in ,

Πάνε αυτά που ήξερες, τώρα σε πάντρεψαν και σ’ έκαναν μανούλα

Ο σημερινός μας προορισμός ήταν η Σάνα Μάριν.

Ο σημερινός μας προορισμός ήταν η Σάνα Μάριν, η Φινλανδή πρωθυπουργός που λίγες μέρες πριν διασύρθηκε επειδή πήγε σε ένα πάρτι, γλέντησε, ήπιε και χόρεψε με κάποιον άλλον εκτός του συζύγου της.

Στη διαδρομή, όμως, συνάντησα εμπόδια και Συμπληγάδες που δυσκολεύτηκα να προσπεράσω. Αντιλήψεις και δηλώσεις που, αν και σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν αθώες και καλοπροαίρετες, στην ουσία στηρίζουν το πατριαρχικό στερέωμα πάνω στο οποίο βαδίζουμε εδώ και αιώνες.

Εμπόδιο πρώτο, η συγκίνηση ενός παππού που μόλις ήρθε στον κόσμο το πρώτο του εγγόνι.

«Πάνε αυτά που ήξερες νύφη μου, τώρα σε κάναμε μανούλα»

Τον άκουσα με τα ίδια μου τ’ αυτιά και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τη νεαρή μαμά να κουνάει το κεφάλι καταφατικά με μια δόση υποταγής. Όταν, όμως, στέγνωσαν τα δάκρυα της χαράς, άφησαν μια μπόχα κτητικότητας.

Εμπόδιο δεύτερο, η αγνή κι αθώα απορία δημοσιογράφου σε δημόσιο πρόσωπο.

«Έχετε τύψεις που αφήσατε την κόρη σας στο σπίτι για να βγείτε;»

Το δημόσιο πρόσωπο, όπως καλά καταλάβατε, είναι γένους θηλυκού.

Στα αρσενικά δεν γίνονται τέτοιες ερωτήσεις – λες και μόνο οι μαμάδες πρέπει να μένουν σπίτι με τα παιδιά ή λες και οι μπαμπάδες δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Όταν, όμως, έφυγαν οι κάμερες, άφησαν μια γεύση σeξισμού που προσβάλλει και τα δύο φύλα.

Εμπόδιο τρίτο, τα λόγια ενός πατέρα στον γάμο της κόρης του.

«Την πάντρεψα κι αυτή, δεν μου’ μεινε στο ράφι»

Στεκόμουν δίπλα του κι αναρωτήθηκα αν μίλαγε για το παιδί του ή για κάποιο αντικείμενο που το είχε βάλει σε αγγελία για να το πουλήσει.

Οι καλεσμένοι γέλασαν, η μάνα δάκρυσε και ο μεγάλος αδερφός έδωσε συγχαρητήρια στον μπαμπά που έκανε το χρέος του. Όταν, όμως, ο γάμος έληξε, άφησε μια στάμπα ωμής πατριαρχίας.

Με λίγα λόγια τη γυναίκα την παντρεύουν, της κάνουν παιδιά και προδιαγράφουν το μέλλον της σύμφωνα με τα πρότυπά τους.

Μια σωστή παντρεμένη μαμά πρέπει να στριμώχνεται στην εικόνα τους, να ζει με τους κανόνες τους και να προσέχει κάθε της βήμα μήπως και την πουν π@@@να. Έτσι την πάτησε και η Σάνα Μάριν.

Στην πραγματικότητα, δεν ενόχλησε κανέναν που ένα δημόσιο πρόσωπο πήγε σε πάρτι, γλέντησε, ήπιε, χόρεψε και ενδεχομένως φλέρταρε.

Τους ενόχλησε που όλα αυτά τα έκανε μία γυναίκα και μάλιστα παντρεμένη με παιδί.

Ελπίζω η Σάνα Μάριν να ξαναπάει σε πάρτι, να χορέψει, να διασκεδάσει, να το χαρεί κι αυτή τη φορά με δικές της κάμερες και όχι με τα βίντεο κλειδαρότρυπας που προσπάθησαν να την εκθέσουν.

Για την ακρίβεια, ελπίζω να πηγαίνει συνέχεια σε πάρτι μέχρι να διαλυθεί το πέπλο της πατριαρχίας που παντρεύει, γκαστρώνει και καλουπώνει τη γυναίκα σαν να ήταν κτήμα του.

Ίσως τότε σταματήσει και να την παρενοχλεί, να τη βιάζει και να την μειώνει με κάθε ευκαιρία.

Φωτό: Tony Öhberg // Finland Today

Written by Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Δημοσιογράφος

Ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Εγώ διάλεξα να το κάνω με την πένα μου. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτω απέναντι στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον απαίσιο φανατισμό και είμαι αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ο κόσμος πάντα θα λέει κι όσο θα λέει εσύ τραγούδα

Όταν θέλεις αρκετά, δε σου φταίει κανένα σύμπαν αν δεν πέτυχες