Γράφει η Μαρία Νικολή,
Πότε θα κάνετε δεύτερο παιδί;
Από τότε που έγινα μητέρα πριν 7 χρόνια και για την ακρίβεια απ’ όσο ήμουν ακόμα έγκυος θυμάμαι να μου κάνουν αυτή την ερώτηση.
Μια ερώτηση που προερχόταν από όλες τις μεριές.
Οικογένεια, φίλους, συναδέλφους… τόσο που ήταν εντυπωσιακό για το πόσο ενδιαφέρον υπήρχε για το τι θα κάνω με την οικογένεια μου πριν καλά – καλά έρθει το πρώτο μωρό.
Όταν επαγγελματικά (μαία σε γυναικολογικό ιατρείο) -προέρχομαι από ένα χώρο που το «πότε με το καλό;» και το «χαλάρωσε και θα έρθει» το άκουγα πιο συχνά και από το χτύπο του τηλεφώνου ενός ιατρείου- συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή πόσο με ενοχλούσε να ακούω και το «πότε θα κάνετε δεύτερο;» το οποίο να σημειωθεί εδώ ότι δεν έχει σταματήσει ακόμα.
Ήταν και είναι τόσο ενοχλητική η ερώτηση αυτή όσο το άγγιγμα της κοιλιάς μια εγκύου χωρίς την άδεια της.
Υπάρχουν πλέον στη σύγχρονη εποχή και αυτές οι οικογένειες
Το ένα παιδί και μοναδικό τις κάνει ολοκληρωμένο και πλήρες οικογενειακό πρότυπο.
Δεν χρειάζονται απολύτως τίποτα άλλο. Το οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό ή προσωπικό τους μοτίβο συμπληρώνεται με ένα ή κανένα παιδί. Γιατί θα πρέπει να νιώθουν λιγότερο οικογένεια από σένα που ρωτάς;
Γιατί όταν ρωτάς τέτοιου είδους προσωπικές ερωτήσεις εκτός από το στοιχείο του κουτσομπολιού που εμπεριέχει η ερώτηση, επιπλέον μειώνεις τον ερωτώμενο ηθικά γιατί τον φέρνεις στη δύσκολη θέση να δικαιολογηθεί κάνει άλλο, σαν να σου το όφειλε.
Την έχουν κάνει όλοι αυτή την ερώτηση γιατί έχουν ακούσει να την κάνουν οι γονείς τους και αυτοί έχουν ακούσει τους παππούδες τους και πάει λέγοντας, χωρίς ποτέ κανείς να τους μάθει την διακριτικότητα.
Μπορεί αυτό να σταματήσει σε σένα, στο χέρι σου είναι
Και επειδή πλησιάζουν γιορτές και έρχονται οικογενειακά τραπέζια τα οποία πυροδοτούν και διαιωνίζουν τέτοιου είδους ερωτήσεις και συζητήσεις προετοιμάσου κατάλληλα ώστε να μη σε ρίξει ψυχολογικά καμία τέτοια συμπεριφορά.
Αν θες, μπορείς να τολμήσεις, γιατί όχι, στο «πότε θα κάνεις δεύτερο» ή «πότε θα βάλετε μπρος για παιδάκι;» να απαντήσεις με ερώτηση του τύπου «πως πάει η ερωτική σου ζωή;» για να δεις αν θα σε ξαναρωτήσουν επόμενη φορά.
Διαφορετικά, επειδή ποτέ δε θα ήταν η πρόθεση μου να σε οδηγήσω να υιοθετήσεις μια αρνητική ή λάθος συμπεριφορά και να πράξεις το ίδιο, τουλάχιστον σκέψου πως το να τους ρωτάς κάτι τέτοιο πάντα σου φέρνει χαμόγελο στα χείλη και κάνει λίγο πιο υποφερτή τη συνύπαρξη μαζί τους (!).
Γράφεις, αλλά γράφεις μόνο για σένα.
Μήπως αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει;
GIPHY App Key not set. Please check settings