in ,

LoveLove

Τεχνική RAIN: Πώς να επανασυνδεθείς με τη χαρά σε δύσκολους καιρούς

Δεν χρειάζεται να ξορκίσεις την θλίψη, για να βρεις ξανά τη χαρά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε να εξετάζουμε πρακτικές που θα μας υποστηρίξουν όταν η καρδιά μας είναι ταραγμένη. Είναι φυσικό να υποφέρουμε όταν βιώνουμε μικρές και μεγάλες απώλειες.

Επειδή όμως είναι στην φύση μας να αποφεύγουμε τον ψυχικό πόνο ακριβώς όπως και τον σωματικό, έχουμε το συνήθειο να μουδιάζουμε το συναίσθημα και μαζί του την ζωτικότητα μας. Και είναι αδύνατον να επιστρέψεις στην χαρά, χωρίς ζωντάνια. Η προθυμία να αισθανθείς τα πάντα είναι που οδηγεί στην ελευθερία.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη μέθοδος για να βιώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα με έναν τρόπο που να μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς;

Η τεχνική RAIN

Είναι ώρα να σε συστήσω στην πρακτική RAIN της Dr. Tara Brach, η οποία είναι ψυχολόγος, συγγραφέας και διεθνούς φήμης δασκάλας πρακτικών mindfulness. Η τεχνική RAIN αποτελείται από τα παρακάτω βήματα και ενδείκνυται για την επεξεργασία κάθε είδους συναισθηματικής φόρτισης.

  1. Αναγνώρισε (Recognize): Βρες ένα ήσυχο μέρος, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και κατονόμασε τα συναισθήματα σου. Έπειτα, φέρε την επίγνωση στο σώμα και αναγνώρισε φυσικές αισθήσεις που τυχόν σε δυσκολεύουν.
  2. Αποδέξου (Accept): Δεν είναι ανάγκη να αποδεχτείς την κατάσταση που δημιουργεί το συναίσθημα. Αρκεί σε αυτό το στάδιο να πατήσεις pause, και να επιτρέψεις σε ότι αισθάνεσαι να είναι αυτό που είναι, χωρίς να πιέζεσαι να αλλάξεις κάτι. Επέστρεψε στα σημεία του σώματος όπου παρατηρείς ανισορροπία. Τι είσαι απρόθυμος να αισθανθείς; Τι συμβαίνει στο σώμα σου;
  3. Εξερεύνησε (Investigate): Τι χρώμα, αίσθηση, γεύση, μορφή παίρνει το συναίσθημα σου; Τι ιστορία λένε οι σκέψεις σου; Είναι αληθινή; Είσαι σίγουρος γι’ αυτό; Πλησίασε λίγο, έπειτα απομακρύνσου. Ποιος είσαι όταν παρατηρείς το συναίσθημα; Ποιος θα ήσουν αν δεν αισθανόσουν έτσι; Δείξε περιέργεια.
  4. Φρόντισε (Nurture): Ήρθε η ώρα να φέρεις σε ότι νιώθεις συμπόνοια και καλοσύνη.

Η σημασία της πρόθεσης

Η επιστροφή στην σύνδεση ξεκινά πάντα με την πρόθεση. Τώρα λοιπόν που είσαι έτοιμος να φροντίσεις τον εαυτό σου, δοκίμασε να του κάνεις τις εξής ερωτήσεις:

Τι έχει σημασία για μένα σε βάθος χρόνου; Τι είδους ποιότητες φιλοδοξώ να βιώνω καθημερινά; Τι σημαίνει για μένα το να ζω μια ζωή ολοκλήρωσης; Πως θέλω να παρουσιάζομαι στις σχέσεις μου με τα αγαπημένα μου πρόσωπα; Πως θέλω να παρουσιάζομαι σε κάθε έκφανση της ζωής μου;

Μόνο με πρόθεση μπορείς να αντιμετωπίσεις τις αρνητικές σκέψεις και να επιστρέψεις στην χαρά. Την έχεις; Προχωράμε λοιπόν.

Επιστρέφοντας στην χαρά (Gladdening the mind)

Δεν χρειάζεται να ξορκίσεις την θλίψη, για να εισαγάγεις ξανά την χαρά στην ζωή σου. Όταν βρίσκεσαι καταμεσής στην θλίψη, όταν σε ρωτούν τι μετράει για σένα, ίσως αρχικά να μην βρίσκεις μια ξεκάθαρη απάντηση. Μην απογοητεύεσαι.

Όπως και το σώμα χρειάζεται προπόνηση για να φτάσει σε καλή φυσική κατάσταση το ίδιο ισχύει και με την ψυχή. Επιπλέον λόγω της φύσης μας έχει αποδειχτεί ότι ένα αρνητικό συμβάν θα περάσει απευθείας στην μνήμη, ενώ δέκα θετικά που συμβαίνουν μπορεί να ξεχαστούν αμέσως.

Αυτό οι επιστήμονες το περιγράφουν ως negativity bias, και είναι ο λόγος που χρειάζεται λίγη δουλειά για να βγούμε στην επιφάνεια όταν βρισκόμαστε σε απόγνωση. Τέτοιου είδους δουλειά είναι η πρακτική του διαλογισμού, και για αυτό τον λόγο έχω ετοιμάσει και ανεβάσει στην σελίδα μου στο Instagram (@witchella.gr) ένα καθοδηγούμενο διαλογισμό που μπορεί να σε βοηθήσει πολύ.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις τα παρακάτω

Γράψε έστω και μια φορά την εβδομάδα πέντε πράγματα για τα οποία αισθάνεσαι τυχερός.

Βγες μια βόλτα στην φύση όταν είσαι θλιμμένος, στρέψε την προσοχή σου σε κάθε όμορφο πράγμα που βλέπεις και ψιθύρισε ευχαριστώ.

Πριν κοιμηθείς κατονόμασε όλους τους ανθρώπους και τα πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι τυχερός, φέρε την εικόνα τους στο νου σου ή πες το όνομα τους, και ψιθύρισε ευχαριστώ, Θα εντυπωσιαστείς με το αποτέλεσμα.

Να ξέρεις ότι η χαρά είναι μονοπάτι, και η προσπάθεια να γυρίσεις σε αυτό, δεν ακυρώνει την θλίψη σου. Αυτή είναι και η ουσία στο βήμα Nurture του RΑΙΝ: επέτρεψε στον εαυτό σου να θρέφεται από την χαρά όση θλίψη και αν βιώνεις. Και αυτό άλλωστε είναι η πραγματική έννοια της Αγάπης για τον Εαυτό. Η πρόθεση να συντηρούμε μέσα μας την πιθανότητα μιας χαρούμενης, ολοκληρωμένης, ζωής γεμάτης καλοσύνη και ζεστασιά, σαν εσωτερική σπίθα.

Εγώ σου εύχομαι όλα τα παραπάνω να σου δώσουν την δυνατότητα να χτίσεις το εσωτερικό σου καταφύγιο, όπου θα επιστρέφεις πάντα για να ησυχάσεις την πολύτιμη σου καρδιά. Είμαστε πλάσματα της μια ημέρας, είναι όμως μια τόσο όμορφη μέρα.

Υποστήριξε το δικαίωμα σου να λάμψεις μέσα της.

Η λάμψη σου, είναι και λάμψη μας.

Μείνε μαγικός, φιλιά.

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 έξυπνες φράσεις που λένε όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Όταν αδυνατείς να βάλεις για ύπνο τα συναισθήματά σου