Ο διαλογισμός είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα μυαλό που σκέφτεται συνέχεια
Η θεωρία λέει κάνε διαλογισμό δέκα λεπτά την ημέρα και αν δεν έχεις χρόνο κάνε είκοσι λεπτά.
Αυτό, διότι όταν ένας άνθρωπος διαχειρίζεται πάρα πολλά μέσα στην ημέρα του το μυαλό του υπερλειτουργεί και δεν εστιάζει εξίσου στο να ξεκουράζεται, να παρατηρεί και να εμπιστεύεται το ίδιο εύκολα, με αποτέλεσμα η υπερανάληψη ευθύνης να γίνεται πρόγραμμα -δηλαδή συνήθεια- και να μπαίνει εντελώς σε κατάσταση συνεχόμενης δράσης.
Αυτό σημαίνει πως θέλει να τα ελέγχει όλα, να περνάνε όλα από τα χέρια του και αυτό πολλές φορές το δικαιολογεί λέγοντας πως οι άλλοι δεν είναι επαρκείς και ο ίδιος αναγκάζεται να τα κάνει όλα αυτά, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: Εκείνος είναι σε κατάσταση υπερλειτουργείας και οτιδήποτε κι αν προσπαθήσουν να κάνουν οι άλλοι θα φαίνεται πως δεν είναι αρκετό ή πως δεν το κάνουν αρκετά καλά.
Τα οφέλη του διαλογισμού
Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πως ρίχνει την εγκεφαλική συχνότητα σε χαμηλότερα κύματα και ξεκουράζεστε πιο εύκολα, μαθαίνετε να εστιάζετε στο τώρα και έτσι ελαχιστοποιείτε τις κακές σκέψεις για το μέλλον καθαρίζοντας το μυαλό σας από νοητικά σκουπίδια, σας μαθαίνει να εστιάζετε στις παύσεις.
Ο Μηνάς Καφάτος, αστροφυσικός, στο βιβλίο του «Βιώνοντας τη ζωντανή παρουσία», αναφέρει τη σημαντικότητα της παύσης λέγοντας πως «δεν δίνουμε σημασία στην παύση κάνοντας μέσα μας τη δράση σημαντικότερη».
Η ισορροπία των δυο είναι που επιφέρει την επιτυχία καθώς στην παύση εκτελούνται πολύ σημαντικές διεργασίες τόσο για τον νου όσο και για το σώμα το ίδιο.
Τί μπορεί να πάει στραβά μέσα σε αυτή τη διαδικασία;
Γιατί μπορεί να μην λειτουργεί ο διαλογισμός για εσάς;
- Δεν έχετε συνέπεια στη διαδικασία: Κάνετε διαλογισμό σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα και αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί στον αντίποδα καθημερινά σκέφτεστε όλη την ημέρα με άγχος και υπερανάληψη ευθύνης χωρίς να το εξισορροπείτε.
- Έχετε παράγοντες που σας διασπούν από τη διαδικασία: Αν το κινητό σας χτυπάει κάθε λεπτό και σας διακόπτει από την αυτοσυγκέντρωση δεν πετυχαίνει η διαδικασία. Χρειάζεται να μείνετε δέκα λεπτά σε σιωπή δίνοντας χώρο σε σας να ισορροπήσετε και να ανασυγκροτηθείτε.
- Δεν πιστεύετε σε αυτό που κάνετε: Οι άνθρωποι πιστεύουν πως ό,τι βλέπουν στην φαντασία τους είναι μια αφηρημένη ιστορία, ένα παραμύθι του μυαλού και το απορρίπτουν εντελώς. Η νευροφυσιολογία έχει αποδείξει πως ο εγκέφαλος κάνει τις ίδιες συνάψεις είτε ζει την εμπειρία, είτε τη φαντάζεται, δηλαδή πιστεύει ως αλήθεια ακόμα κι αν φαντάζεστε κάτι και δεν το ζείτε πραγματικά εκείνη τη στιγμή.
Δώστε περισσότερο την ενέργεια σας στο να νιώσετε καλά τη στιγμή του διαλογισμού σας, δείτε μέσα στο μυαλό σας και νιώστε τις εικόνες που σας κάνουν ευτυχισμένους και μην ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια στο να τις αιτιολογήσετε λογικά.
Πιστέψτε σε αυτό που νιώθετε για εκείνη τη στιγμή και μετά αφήστε το και μην τον ξανασκεφτείτε μέχρι την επόμενη φορά.
Αν κάνετε όλα αυτά, θα δείτε πραγματικές αλλαγές τόσο μέσα σας, όσο και στη ζωή σας και αυτό θα σας βοηθήσει να εμπιστευτείτε περισσότερο τη διαδικασία σας και τον ίδιο τον διαλογισμό σας ως ένα μαγικό εργαλείο αυτοβελτίωσης.
GIPHY App Key not set. Please check settings