση αντοχής, μνήμης, εστίασης, αποκατάστασης επιπέδων ενέργειας) αθλητών και στρατιωτών.

Περίπου μια δεκαετία αργότερα, οι φαρμακολόγοι Brekham και Dardymov διεύρυναν αυτόν τον ορισμό προσδιορίζοντας μια λίστα συγκεκριμένων κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου μια ουσία να χαρακτηριστεί ως προσαρμογόνα:

  1. Τα προσαρμογόνα δεν είναι τοξικά. Τα προσαρμογόνα θα πρέπει να είναι ασφαλή και μη τοξικά χωρίς να παρουσιάζουν σημαντικές παρενέργειες
  2. Τα προσαρμογόνα παράγουν μια μη ειδική απόκριση, π.χ. αυξάνουν τη δύναμη αντίστασης έναντι πολλαπλών (φυσικών, χημικών ή βιολογικών) στρεσογόνων παραγόντων
  3. Τα προσαρμογόνα έχουν ομαλοποιητική επίδραση στο σώμα. Με απλά λόγια, ένα προσαρμογόνο θα λειτουργήσει όπως χρειάζεται για να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει την ομοιόσταση ή να επιστρέψει (σε ​​περίπτωση στρες) σε μια κατάσταση ισορροπίας.

Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι στην πραγματικότητα αρκετά εξαιρετικό καθώς σημαίνει ότι το προσαρμογόνο θα δράσει ή θα προσαρμοστεί σε αυτό που χρειάζεται το σώμα.

Για παράδειγμα, αν και η ρίζα Ashwagandha συνιστάται συνήθως ως επιλογή «ανακούφισης από το άγχος» και καταφέρνει να ενεργεί ανάλογα, προσφέροντας ηρεμιστικά οφέλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος, μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει ως «ενεργοποιητικό» σε κάποιον που αισθάνεται κούραση ή συναισθηματική εξάντληση. Η δράση της δηλαδή προσαρμόζεται στις ανάγκες του οργανισμού!

Τι είναι όμως ακριβώς τα προσαρμογόνα/ανταπογόνα

Με απλα λόγια, τα προσαρμογόνα είναι ισχυρά φυτά, βότανα, ρίζες και μανιτάρια που βοηθούν το σώμα να «προσαρμόζεται» σε κάθε είδους στρεσογόνους παράγοντες, αποκαθιστώντας την ισορροπία και βοηθώντας το να επανέλθει ή να διατηρήσει την ομοιόσταση.

Μπορούν να ενισχύσουν τη ζωτικότητα, να προάγουν τη σταθεροποίηση της διάθεσης και να βελτιώσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης ενισχύοντας τα εσωτερικά μας συστήματα.

Λειτουργούν ολιστικά και διαφορετικά σε κάθε άτομο προσαρμοζόμενα στις ανάγκες του κάθε οργανισμού και συμβάλοντας βοηθώντας στην ισορροπία μυαλού, σώματος και πνεύματος.

Πόσο σύντομα θα αισθανθείτε τα οφέλη;

Σε γενικές γραμμές, θα νιώσετε άμεσα ένα ήπιο αποτέλεσμα όπως χαλάρωση (αν αυτό είναι που χρειάζεστε) μετά την κατανάλωση ενός προσαρμογόνου latte (latte εμπλουτισμένου με προσαρμογόνες ουσίες) αν και αυτό εξαρτάται επίσης από την ποσότητα των ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτού του είδους των κοκτέιλ και smoothies που πωλούνται σε διάφορα μπαρ ευεξίας ή κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητα των ουσιών που χρησιμοποιούνται και στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγετε απλώς να πληρώνετε ένα υπερτιμημένο ποτό ή ρόφημα χωρίς πραγματικά οφέλη.

Η αλήθεια είναι ότι όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, μπορείτε πραγματικά να βιώσετε και να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές τους μετά από μερικές εβδομάδες λήψης τους σε καθημερινή βάση.

Δεδομένου ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε με έναν τύπο συμπληρώματος σε χαμηλή δόση, ώστε να μπορέσετε να παρατηρήσετε πραγματικά πώς λειτουργεί στο σώμα σας και να προσαρμόσετε τη δοσολογία σας σταδιακά φτάνοντας στη μέγιστη προτεινόμενη δόση. Το κλειδί είναι να μάθετε να ακούτε το σώμα σας και τις ανάγκες του.

Πηγή: wellmedy.gr

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Το παν σε μια σχέση είναι να αισθάνεσαι ελεύθερος

Αύγουστος Κορτώ: Με ρωτάς, κάθε χρόνο, γιατί νιώθω περήφανος