in ,

Βαλίτσα επιβίωσης γιορτών: Τι παίρνεις μαζί σου;

Τι θα έλεγες φέτος να έκανες ένα πρωτότυπο και τελείως διαφορετικό δώρο στον εαυτό σου για τις γιορτές;

Σκέψου να ετοιμάζεις βαλίτσα, αλλά χωρίς προορισμό κάποια χιονισμένη βουνοκορφή. Θα την ονόμαζα χριστουγεννιάτικη βαλίτσα “επιβίωσης γιορτών“. Η ταμπέλα εδώ παίζει σπουδαίο ρόλο. Θα αναρωτιέσαι τι είναι αυτό…

Φαντάσου το σαν ένα εξατομικευμένο εργαλείο που δημιουργείται από σένα, χρησιμεύει σε σένα και καταλήγει σε σένα, αφού έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει όλα όσα εσύ του επιτρέψεις να ακουμπήσει. Λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων!

Το βαλιτσάκι λοιπόν αυτό, δε θα το βρεις σε κανένα μαγαζί.

Θα το ψάξεις μέσα σου, αφού αφουγκραστείς στη σιωπή την εσωτερική σου ανάγκη.

Αυτή η ενδόμυχη έρευνα θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις απαιτήσεις των γιορτών, όπως για παράδειγμα τις τυπικές επαναλαμβανόμενες κοινωνικές συναναστροφές που απαιτούν την παρουσία σου, τα οικογενειακά τραπέζια και τις αντιπαραθέσεις που σερβίρονται απλόχερα, την πίεση στη δουλειά και φυσικά, τα αλόγιστα έξοδα για αγορές δώρων.

Ξεκίνα να ετοιμάζεις το βαλιτσάκι σου με μια καλή προετοιμασία.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε όλες σου τις εορταστικές υποχρεώσεις. Σε διπλανή λίστα, ξεχώρισε ποιες απ’ αυτές θέλεις πραγματικά και σε μια τρίτη λίστα τι θεωρείς πως πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Αυτά που ταυτίζονται και στις δύο λίστες έχουν κερδίσει αμαχητί.

Τώρα, βάλε προτεραιότητα και οργάνωσε πως θα υλοποιήσεις τις υπόλοιπες επιθυμίες της δεύτερης λίστας σου. Παρατήρησε πως αισθάνεσαι τώρα και κάνε μια παύση. Αποφάσισε να ακολουθήσεις ο,τι σου φτιάχνει τη διάθεση και θέλεις πραγματικά να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα σου.

Το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει!

Για την επιλογή των κοινωνικών συναναστροφών η βαλίτσα περιέχει την αναδρομή. Ανάτρεξε στο παρελθόν και θυμίσου προηγούμενες χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ποιες απ’ αυτές τις επαφές επαναλαμβάνεις και τι συναίσθημα σου αφήνει η ανάμνηση τους; Aμέσως θα σου φωτίσει τον δρόμο για τις φετινές.

Εάν κάποιες κρίνεις πως δεν μπορείς να τις αποφύγεις με τίποτα, τότε πρόσθεσε στη βαλίτσα την παρατήρηση. Κατέγραψε ενοχλητικά μοτίβα συμπεριφοράς και εντόπισε τη ρίζα τους. Είναι από ζήλεια, ανασφάλεια ή κακή αίσθηση χιούμορ του πομπού;

Τώρα ήρθε η ώρα να βάλεις στη βαλίτσα τη διαχείριση. Βρες τρόπους αντιμετώπισης αυτών των μοτίβων πριν έρθεις αντιμέτωπος με αυτά και κυρίως…μην τις παίρνεις προσωπικά! Έτσι, θα μαλακώσει το βάρος της υποχρεωτικής παρουσίας σου…

Σύμμαχος σου εδώ είναι η παύση για ήρεμες ανάσες και οι ασκήσεις mindfulness. Μπήκαν κι αυτές στο βαλιτσάκι για παν ενδεχόμενο!

Εάν η ερώτηση “τι θα κάνουμε φέτος τα Χριστούγεννα;”

…σου προσθέτει και σένα άγχος είναι σημάδι πως πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, oπότε ασυζητητί μπαίνει στη βαλίτσα.

Ο χρόνος αυτός, μαζί σου, θα είναι απόλυτα θεραπευτικός. Μην τον γεμίσεις ξενύχτια, πολυκοσμία, καταναλωτική μανία και υπερφαγία. Πήγαινε τον όπου θα αισθανθεί ήρεμος και χαλαρός για να εστιάσει στην προσωπική του ανάπτυξη.

Νιώσε ευγνώμων που είσαι υγιής και κλείσε τα αυτιά στις φωνές των γιορτών που ζητούν επίμονα να θέσεις νέους στόχους για τη νέα χρονιά και να κάνεις αυτοκριτική της παλιάς, μπλα μπλα μπλα.

Εάν τα γιορτινά λαμπάκια σου…

…ανάβουν τα δικά σου λαμπάκια, μείνε μακριά και μοίρασε την αγάπη σου όπως εσύ νομίζεις. Εξάλλου η έννοια του νοιάζεσθαι δε χωράει και ούτε αποδεικνύεται μέσα στις 15 ημέρες των Χριστουγέννων. Είναι στάση ζωής. Δε σταματά σε μια ανταλλαγή δώρων.

All in all, εάν βαρέθηκες να ακούς το…

…Last Christmas σε repeat, μην αισθάνεσαι άσχημα να αποστασιοποιηθείς απ’ όσα η μόδα επιτάσσει. Βγάλε από τη βαλίτσα τις ενοχές, που πάντα βρίσκουν τρόπο να τρυπώνουν και εστίασε σε σένα και σε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ΕΣΥ.

Και μια τελευταία συμβουλή… σημείωσε στο χαρτί σου πως ένιωσες τελικά, διαλέγοντας ΕΣΥ πως θα γεμίσεις τη φετινή βαλίτσα Χριστουγέννων.

Written by Βάσω Λέντζιου

ΗR Professional, Personal & Executive Coach, Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Inspired by everyday life, common little things and hard times.
Ι see the beauty in everything, γιατί....''η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση''!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Και κάπως έτσι οι γυναίκες αλλάζουμε τον κόσμο

Να λες «Μπορώ»