in ,

LoveLove

Τι γίνεται με την καρδιά, όταν ο κόσμος φλέγεται μπροστά στα μάτια μας;

Εσύ ξέρεις πως να την κρατήσεις ανοικτή, αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Άραγε τα παιδιά του μέλλοντος δεν θα γευθούν ποτέ την γλύκα της αδερφοσύνης;” ρωτά η Patty Smith στο βιβλίο της Year of the Monkey και πιάνω αυτά τα λόγια να αντηχούν στο νου μου όλες αυτές τις μέρες που παρακολουθούμε ανήμποροι τις φριχτές εικόνες που φτάνουν από το Ισραήλ και την Γάζα.

Είναι μια διαμάχη που μαίνεται από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και δεν παύει ποτέ να φουντώνει παρασύροντας όπως τώρα, ζωές αθώων. Η ανθρωπότητα δείχνει ανήμπορη να βάλει μυαλό: από την εποχή της Ρώμης, από την εποχή των σταυροφόρων, η Χαναάν καίγεται αέναα, δεν κερδίζει κανείς. Κι εμείς;

Η τεχνολογία μας έχει αναγάγει σε παρατηρητές

Θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί τους Δίδυμους Πύργους να γκρεμίζονται σε live μετάδοση και κάθε μια από τις παγωμένες σκέψεις μου. Τότε οι εικόνες ερχόταν μέσα από την τηλεόραση μόνο. Τώρα οι θηριωδίες πολλαπλασιάζονται σε οθόνες κινητών, laptop, υπολογιστών.

Και τί μπορείς να κάνεις; Να γυρίσεις τα μάτια αλλού; Προσωπικά συχνά σκέφτομαι πως έχω καθήκον να παρακολουθώ. Είναι αυτό που επιβάλλει η συμπόνοια. Τί γίνεται όμως με την καρδιά μας όταν ο κόσμος φλέγεται μπροστά στα μάτια μας;

«Η Καρδιά είναι όργανο φτιαγμένο από φωτιά»

Αυτό λέει η πρωταγωνίστρια στην ταινία «Άγγλος Ασθενής». Αυτή και όλοι οι ήρωες έχουν βγει μέσα από ένα Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλοι σημαδεμένοι στο σώμα και άλλοι στην ψυχή. Η ίδια, με την μυρωδιά του θανάτου ακόμη πάνω της, συνεχίζει να βοηθά ξένους. ‘Όμως δυσκολεύεται να ανοιχτεί. Είναι γεμάτη πίκρα. Φοβάται να αγαπήσει ξανά. Χωρίς να έχουμε βρεθεί σε ζώνες πολέμου, οι περισσότεροι εμφανίζουμε σήμερα τα ίδια συμπτώματα. Γιατί;

Σύμφωνα με την ανατολική παράδοση, το σώμα μας έχει επτά ενεργειακά κέντρα που ονομάζονται Chakra. Το κάθε ένα από αυτά τα ενεργειακά κέντρα συνδέεται με συγκεκριμένα όργανα, αδένες, συναισθήματα και στοιχεία.

Τα Chakra είναι επτά και αυτό που αντιστοιχεί στην καρδιά μας, είναι το τέταρτο

Το Chakra της καρδιάς, μπορείς να το βρεις πίσω από την φυσική μας καρδιά, και ρυθμίζει επίσης τους πνεύμονες, και τα συναισθήματα της αγάπης και της χαράς. Όταν η ενέργεια μπλοκάρει εδώ, το άτομο δεν εμπιστεύεται, αδυνατεί να δεχτεί την αγάπη, παρεξηγεί καταστάσεις και γεμίζει θυμό, ώσπου αργά ή γρήγορα αρχίζει να εκδηλώνει στο φυσικό πεδίο ασθένειες.

Ένα κέντρο Καρδιάς που μένει κλειστό για καιρό, μοιραία θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Στο μεταξύ θα έχει επηρεάσει την ευεξία σου, τον τρόπο που βιώνεις την ζωή και τις σχέσεις, και θα εμποδίσει τελικά την ροή της ζωτικής ενεργείας (Prana). Δεν υπάρχει αέρας. Η φωτιά της καρδιάς σβήνει. Γίνεσαι άστρο που πεθαίνει.

Και πως ακριβώς ξεκινά να κλείνει μια καρδιά;

Είναι αδύνατον να μην βιώσει κανείς στο υλικό πεδίο την θλίψη. Είμαστε εδώ για να βιώσουμε όλα τα συναισθήματα, την χαρά, την λύπη, όλα, αυτή είναι η ζωή. Όταν όμως επιμένουμε να συγκρατούμε ένα αρνητικό συναίσθημα όπως η πίκρα για πολύ καιρό, είναι σαν να ξύνουμε ξανά την ίδια πληγή.

Είμαστε λοιπόν ικανοί να αντέξουμε την θλίψη του κόσμου στις ποσότητες με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε; Ακόμα και οι σούπερ ήρωες κάποια στιγμή λυγίζουν. Κι από την άλλη πως να προφυλάξει κανείς τον εαυτό του χωρίς τύψεις; Η θλίψη του μέσου ευρωπαίου που παρακολουθεί από μακριά τις ζώνες πολέμου, μοιάζει μικρό τίμημα. Αλλά πότε ξεπερνάμε την γραμμή ανάμεσα στο υγιές ενδιαφέρον και την αυτοκαταστροφή;

Το κλειδί βρίσκεται στην αυτoπαρατήρηση

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο Dr Thema Bryant Davis είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε αυτό που παρακολουθούμε μας επηρεάζει αρνητικά και να βάζουμε ένας όριο. Και πως ξεμπλοκάρουμε το κέντρο καρδιάς όταν διαισθανόμαστε πως έχει μπλοκάρει;

Υπάρχουν τρόποι:

  • Εξάσκησε καθημερινά την ευγνωμοσύνη για όσα έχεις
  • Δοκίμασε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό αγάπης και καλοσύνης έστω και ολιγόλεπτο
  • Κάνε πράξεις εθελοντισμού
  • Αφιέρωσε μικρά δώρα στον εαυτό σου: ένα καλό γεύμα, περισσότερος ύπνος, ένα μπράβο στο τέλος της μέρας για όσα κατάφερε είναι αρκετά
  • Συγχώρησε τους άλλους: Κανείς δεν είναι τέλειος.

Τελικά και καθώς έχω μοιραστεί μαζί σου αυτές τις σκέψεις, αισθάνομαι πιο καθαρή και την δική μου καρδιά. Εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά του μέλλοντος πρέπει και θα τα καταφέρουν να την γευθούν την γλύκα της ειρήνης.

Οφείλουμε να πολεμήσουμε όλοι για αυτό το ιδανικό

Με τα λόγια της Σώτης Τριανταφύλλου «Η παραίτηση είναι εύκολη μόνο όταν όλα αποτυγχάνουν. Αλλιώς πρέπει να σηκώνεσαι το πρωί, να μένεις όρθιος και να βάζεις τα δυνατά σου», θυμήσου:

Είμαστε όντα φωτός, και έχουμε ανάγκη την χαρά. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και όπως λέει και η αγαπημένη Brene Brown:

Μείνετε γενναίοι και καλοσυνάτοι.

Φιλιά,

Witchela

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

DIY_χαλαρωτικό-τσάι

DIY χαλαρωτικό τσάι για το άγχος: Το φάρμακο της φύσης για εσωτερική γαλήνη

Πού έχεις βρει το δικό σου σπίτι;