in ,

Θέλεις να ανακαλύψεις αν το coaching είναι για σένα;

Τα “δώρα” του coaching από το Α έως το Ω.

Το coaching δεν κάνει θαύματα

Υποστηρίζει ότι το θαύμα είσαι ΕΣΥ.

Με ασφάλεια και σε κλίμα πλήρους εχεμύθειας φωτίζει περιοχές που αναδεικνύουν την αλήθεια σου, αφυπνίζει, εξυψώνει τη δυναμική σου, σε προπονεί. Σε εσένα! Για σένα. Σε κάθε συνθήκη.

Με αφορμή το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Coaching Dialogues καταγράφουμε με τους συναδέλφους Παναγιώτη Μπρατάκο και Γεωργία Παπανικολοπούλου τα “δώρα” του coaching από το Α έως το Ω!

Αν ακόμα αναρωτιέσαι αν το coaching είναι μια διαδικασία που θα σου ταίριαζε…

Διάβασε τα παρακάτω – Σε αφορούν 😉


Τα “δώρα” του coaching

Ανθεκτικότητα: Μαθαίνεις να είσαι συγκεντρωμένος σε έναν εσωτερικό, δικό σου στόχο, καθώς αναζητάς το νόημα που έχει για σένα. Η μαθησιακή αυτή διαδικασία σε βοηθά να προσαρμόζεσαι καλύτερα και να μαθαίνεις ξανά μέσα από εμπόδια που ενδεχομένως προκύπτουν, κάνοντάς τα όπλα εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης.

Βεβαιότητα: Ανακαλύπτεις ότι η μόνη σταθερά μπορεί να προκύψει μέσα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Το coaching ως μαθησιακή διαδικασία ανάπτυξης, διευρύνει τους ορίζοντές σου, την αυτογνωσία σου και σε προσκαλεί να αισθανθείς σιγουριά με τον εαυτό σου για τον εαυτό σου.

Γέννηση: Όσο περισσότερο εμβαθύνεις στη διαδικασία της αυτοπαρατήρησης, ανακαλύπτεις ότι το κέντρο του κόσμου σου είσαι εσύ. Στο κόσμο αυτό όλα είναι δυνατά και τίποτα δεδομένο. Ανακαλύπτοντας ότι όλα όσα αναζητάς είναι στο δικό σου χέρι και μόνο… γεννιέσαι ξανά. Εκείνη τη στιγμή, ξεκινάς!

Δημιουργικότητα: Το coaching είναι μια προκλητική διαδικασία συνδημιουργείν, στην οποία τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι. Η δημιουργικότητα ως μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα για την ποιότητα ζωής σου μπαίνει σε πρώτο πλάνο και τα θετικά συναισθήματα ξυπνούν.

Ενσυναίσθηση: Όσο περισσότερο αισθάνεσαι τα συναισθήματα του άλλου σα να είναι δικά σου, τόσο πιο πολύ μπορείς να κατανοήσεις τη συμπεριφορά του και άρα να επικοινωνήσεις μαζί του καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Στο coaching όχι μόνο καλλιεργείς την ικανότητα της ενσυναίσθησης, αλλά μαθαίνεις και πότε είναι σημαντικό να την αφήνεις στην «άκρη».

Ζουμ στη Ζωή: Η επίγνωση που αποκτάς μέσω της αυτοπαρατήρησης σε συνδυασμό με τη ψυχική ανθεκτικότητα που διαρκώς κερδίζεις, σε βοηθούν να ζουμάρεις στις αξίες, τα θέλω και το σκοπό της ζωής σου. Είναι αρκετά; Μπορεί και όχι… Γι’ αυτό και στο coaching καλλιεργείς την Τόλμη και το Θάρρος σου.

Hγεσία: Ακόμα κι αν δε μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να ηγείται μιας ομάδας, η «ηγεσία» είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Πως σου ακούγεται η ηγεσία εαυτού αλήθεια; Ποιος-α θα μπορούσε να την απαρνηθεί;!

