in ,

EmpoweredEmpowered LoveLove LikeLike InsightfulInsightful HotHot

Γνώρισε το Mindfulness και πες ναι!

Πως είναι η ζωή σου τελευταία;

Πως είναι η ζωή σου τελευταία; 

Πως πάει η δουλειά; Έχεις φίλους; Η υγεία σου είναι καλά; Με τη σχέση σου περνάτε καλά;

Κάπως έτσι μιλάμε οι άνθρωποι κάθε μέρα μεταξύ μας. Απλές ερωτήσεις που σήμερα στις κάνω για να απαντήσεις από λίγο πιο βαθιά μέσα σου.

Σε όσες από τις παραπάνω ερωτήσεις η απάντηση είχε αρνητικό πρόσημο το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει τώρα. Υπήρχε πάντα εκεί -σε άλλες μορφές ίσως- και δεν το έβλεπες.

Δεν σημαίνει πως δεν ήθελες να το δεις μην βιαστείς να είσαι σκληρός/η με τον εαυτό σου, εγώ θα σου πω πως δεν ήταν η στιγμή για να το δεις.

Τώρα όμως το βλέπεις τόσο καθαρά που ενώ διαβάζεις αυτό το κείμενο μέσα σου ήδη έχεις αρχίσει να νιώθεις αυτό το ενοχλητικό σκούντημα στο στομάχι που λέει: «καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά», «Αλλά τί να κάνω; Να αλλάξω τους ανθρώπους;;» Και εδώ μπαίνουμε στο ζουμί!

Γνωρίζεις το mindfulness ή αλλιώς Ενσυνειδητότητα;

Το mindfulness αποτελεί αντικείμενο μελετών των ειδικών ψυχικής υγείας πολλές δεκαετίες τώρα.

Η αρχή του mindfulness ξεκινάει από την Ανατολική φιλοσοφία σύνδεσης με τον κόσμο και συναντάται στους Βουδιστές και τους μοναχούς Σαολίν.

Αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να βιώνει πλήρως την κάθε στιγμή με όλες του τις αισθήσεις κατορθώνοντας έτσι να έχει πλήρη παρουσία (ψυχική, σωματική και πνευματική) στο τώρα, νιώθοντας γαλήνη μέσα του και γύρω του χωρίς πίεση και άγχος.

Ο ερευνητής Kabat-Zinn το 1979 ξεκίνησε το πρόγραμμα Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) το οποίο διδάσκεται μέχρι και σήμερα σε όλο τον κόσμο και αφορά τεχνικές και τρόπους μείωσης του stress σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Μερικές τεχνικές μείωσης του stress είναι:

  • Ο διαλογισμός, δηλαδή η ικανότητα να αφιερώνουμε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα στο να συγκεντρωθούμε στον ρυθμό της αναπνοής μας με τα μάτια κλειστά.
  • Η κινητική δραστηριότητα, η οποία αφορά τεχνικές που βελτιώνουν την σωματική ευεξία χωρίς να προκαλούν stress, όπως για παράδειγμα η γιόγκα, οι διατάσεις, το περπάτημα.
  • Το ενσυνείδητο φαγητό (mindful eating), δηλαδή η ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε στη γεύση, την υφή του φαγητού την στιγμή που τρώμε χωρίς να μας απασχολεί η τηλεόραση ή το κινητό.
  • Οι μικρές παύσεις μέσα στη μέρα, με πολύ σημαντική πρώτη παύση μόλις ξυπνάμε το πρωί πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι, αφιερώνουμε λίγα λεπτά στην αναπνοή μας, στο φανάρι όταν είμαστε με το αυτοκίνητο να αφουγκραστούμε τους ήχους γύρω μας, μια μικρή παύση πριν απαντήσουμε σε ένα σημαντικό τηλεφώνημα ή πριν μπούμε στη δουλειά μπορεί να μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας και στην παρούσα στιγμή μειώνοντας έτσι το stress και κατ’ επέκταση το άγχος.

Όλα τα παραπάνω σαν αποτέλεσμα δημιουργούν ένα ενδυναμωμένο άνθρωπο που είναι παρών στην πραγματικότητα του, διαχειρίζεται τον εαυτό του και τα γεγονότα της ζωής του με εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Εάν λοιπόν έχεις απαντήσει με αρνητικό πρόσημο στις παραπάνω ερωτήσεις ξεκίνησε να βάζεις Ενσυνειδητότητα στη ζωή σου. Ξεκίνησε να εξασκείς τις παραπάνω πρακτικές και δώσε ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό σου να αφομοιώσει τις νέες ενδυναμωτικές συνήθειες.

Αυτό θα σε βοηθήσει να σταθείς πολύ διαφορετικά στις σχέση σου με τον εαυτό σου και με τους γύρω σου!

Written by Ζωή Βασιλείου

Σύμβουλος-Εκπαιδεύτρια της Τεχνικής ThetaHealing®

«Heal the inside, the outside will follow»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Το «απαγορευμένο χρώμα» της ποιήτριας Εύης Κορώνη

Όταν θυμώνεις, είσαι ένας χαρακτήρας στην ιστορία κάποιου άλλου