in ,

Κλιματική αλλαγή: «Στη Νορβηγία φτιάχνουμε κρασί»

Αν ήξεραν ότι το κρασί προέρχεται από τη Νορβηγία…

Μια νέα κατάσταση έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή στον «χάρτη του κρασιού», καθώς στη Νορβηγία πλέον ευδοκιμούν αμπέλια και κάτοικοι ασχολούνται με την οινοποιία.

Το Slinde Vineyard βρίσκεται στο μακρινό Sognefjord, το μεγαλύτερο και βαθύτερο φιόρδ της Νορβηγίας. Τα αμπέλια αναπτύσσονται σε πλαγιές που τις βλέπει ο ήλιος ενώ τα βουνά υψώνονται χιονισμένα γύρω τους.

Πίσω από τα αμπέλια και το νορβηγικό κρασί είναι ο Bjorn και η σύντροφός του Halldis. Ο Bjørn θυμάται ότι, κατά την παιδική του ηλικία, το φιόρδ πάγωνε τον χειμώνα, κάτι που, όπως λέει αυτό δεν συμβαίνει τώρα, έχοντας παρατηρήσει αλλαγές στον καιρό με τα χρόνια.

Ο Bjørn ανησυχεί για την κατάσταση του πλανήτη και της χώρας του, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι, ως παραγωγός κρασιού, η κλιματική αλλαγή λειτουργεί υπέρ του. Βέβαια, η παραγωγή κρασιού αποτελεί μια πρόκληση στον βορρά.

Όπως λέει, χρειάζεται σκληρή δουλειά και αφοσίωση, προκειμένου να ευδοκιμήσει η παραγωγή του.

«Κάνω τα πάντα για τα 2.700 μωρά μου (σ.σ. για τα αμπέλια). Θα μείνω ξύπνιος αν χρειαστεί, για να τα βοηθήσω να επιβιώσουν αν έρθει παγετός», τονίζει.

«Έχουμε πολύ φως εδώ. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Και έχουμε ψυχρές νύχτες. Έχουμε επίσης τον ήλιο από τις αντανακλάσεις των φιόρδ στην απότομη πλαγιά. Έτσι τα σταφύλια, τα φύλλα, παίρνουν πολλά αρώματα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο BBC.

Βέβαια, όπως υποστηρίζει ο Bjørn, δεν είναι εύκολο να πείσει τους πάντες να δοκιμάσουν νορβηγικό κρασί, αλλά όσοι το δοκιμάζουν τρελαίνονται με τη γεύση του.

«Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μας λένε: “Μην το πεις σε κανέναν, αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ένα κρασί σαν αυτό. Είναι πολύ καλό – ίσως το καλύτερο που έχω δοκιμάσει ποτέ».

Έχοντας κερδίσει χρυσά μετάλλια σε νορβηγικούς διαγωνισμούς κρασιού, ο Bjørn θέλει να προσπαθήσει να διεκδικήσει μερικά διεθνή μετάλλια, αλλά λέει ότι υποψιάζεται ότι θα έχει πιθανότητες μόνο εάν οι κριτές δοκιμάσουν στα τυφλά.

«Αν ήξεραν ότι το κρασί προέρχεται από τη Νορβηγία, πιθανότατα δεν θα το δοκίμαζαν καθόλου. Αλλά όταν είναι τυφλή δοκιμή, πρέπει να το δοκιμάσουν και ο καθένας παίρνει αυτό που αξίζει», αναφέρει.

Το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να λειτουργεί υπέρ του Νορβηγού παραγωγού, ωστόσο, τα προβλήματα σε άλλες κατεξοχήν οινοπαραγωγικές περιοχές είναι μεγάλα.

Στο Μπορντό, αυτό το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι αισθητό, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του Chateau George 7 στο Fronsac, Σάλι Έβανς.

«Είχαμε τρεις περιόδους παγετού την άνοιξη τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που βρίσκομαι εδώ. Πριν, πιθανότατα δεν είχαν για 20 ή 30 χρόνια. Έτσι αυτά τα ακραία κλιματικά φαινόμενα φαίνεται να είναι όλο και πιο συνηθισμένα. Και αυτό είναι το δύσκολο», τονίζει.

Όπως εξηγεί, η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να αποτυπωθεί στη γεύση ενός ποτηριού με κρασί. 

«Όταν υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, τα φρούτα ωριμάζουν και υπάρχει πολύ περισσότερη ζάχαρη στα σταφύλια, κάτι που δίνει υψηλότερο αλκοόλ στη ζύμωση. Το αλκοόλ στο κρασί πιθανότατα έχει αυξηθεί κατά περίπου δύο βαθμούς τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ήλιος και η ζεστασιά επηρεάζουν επίσης την οξύτητα του κρασιού. Χρειάζεστε την οξύτητα για τη φρεσκάδα και τη συνολική ισορροπία», εξηγεί.

Πηγή είδησης: LIFO

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μπίλι: Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φλέρταρες;