in ,

Η μαγεία των Chakra και η σύνδεση τους με το Vagus Nerve

Το σύμπαν είναι πλασμένο από ενέργεια που πάλλεται.

Είμαι σίγουρη πως έχεις ακούσει να μιλάνε για τα ενεργειακά κέντρα (Chakra), αλλά ποτέ σε σύνδεση με την θεωρία του Πνευμονογαστρικού Νεύρου. Κι όμως η θεωρία του Vagus Nerve μοιάζει να συμπληρώνει σε επιστημονικό επίπεδο, την αρχαία παράδοση των Chakra.

Πράνα

Το σύμπαν είναι πλασμένο από ενέργεια που πάλλεται και στην οποία οι αρχαίοι μύστες έδωσαν πολλά ονόματα. Στην Ανατολική παράδοση η ενέργεια αυτή που δίνει την ζωή ονομάστηκε Τσι ή Πράνα. Στην Καμπάλα, την συναντάμε ως Αστρικό Φως ενώ στον Χριστιανισμό απεικονίζεται στα φωτοστέφανα των Αγίων.

Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει: το σώμα μας δεν είναι μόνο η φυσική δομή που βλέπουμε και αισθανόμαστε. Πλέον μπορούμε να μετρήσουμε τα ηλεκτρικά φορτία της καρδιάς και του εγκεφάλου, αλλά και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω από το σώμα μας. Όταν μιλάμε λοιπόν για την Αύρα, στην επιστημονική διάλεκτο μιλάμε για Βιομαγνητική ενέργεια.

Ενεργειακά Κέντρα

Φαντάσου λοιπόν τώρα αυτή την ενέργεια, να αγκαλιάζει το σώμα σου σαν κουκούλι που πάλλεται, και αλλάζει χρώματα ανάλογα με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Επάνω της από την βάση της λεκάνης ως την κορυφή του κεφαλιού, απλώνονται ενεργειακά κέντρα μέσα από τα οποία ρέει η Πράνα. Αυτά είναι τα Chakra.

Στα σανσκριτικά, Chakra σημαίνει ενεργειακός τροχός που στριφογυρίζει και αυτή ακριβώς είναι και η μορφή τους. Πρόκειται για μικρές δίνες όπου όταν βρισκόμαστε σε αρμονία, η Πράνα στριφογυρίζει μέσα τους δεξιόστροφα και τότε σφύζουμε από φυσική και ψυχική υγεία. Όταν αντιθέτως μας κυριεύει το άγχος και ο φόβος, τα chakra μπλοκάρουν. Τότε η ενέργεια βαλτώνει και εκδηλώνουμε σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Υπάρχουν αρκετά ενεργειακά κέντρα στο κορμί μας αλλά τα κυριότερα είναι επτά και η θέση τους απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.

 

Αν έχεις διαβάσει προηγούμενα άρθρα μου για το Vagus Nerve θα παρατηρήσεις ότι τα επτά Chakra εκτείνονται κατά μήκος του. Γνώριζαν οι αρχαίοι μύστες την ύπαρξη του Νεύρου της Ψυχής και την σημασία του για τον οργανισμό; Το πιθανότερο είναι πως ναι καθώς οι γνώσεις μας για το Vagus βασίζονται σε ανατολικές θεραπευτικές πρακτικές.

Ποια είναι όμως τα επτά Chakra;

1o Chakra – Root (Ρίζα)

Η θέση αυτού του Chakra είναι στην βάση της λεκάνης και το χρώμα του είναι κόκκινο. Πρόκειται για το chakra από όπου θρεφόμαστε σαν όντα καθώς συνδέεται με την τροφή, την σεξουαλικότητα, και την ασφάλεια. Τυχών δυσλειτουργία του δημιουργεί εντερικά προβλήματα, πόνους στα νεφρά αλλά και διατροφικές διαταραχές.

2ο Chakra – Sacral

Βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον αφαλό. Εδώ το χρώμα της ενέργειας είναι πορτοκαλί και αντικατοπτρίζει τις σχέσεις μας με τους άλλους αλλά και με την φύση και τον εαυτό μας. Δυσλειτουργίες εδώ δημιουργούν γυναικεία αναπαραγωγικά θέματα και μπορεί να εκφραστεί με έλλειψη ικανοποίησης σε κάθε επίπεδο.

3ο Chakra Solar Plexus (Ιερό Πλέγμα)

Η θέση του είναι στο κέντρο της κοιλιάς και το χρώμα του είναι χρυσαφί. Εδώ βρίσκεται το κέντρο της θέλησης. Αν αισθάνεσαι πως δεν έχεις θέση στον κόσμο και πως όλοι σε απορρίπτουν πιθανώς το κέντρο αυτό πάσχει. Τότε συχνά επηρεάζεται το στομάχι.

4ο Chakra -Heart (Καρδιά)

Στο κέντρο του στήθους το Chakra της καρδιάς περιστρέφεται στο χρώμα του χορταριού. Από εδώ δεχόμαστε και χαρίζουμε την αγάπη. Είναι ένα chakra που βάλλεται συχνά όταν αισθανόμαστε ζήλια και θυμό, αλλά και όταν πονάμε. Τότε εκδηλώνονται ασθένειες της καρδιάς και των πνευμόνων αλλά και αυτοάνοσα.

5ο Chakra – Throat (Λαιμός)

Στο κέντρο του Λαιμού, η ενέργεια είναι γαλάζια. Από εδώ εκφράζουμε την αλήθεια μας. Έχεις αισθανθεί ποτέ πως πνίγεσαι για όσα δεν είπες; Η δυσλειτουργία εδώ επηρεάζει άμεσα το Vagus και αποσυντονίζει τις ορμόνες.

6ο Chakra – Τρίτο Μάτι

Ανάμεσα στα φρύδια κατοικοεδρεύει το κέντρο της διαίσθησης. Η ενέργεια εδώ ρέει στο χρώμα του αμέθυστου και αυτός είναι και ένας κρύσταλλος που το καθαρίζει και το επαναφέρει.

7ο Chakra – Crown (Κορυφή)

Εδώ βρίσκεται η έδρα της Πνευματικότητας. Είναι ένα κέντρο από όπου δεχόμαστε την θεία ενέργεια, και όταν αυτό μπλοκάρει παρουσιάζουμε ψυχικές διαταραχές και ανισορροπία σε όλα τα chakra.

H κατάσταση των chakra μεταβάλλεται καθημερινά όπως κάθε τι σε αυτόν τον κόσμο. Όταν όμως γνωρίζουμε τον εαυτό μας και στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτά, με απλές πρακτικές μπορούμε να επαναφέρουμε την ροή.

Μια μέθοδος θεραπείας που έχει αποδειχτεί ευεργετική για τα chakra στην δική μου πρακτική, είναι η ενεργειακή χρήση της Ιόχρου Φλόγας, όμως μπορείς να δοκιμάσεις και άλλες μορφές θεραπείας όπως το ρείκι και η ρεφλεξολογία για τις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε μελλοντικά.

Έως τότε, φιλιά!

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

«Το οκτάωρο πέθανε, ζήτω το οκτάωρο»

Τόση βία στα νέα παιδιά γιατί κανείς δεν τους έμαθε τι σημαίνει αγάπη