Θάρρος: Οι θεωρίες είναι όμορφες, όμως τα θέλω είναι πιο δυνατά και είναι αυτά που σε οδηγούν να ζήσεις το όνειρό σου. Μαγικό συστατικό εδώ; Να καλλιεργήσεις το Θάρρος σου. Μαθαίνοντας να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και να τον βελτιώνεις, αντιλαμβάνεσαι πως ο δρόμος του θάρρους… είναι μονόδρομος!

Ιεράρχηση: Σου δίνεται το έναυσμα να δομήσεις τις σκέψεις σου και να βάλεις σε μια συγκεκριμένη αξιολογική σειρά τις ανάγκες, τα βαθύτερα θέλω και τις προτεραιότητες σου. Με αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβάνεσαι τι είναι σημαντικό για εσένα, ποιο είναι το πρώτο βήμα και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις για όλα εκείνα που θέλεις να πετύχεις.

Κατανόηση: Μέσω της παρατήρησης, τόσο του εαυτού σου, όσο και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο υπάρχεις, διαμορφώνεσαι και κινείσαι, αυξάνεις τις επιγνώσεις σου και αντιλαμβάνεσαι σε βάθος τις ιδέες, τη στάση, τα κίνητρα και τις προθέσεις σου, αγκαλιάζοντας τα.

Λόγος: Σου υπενθυμίζει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιείς όταν σκέφτεσαι, όταν μιλάς και όταν βάζεις στόχους παίζουν καθοριστικό ρόλο στα συναισθήματα και τις δράσεις σου. Σε βοηθά να καταλάβεις τι είναι λογικό για εσένα, καθώς και τον λόγο ύπαρξης όλων αυτών των σκέψεων και των συναισθημάτων.

Μάθηση: Σου θυμίζει τη φυσική διαδικασία μάθησης και τον τρόπο να έρχεσαι σε επαφή με το συναίσθημα και τις επιθυμίες σου. Ουσιαστικά, με το coaching θυμάσαι πώς να μαθαίνεις, με κύριο στόχο την επιθυμητή αλλαγή, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εκπλήρωσης της αυτοπραγμάτωσης και της ισορροπίας σου, σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

Νόημα: Αξιοποιώντας συχνά συγκεκριμένες τεχνικές και μοντέλα, θέτοντας στοχευμένες ερωτήσεις και εξασφαλίζοντας έναν διάλογο με προκλήσεις, σε καλωσορίζει σε μια εμπειρία αναστοχασμού και ενσυνειδητότητας, προκειμένου να αναζητήσεις πιο μεθοδικά το νόημα της ύπαρξης και της ζωής σου.

Ξεκίνημα: Σε βοηθά να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, το οποίο γεννά και ενδυναμώνει την επιθυμία να αλλάξεις όλα όσα θέλεις, παρέχοντας την ευκαιρία για restart. Λειτουργεί σαν πυξίδα που σου δείχνει το σημείο εκκίνησης και τις εναλλακτικές κατευθύνσεις.

 Όραμα: Σε ενθαρρύνει να ανακαλύψεις τον ιδανικό για εσένα στόχο και αποκαλύπτει τις δυνάμεις και τα ιδιαίτερα ταλέντα που κρύβεις μέσα σου, δίνοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για να επιτευχθεί το όραμά σου.

Πίστη: Σου θέτει δυνατές ερωτήσεις που ξεκλειδώνουν την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σου, τις προθέσεις σου και συνεπώς στον εαυτό σου. Η πίστη είναι κινητήριος δύναμη. Όταν πιστεύεις στον εαυτό σου, προγραμματίζεσαι για να βρεις την πραγματική σου φύση, να πετύχεις τους στόχους σου και να νιώσεις πληρότητα.

