in ,

InsightfulInsightful LoveLove LikeLike EmpoweredEmpowered HotHot

Οι φίλοι είναι το φαγητό της ψυχής

Διάλεξε τους φίλους σου όπως διαλέγεις το φαγητό σου.

Φίλος δεν είναι αυτός

που σου ζητάει να βγείτε μέχρι αργά κατ’ εξακολούθηση χωρίς να σέβεται το πρόγραμμα σου, το αν ξυπνάς πρωί ή το αν θέλεις απλά να περάσεις το βράδυ στον καναπέ σου με τον εαυτό σου διαβάζοντας!

Φίλος δεν είναι αυτός που επιμένει να πας μαζί του ταξίδια ενώ εσύ έχεις θέσει άλλες προτεραιότητες στην παρούσα στιγμή της ζωής σου (ίσως τις σπουδές σου, την διαμόρφωση της ζωής σου, την διαχείριση ενός νέου εγχειρήματος που σου δίνει χαρά).

Φίλος δεν είναι αυτός που κρίνει τις επιλογές σου ακόμη και αν αυτές είναι επίπονες, ακόμη και αν είναι οι ίδιες που σε έφεραν σε δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν, ακόμη και αν ο ίδιος δεν τις κατανοεί και δεν τις αποδέχεται.

Είναι άλλο η συζήτηση και άλλο η επίκριση. 

Φίλος δεν είναι αυτός που επειδή έχει διαβάσει δέκα βιβλία Αυτοβελτίωσης κάνει σε σένα τον ψυχολόγο επιχειρώντας να σε κάνει να δεις «τα θέματα σου».

Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα, αλλά επειδή υπάρχει όριο λέξεων και πάντα χρειάζεται να σεβόμαστε τα όρια θα μείνω σε αυτά δίνοντας την απέναντι συμπεριφορά!

Τί είναι λοιπόν φίλος; 

Φίλος είναι αυτός που σου λέει «Διάβαζες μέχρι αργά;» ή «Δεν είσαι καλά σήμερα;» ή «Δεν θέλεις να βγεις;», «Ξέρω ποσό σημαντικό είναι αυτό που κάνεις και πιστεύω σε σένα», «Να έρθω από κει να σε δω; »

Σε αυτή τη φράση υπάρχει ουδετερότητα, αποδοχή και προθυμία.

Αυτό που επιθυμεί ο φίλος να πετύχει είναι να σε πλησιάσει και να επικοινωνήσει μαζί σου ανεξαρτήτως του αν είστε έξω ή μέσα, σπίτι σου με τις πιτζάμες σου κλπ.!

Αν ο φίλος σου χρειάζεται πάντα να σε συναντήσει έξω δεν θέλει να σε δει, θέλει συνοδό για την έξοδο. Χρειάζεται να αποφασίσεις αν θέλεις να είσαι συνοδός ή φίλος.

Ο φίλος που αγαπά τα ταξίδια όμως αγαπά και εσένα δεν θα σε πιέσει ποτέ να πας μαζί του κάπου εάν έχεις άλλες προτεραιότητες.

Οι ζωές των φίλων δεν συνδέονται μόνο με τα ίδια ενδιαφέροντα, αλλά και με την ίδια οπτική για τη ζωή κατανοώντας ο ένας τον δρόμο του άλλου χωρίς φουσκωμένες προσδοκίες.

Ο φίλος σου μπορεί να σου πει «θα ήθελα να είσαι και εσύ εκεί θα σου βγάλω φωτογραφίες, θα τραβήξω βίντεο να δεις την πόλη» ή «δεν πειράζει που δεν μπορείς να έρθεις, αυτό που κάνεις αυτό τον καιρό είναι πιο σημαντικό για σένα και σε καταλαβαίνω θα ξαναπάμε μην στεναχωριέσαι!» ή «καταλαβαίνω πως έχεις αυτή την στιγμή άλλη προτεραιότητα εγώ και πάλι είμαι φίλος σου».

Οι φίλοι δεν είναι μόνο για ταξίδια και εξόδους κάθε μέρα.

Η ζωή χτίζεται κάθε μέρα, στις συνήθειες και στα μοτίβα της καθημερινότητας. Χρειάζεται κατανόηση όταν ένας άνθρωπος επιχειρεί να χτίσει τη ζωή του με τρόπο που να μη χρειάζεται να έρθει καλοκαίρι ή Σαββατοκύριακο για να νιώσει ελεύθερος.

Οι φίλοι χρειάζεται να σέβονται αυτή τη διαδικασία και να μπορεί να βρεθεί τρόπος και από τις δυο πλευρές να επικοινωνούνται οι ανάγκες ισότιμα.

Τέλος, φίλος δεν είναι αυτός που παίρνει ρόλο κριτή ή ψυχοθεραπευτή στη σχέση.

Εάν ο φίλος σου σε βλέπει πιεσμένο χρειάζεται να σε παροτρύνει να δεις κάποιον ειδικό, κάποιον σύμβουλο, θεραπευτή επαγγελματία.

Ο φίλος σου θα σε συμβουλέψει μέσα από τα δικά του κριτήρια και πεποιθήσεις, μέσα από ότι μοιάζει για εκείνον σωστό και αυτό δεν είναι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να σε κάνει να δεις βαθιά μέσα σου γιατί επιλέγεις ξανά δύσκολες σχέσεις, καταστάσεις που σε μειώνουν ή σε αποξενώνουν.

Οι φίλοι μας είναι στη ζωή μας σε ροή, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς να χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτούς και σε ότι σε κάνει χαρούμενο μια δεδομένη στιγμή.

Η ζωή ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους ακριβώς επειδή δεν έχουν όλοι στο τέλος την ίδια θέση με αυτήν που είχαν στην αρχή, ούτε την ίδια πρόθεση και αυτό είναι εντάξει.

Διάλεξε τους φίλους σου όπως διαλέγεις το φαγητό σου. Οι φίλοι είναι το φαγητό της ψυχής. Τη θρέφουν όπως θρέφει το φαγητό το σώμα σου.

Written by Ζωή Βασιλείου

Σύμβουλος-Εκπαιδεύτρια της Τεχνικής ThetaHealing®

«Heal the inside, the outside will follow»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Όλα είναι προσωρινά και η ζωή διαρκείας

Masire: Eδώ είναι δύσκολα αλλά είναι καλύτερα