in ,

Sex Education: Όλα όσα δεν μας έμαθαν ποτέ για την σεξουαλικότητα

Η πληροφορία είναι ενδυνάμωση!

Καθυστέρησα πολύ να ξεκινήσω την σειρά του Netflix Sex Education, κυρίως επειδή διαφημίστηκε ως εφηβική. Ώσπου, παρακολούθησα το πρώτο επεισόδιο με τον ανιψιό μου, fun της σειράς. Αυτό ήταν, δεν μπόρεσα να σταματήσω. Γιατί αυτή η σειρά έχει κάτι για όλους μας, και το πιο σημαντικό: παρέχει άφθονη και άρτια, σεξουαλική ψυχο-εκπαίδευση.

Και εδώ απευθύνομαι σε εσένα που διαβάζεις αυτά τα λόγια ετούτη την στιγμή και σε ρωτώ χωρίς περιστροφές: από το ένα ως το δέκα όπου ένα είναι το ελάχιστο και δέκα το άριστα που θα τοποθετούσες την σεξουαλική εκπαίδευση που έχεις λάβει ως τώρα στην ζωή σου;

Τί γνώσεις έχεις για το σώμα σου και τα αναπαραγωγικά σου όργανα;

Τί ερωτήσεις έχεις για την σεξουαλικότητα σου που δεν τόλμησες να κάνεις ποτέ;

Και τί παραμένει ακόμη στο σκοτάδι μιας και δεν βρέθηκε ως τώρα κανείς για να τον ρωτήσεις;

Αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφει και η σειρά στο ξεκίνημα της

Οι έφηβοι μαθητές ενός σχολείου στην φανταστική πόλη του Moordale, έχουν άφθονες απορίες για το σεξ αλλά κανέναν να της απαντήσει: ο διευθυντής του σχολείου είναι πουριτανός, οι ενήλικοι γύρω τους γνωρίζουν όπως εμείς ελάχιστα κι έτσι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις περίπλοκες αναζητήσεις τους ολομόναχα.

Ώσπου εμφανίζεται στο σχολείο ένας σχεδόν συνηθισμένος έφηβος ο Ότις. Και λέω σχεδόν γιατί ο Ότις διαφέρει σε κάτι: η μητέρα του Jean Milburne είναι σεξολόγος και συγγραφέας και μάλιστα πολύ δραστήρια.

Ο Ότις με την βοήθεια της φίλης του Μέιβ σύντομα ιδρύουν μια μυστική συμβουλευτική κλινική στις εγκαταλελειμμένες τουαλέτες του σχολείου και ο Ότις ξεκινά μια πρώιμη καριέρα σεξ Γκουρού. Στις 4 σεζόν που ακολουθούν είναι αδύνατον να μην βρεις κάποιον ήρωα να ταυτιστείς.

Στην δική μου περίπτωση o χαρακτήρας αυτός είναι η μητέρα του Ότις, η  σεξολόγος Jean Milburn που την υποδύεται με τον πιο απολαυστικό τρόπο η γνωστή σε όλους μας από τα X-files Gillian Anderson.

H Jean είναι η γυναίκα που θα θέλαμε όλες μας να είμαστε καθώς φτάνουμε στην ωριμότητα: παλεύει για αυτά που πιστεύει, είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση, και απολαμβάνει την σεξουαλικότητα της με το ποιο άνετο και κυρίαρχο τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά και αυτή ακόμη, η ακλόνητη στην δύναμη της, έρχεται αντιμέτωπη με τις ίδιες προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουμε όλες μας. Είναι αδύνατον να μην ταυτιστείς μαζί της όταν καθώς προσπαθεί να διαφωτίσει νέους και μεγαλύτερους στην μικρή πόλη, αρχίζει να δέχεται επιθέσεις από όσους υποστηρίζουν τον σκοταδισμό και την πατριαρχεία.

Η μόνη στιγμή που η Jean χάνει την αυτοκυριαρχία της είναι όταν μένει έγκυος και κατά την εξέταση ένας από τους γιατρούς την ενημερώνει με ωμότητα ότι θεωρεί την εγκυμοσύνη της παρακινδυνευμένη και γηριατρική.

Δυστυχώς, όλες μας έχουμε φίλες ή γνωστές στις οποίες άντρες γιατροί έχουν συμπεριφερθεί αντίστοιχα, χωρίς καμία ευαισθησία. Και συχνά έχω αναρωτηθεί αν τα εγχειρίδιά της ιατρικής έχουν να ανανεωθούν σε θέματα σχετικά με την γυναικεία υγεία και σεξουαλικότητα από τον 1930.

Όπως και να έχει η έκρηξη της ηρωίδας θα μιλήσει σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά

Σε αυτή που άκουσε ότι τα συμπτώματα της είναι θέμα γυναικείου άγχους, σε αυτήν που άκουσε για γηριατρική γονιμότητα μετά τα τριάντα, και σε αυτήν που της είπαν ότι πρέπει να υπομείνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης γιατί είναι φυσιολογικά.

Και αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς: είναι ειλικρινής, συμπεριληπτική, ευαίσθητη, αφοπλιστικά ενημερωτική, και τελικά είναι αυτό που ξεκίνησε η δημιουργός της Laurie Nunn να κάνει. «Ξεκινήσαμε να κάνουμε τηλεόραση που προσφέρει μια τεράστια αγκαλιά», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη.

Πέρα από μια τεράστια αγκαλιά, εγώ θα πω πως είναι τηλεόραση που μιλάει ανοικτά για όσα φοβόμαστε όλοι να ρωτήσουμε. Όπως λέει η αγαπημένη Jean, «To σεξ δεν μας κάνει ολόκληρους» αλλά «Η Πληροφορία είναι ενδυνάμωση»!

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, θα πας εκεί που κοιτάς

Παγκόσμια Μέρα για τη Βία κατά των Γυναικών: Οι «Ακρότητες» ξεγυμνώνουν όλη την αλήθεια