Ροή: Μέσα από τη διαδικασία coaching μαθαίνεις και εφαρμόζεις την έννοια της ροής στις δράσεις, την μάθηση, τον τρόπο που ζεις, τον τρόπο που επικοινωνείς με τους άλλους, τον τρόπο που σχηματίζεις και διατηρείς σχέσεις σε όλους τους τομείς της ύπαρξής σου. Η πορεία και η εξέλιξή σου αποκτά μία συνειδητή συνέχεια προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Συμπεριφορά: Η διαδικασία coaching είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντοπίσεις συμπεριφορές που σε εμποδίζουν από όσα ονειρεύεσαι και να ανακαλύψεις τον δρόμο για να τις αλλάξεις!

Τέλος: Το coaching θα σε βοηθήσει να μάθεις πως να μετατρέπεις κάθε τέλος σε μία καινούργια αρχή, κάθε ήττα σε μία νίκη εμπειριών και μάθησης, κάθε νίκη στη γέννηση μιας καινούργιας περιπέτειας, κάθε κορυφή στους πρόποδες ενός  ψηλότερου βουνού! Κι αν κάποιοι υποστηρίζουν πως ο “ουρανός είναι το όριο”, το coaching έρχεται να σου θυμίσει πως ο άνθρωπος μπορεί να κατακτήσει το διάστημα!

Ύφος: H διαδικασία coaching μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία σου με τους άλλους σε κάθε τομέα! Συχνά ο τρόπος που επικοινωνούμε δεν εξυπηρετεί τις προθέσεις μας. Ένας coach θα σε οδηγήσει να παρατηρήσεις το ύφος που χρησιμοποιείς στη δήλωση των προθέσεών σου και να ανακαλύψεις τους δικούς σου τρόπους, το δικό σου μοναδικό προσωπικό ύφος, για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου και τις διεκδικήσεις σου!

Φιλομάθεια: Tο coaching είναι πάνω από όλα μία διαδικασία μάθησης: κάθε στόχος, κάθε βήμα που κατακτάς είναι αποτέλεσμα μίας μάθησης που ξεκλειδώνεις! Η νίκη σου δεν είναι προσωρινή! Η μάθηση που απόκτησες, για να την καταφέρεις, θα σε συντροφεύει για πάντα και θα σου ανοίγει νέους δρόμους για να πετύχεις τα όνειρά σου! Απαραίτητη προϋπόθεση: η φιλομάθεια και η πίστη στον εαυτό σου και τις άπειρες δυνατότητές του!

Χειραφέτηση: H διαδικασία coaching είναι μία πράξη ελευθερίας. Μέσα από την ανάληψη της δικής σου ευθύνης και την παρατήρηση των συμπεριφορών σου, μέσα από την αποδοχή της ικανότητάς σου να αλλάξεις τη ζωή σου, θα ελευθερωθείς από όσα σε καταπιέζουν και θα χαμογελάσεις στην υπέροχη μοναδική σου προσωπικότητα!

Ψάχνοντας: O coach δεν συμβουλεύει, δεν καθοδηγεί, δεν παρέχει έτοιμες λύσεις. Ενορχηστρώνει μαζί σου μία μοναδική περιπέτεια αναζήτησης των τρόπων που θα σε οδηγήσουν σε όσα ονειρεύεσαι! Και όπως σε κάθε παραμύθι, η διαδρομή σου περιλαμβάνει θησαυρούς αυτογνωσίας και κατάκτησεις, δράκους που στέκονται εμπόδιο πριν το επόμενο σου βήμα, απάτητες κορυφές που λαχταρούν το βήμα σου και σίγουρα ευτυχισμένο τέλος!

Ώρες: στο coaching καμία ώρα σου δεν “πάει χαμένη”! Κάθε συνεδρία με τον coach σου αποτελεί βήμα κατάκτησης ενός συγκεκριμένου στόχου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμη χειροπιαστή επιτυχία!

Πρώτη δημοσίευση: Coaching Dialogues

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Εγώ από που θα πάρω motivation;

Όταν οι καρδιακοί σου φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους…