in ,

Τα παιδιά θα μας δείξουν τον δρόμο!

«Όταν ήμουν παιδί…»

Λίγο πολύ όλοι έχουμε αναφέρει μια ιστορία η οποία ξεκινά κάπως έτσι «όταν ήμουν παιδί…», και να διηγείται μια μέρα με πολλά γέλια, παγωτά, παιχνίδια, θάλασσα, αμμουδιά, παιχνίδια.

Συναισθήματα ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς!

Ο ψυχίατρος Carl Jung, περιέγραψε ένα αρχέτυπο παιδιών στο επιστημονικό του έργο. Συνέδεσε αυτό το εσωτερικό παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας με προηγούμενες εμπειρίες και αναμνήσεις αθωότητας, παιχνιδιού και δημιουργικότητας, μαζί με ελπίδα για το μέλλον.

Το εσωτερικό παιδί σημειώνεται επίσης ως πηγή δύναμης, καθώς οι πρώιμες εμπειρίες μας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή μας ως ενήλικας.

Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίστροφο:

Όταν οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μας, μας επηρεάζουν αρνητικά, το εσωτερικό μας παιδί μπορεί να συνεχίσει να φέρει αυτές τις πληγές μέχρι να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την πηγή.

Ένα υγιές εσωτερικό παιδί μπορεί να φαίνεται παιχνιδιάρικο, ότι διασκεδάζει, ενώ ένα τραυματισμένο εσωτερικό παιδί μέσα μας μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις ως ενήλικας, ειδικά όταν πυροδοτούνται από γεγονότα που φέρνουν αναμνήσεις από πληγές του παρελθόντος.

Πάμε να δούμε όμως πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αυτό το παιδί μέσα μας αλλά και πως θα το φροντίσουμε;

Ανοιχτωσιά: Λέξη που θυμίζει αγκαλιές και χαμόγελα!

Αρχικά το εσωτερικό παιδί μέσα μας, δεν πρέπει να το δούμε ως ξεχωριστό άτομο. Αντίθετα αποτελεί μια αναπαράσταση των προηγούμενων εμπειριών μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το παρελθόν περιέχει ένα μείγμα θετικών και αρνητικών εμπειριών και γεγονότων.

Αυτές οι εμπειρίες βοηθούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και καθοδηγούν τις επιλογές και τους στόχους μας καθώς μεγαλώνουμε και τελικά φτάνουμε στην ενηλικίωση.

Όσο περισσότερο κατανοήσουμε, αυτές τις παρελθούσες εμπειρίες τόσο περισσότερο θα βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, ενισχύοντας την ψυχική μας ανθεκτικότητα και υποστηρίζοντας την ενήλικη πλευρά μας.

Τα παιδιά θα μας δείξουν τον δρόμο!

Τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τη ζωή, και το πως να βρίσκουμε χαρά σε μικρά πράγματα αλλά και να ζούμε την στιγμή!

Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τις ευχάριστες παιδικές εμπειρίες, η συμμετοχή σε δημιουργικό παιχνίδι με τα παιδιά σας, τα ανιψάκια σας, τα εγγονάκια σας, με τους μικρούς σας μαθητές μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να αναζωπυρωθούν αυτές οι αναμνήσεις και να σας φέρει σε επαφή με την απόλαυση αυτών των ξέγνοιαστων και ανέμελων στιγμών.

Παίξτε!

Παιχνίδια όπως κρυφτό ή κυνηγητό μπορεί να σας βοηθήσει να κινηθείτε και να αισθανθείτε ελεύθεροι, χωρίς περιορισμούς. Θα θυμηθείτε πως παίζατε εσείς όταν ήσασταν παιδιά!

Ακόμη και αν έρχονται δύσκολες αναμνήσεις του παρελθόντος, θα μπορέσετε στο παρόν να της επαναπροσδιορίσετε και να χτίσετε νέες αναμνήσεις πάνω τους. Οι πληγές θα επουλωθούν και οι γωνίες θα στρογγυλέψουν.

Μιλήστε σας!

Το γράψιμο μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη σύνδεση μας με το εσωτερικό παιδί μέσα μας, οπότε δεν χρειάζεται να μιλάτε δυνατά – αν και σίγουρα μπορείτε, αν αυτό σας βοηθάει.

Γράψτε ένα γράμμα ή μια ελεύθερη συγγραφή παιδικών αναμνήσεων μέσω της οποίας θα μπορέσετε να εξερευνήσετε προηγούμενες εμπειρίες και να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας.

Δοκιμάστε να έχετε μια συγκεκριμένη σκέψη ή ανάμνηση στο μυαλό σας και ξεκινήστε να γράφετε ή να σας μιλάτε, για το τι κάνατε, που ήσασταν, τι συνέβη, πως νιώθατε.

Αφήστε τον ενήλικο εαυτό σας να κάνει ερωτήσεις στον εαυτό του παιδιού σας και, στη συνέχεια, ακούστε πώς ανταποκρίνεται το παιδί. Ίσως ο εαυτός του παιδιού σας είναι μικρός, ευάλωτος και χρειάζεται προστασία και υποστήριξη. Ίσως, από την άλλη πλευρά, είναι χαρούμενος.

Η απάντηση σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχει ο εαυτός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να θεραπεύετε «πληγές» που μείνανε ανοιχτές.

Σκεφτείτε αυτή την άσκηση ως έναν τρόπο να δημιουργήσετε και να ενισχύσετε έναν δεσμό μεταξύ του τρέχοντος εαυτού σας και του παιδικού σας εαυτού. Ακόμη και αν σας δημιουργήσει εκνευρισμό ή ταραχή, δώστε σας χρόνο και προσπαθήστε ξανά!

Η ανακάλυψη, κατανόηση και φροντίδα του εσωτερικού σας παιδιού δεν σημαίνει ότι είστε ανώριμοι ή ότι δεν θέλετε να μεγαλώσετε. Αντίθετα, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ευκολότερα την ενήλικη εμπειρία σας, να θεραπεύσετε τον πόνο του παρελθόντος σας και να χειριστείτε τυχόν μελλοντικές προκλήσεις με συμπόνια προς τον εαυτό σας.

Αυτό σημαίνει οτι κρύβετε μεγάλη δύναμη μέσα και ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη να σας αγαπήσετε και αυτό αποτελεί δράση και δέσμευση όχι αδυναμία! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

Τραγούδι έμπνευσης και συντροφιάς:

Δες και αυτό:

Written by Αθηνά Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια

"Good thoughts, good words, good deeds"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Strong Me: «Πόλεμος» ενάντια στην κακοποίηση κάθε μορφής

Το παν σε μια σχέση είναι να αισθάνεσαι ελεύθερος