in ,

LoveLove

Πως ησυχάζεις μια ταραγμένη καρδιά;

Μαθήματα επιβίωσης για δύσκολους καιρούς.

Η καρδιά μας έχει δική της ζωή: έχει δική της νοημοσύνη, παράγει το δικό της ενεργειακό πεδίο, και μας μιλά με την δική της γλώσσα.

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το σώμα μας ένα μηχανισμό και του δίνουμε προσοχή μόνο όταν ο γιατρός μας ενημερώνει ότι κάτι έχει υποστεί βλάβη. Στην πραγματικότητα, το κάθε μας μόριο έχει την δική του μνήμη, ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα καθημερινά και κάθε τι που μας ταράζει, βιώνεται όχι μόνο από τον εγκέφαλο αλλά και από τα όργανα, τους μύες, το ενεργειακό μας πεδίο.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι διανύουμε πραγματικά δύσκολους καιρούς; Σύμφωνα με όλα τα στατιστικά για το 2023, τα επίπεδα κατάθλιψης στις περισσότερες χώρες αυξάνονται ραγδαία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αντιμετωπίζουμε μια πανδημία ψυχικής υγείας.

Και όταν η ψυχή υποφέρει, η καρδιά αντιδρά.

Τι ταράζει λοιπόν την καρδιά;

Η καρδιά είναι ευαίσθητη σαν μικρό πουλί και ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι η απώλεια ή ο φόβος της απώλειας. Καμιά φορά μπορείς να πεις «Κοίτα πως με τάραξε ένα τόσο μικρό πράγμα, όταν άλλοι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, το σπίτι τους, την δουλειά τους».

Η κάθε καρδιά όμως έχει την δική της λογική και ένας φίλος που μας απογοητεύει, ένα ζωάκι μας που αρρωσταίνει, η ακόμη και μια λέξη είναι αρκετά για να την συνταράξουν. Επίσης είμαστε κοινωνικά όντα, με μεγάλη ανάγκη για σύνδεση. Και κάθε αίσθηση αποσύνδεσης μπορεί να την βιώσει η καρδιά σαν χτύπημα μεγατόνων.

Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι είναι νόμιμο να πονέσει ή όχι. Η καρδιά σου έχει δικαίωμα να θρηνήσει και για το πιο μικρό πράγμα, αν γι’ αυτήν είναι μεγάλο. Και γι’ αυτό η πιο μεγάλη χάρη που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να της δώσουμε αυτό το δικαίωμα. Αυτό στην πραγματικότητα, είναι και ο πρώτος τρόπος να ηρεμήσεις μια ταραγμένη καρδιά.

Μάθε να συμπονάς τον εαυτό σου

Συχνά παραπονιόμαστε πως οι άλλοι δεν μας δείχνουν συμπόνοια. Εμείς την δείχνουμε στον εαυτό μας; Πρόσεξε τις ετικέτες που βάζεις στην θλίψη σου και τις σκέψεις που κάνεις γύρω από αυτή. Τι ιστορίες λες στον εαυτό σου για την ευθύνη σου, και πως τον κατηγορείς κρυφά όταν είναι ευάλωτος;

Σκέψου πως θα αντιδρούσες αν αυτό που περνάς, συνέβαινε σε έναν φίλο. Πως θα μιλούσες σε κείνον; Η καρδιά πάνω από όλα χρειάζεται να βιώσει την θλίψη της. Γιατί η θλίψη που απωθείται και καταπιέζεται οδηγεί σε δύο πράγματα. Καταπιεσμένο ανοσοποιητικό επομένως ασθένεια. Κατάθλιψη, ψυχική νόσο. Τι είναι λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει όταν αισθάνεσαι συναισθηματική ταραχή;

Άσε το συναίσθημα να κινηθεί σαν το νερό

Η στεναχώρια, ο θυμός και το στρες είναι συναισθήματα που ανταποκρίνονται σε σκέψεις, αλλά ζουν μέσα στο σώμα. Ό,τι και να αισθάνεσαι λοιπόν, είτε πως σε παγιδεύει η ζωή, είτε ότι σε έχουν προδώσει, είτε βιώνεις μια απώλεια, πάρε χρόνο με το σώμα σου και προσπάθησε να το αφουγκραστείς.

Μελέτες λένε ότι ο άνθρωπος δεν αναγνωρίζει διαφορά ανάμεσα στον σωματικό και ψυχικό πόνο. Όπως λοιπόν όταν πονάς στο σώμα σφίγγεσαι, με το ίδιο τρόπο δημιουργούνται αγκυλώσεις όταν στεναχωριέσαι.

Πάρε λίγο χρόνο λοιπόν στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας και εντόπισε το σημείο που πονά, ή αισθάνεσαι πως είναι σφιγμένο. Και ανέπνευσε μέσα του, έπειτα κινήσου. Βγες και περπάτησε στην φύση. Χόρεψε. Ανέβασε κι έπειτα χαλάρωσε τους ώμους. Αγκάλιασε το σώμα σου. Ακούμπησε τις παλάμες στην καρδιά και ανέπνευσε βαθιά. Μέσα από το σώμα θα φτάσεις την καρδιά για να της ηρεμήσεις.

Υπάρχουν τρία ακόμη πολύ σημαντικά βήματα και πρακτικές για να ηρεμείς μια ταραγμένη καρδιά, και είναι τα παρακάτω συνοπτικά:

  • Επανασύνδεση με ότι έχει σημασία για σένα, δηλαδή με την Πρόθεση
  • Μετακίνηση από τις σκέψεις στο τώρα
  • Επιστροφή στην χαρά

Για αυτά όμως θα μου επιτρέψεις να επανέλθω την επόμενη εβδομάδα καθώς συνοδεύονται από μικρές ασκήσεις και θέλω να στα χαρίσω όλα αυτά.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που οδηγήθηκα στο Coaching και την Ενσυνειδητότητα (Minfulness): μια βαθιά μου επιθυμία να ενδυναμώνω τον εαυτό μου και τους άλλους. Και αυτό, γιατί πιστεύω αληθινά πως είμαστε όλοι συνδεδεμένοι.

Η δική μου ταραγμένη καρδιά είναι και δική σου ταραγμένη καρδιά

Και όταν μια κοινωνία είναι θλιμμένη και υποφέρει, όπως συμβαίνει σήμερα σε τόσες περιοχές του κόσμου, εκείνος ο μακρινός πόνος είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, αντηχεί στην δική μας μικρή καρδιά.

Γιατί η ανθρωπότητα είναι ένα μελίσσι και ας μας έμαθαν να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Όταν ένα μέρος από το μελίσσι καίγεται, μπορεί η καρδιά να φτεροκοπά και να μην γνωρίζεις το γιατί. Το να κατευνάζεις την καρδιά λοιπόν είναι μάθημα επιβίωσης και πράξης αγάπης.

Η συνέχεια στο επόμενο Witchella Story.

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Με το «εγώ» θα πας μπροστά, με την καρδιά θα πας μακριά

Και με την τοξική θετικότητα τι κάνουμε;