in ,

Aka Coaches: Η γιορτή της μπράντας

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η Παγκόσμια εβδομάδα Coaching. Του Coaching που σαν διαδικασία έρχεται να προσφέρει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στη ζωή και την έννοια «Στόχος», που δίνει βήμα στο ανθρώπινο Όραμα και το έχει στο επίκεντρο, που υψώνει ανάστημα στην Αλλαγή και την υποδέχεται με ευσπλαχνία, εξουδετερώνοντας τις όποιες αντιστάσεις, που ουσιαστικά μέσω αυτού, μαθαίνεις ξανά… εσένα, τον κόσμο, την καθημερινότητά σου και την επαναδημιουργείς ώστε να ζεις εναρμονισμένη-ος με τις αξίες σου.

Όταν πρωτοέσκασε μύτη στη χώρα μας, πολλοί θεώρησαν, -λανθασμένα όπως αποδεικνύεται- πως πρόκειται για ακόμα μια τάση που αμερικανίζει και σύντομα η μπογιά της θα περάσει. Άλλοι πίστεψαν ότι θα έχει αντίκτυπο μόνο στις εταιρείες. Κάποιοι τρίτοι, θεώρησαν πως πάει να αντικαταστήσει τη ψυχοθεραπεία, τη ψυχανάλυση και ότι «δίνει καλές συμβουλές». Οι τελευταίοι υπάρχουν ακόμα και σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς τους δίνεται βήμα ολοένα και περισσότερο από γνωστούς και αγνώστους «coaches», σίγουρα όχι επαγγελματίες, να πιστεύουν σε πράγματα που δεν ισχύουν. Αποτέλεσμα; Παραποίηση πραγματικότητας, ψευδοεικόνες και χαλασμός της πιάτσας.

Τι σου είναι όμως η «μπράντα» ρε παιδί μου…

Θα σου δώσω 7+1 tips για να επιτύχεις, γιατί είμαι coach και ξέρω, θα σου πω και πως θα βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή με πέντε κινήσεις και θα σου κάνω δώρο προφυλακτικά με γεύση φράουλα, θα σου δώσω συμβουλές για το πώς θα πάρεις την προαγωγή που αδιαμφισβήτητα αξίζεις και αν όντως την πάρεις θα συνεχίσουμε μαζί το «coaching» και αν θέλεις, θα μου δίνεις και ποσοστά.

Γιατί αν δεν πω όλα τα παραπάνω σε σούπερ ντούπερ βίντεο με εικαστικά φτιαγμένα στο power point και background πίνακες με motivational μηνύματα, φορώντας σακάκι και γραβάτα πως θα βρω πελάτες; Και αν δε βάψω ξανθό το μαλλί μου, πως θα «πουλήσω»; Ελλάδα, Ελλάδα, Ελλάδα αγάπη μου. Μπλέξαμε τα αυγά με τα πασχάλια, ακούς; Είναι απίθανο το μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν θέλει να «πουλήσει». Ένας από τους μέντορές μου σχετικά, λέει το εξής: Πούλα τον εαυτό σου, όχι το coaching!

Γιατί είναι πολύ οκ να θέλεις να έχεις πελάτες και διαρκώς να βρίσκεις νέους, ποιος δε θέλει! Η εκπαίδευση άλλωστε στον τομέα αυτό είναι μια σημαντική επένδυση. Επίσης, είναι πολύ οκ να θέλεις να βγάλεις λεφτά, να ετοιμάζεις Instagram live και να λες τα δικά σου με τον τρόπο και το ύφος σου και να παρουσιάζεις εσένα και το έργο σου. Σούπερ! Αυτό που δεν είναι καθόλου οκ όμως είναι στο βωμό της πώλησης και της όποιας ματαιοδοξίας, να δημιουργούμε στους ανθρώπους –και μάλιστα συνειδητά- μια λανθασμένη εικόνα του τι εστί επαγγελματικό coaching όπως επίσης και να μπαίνουμε στα χωράφια άλλων επαγγελμάτων, όπως σε αυτά των Ειδικών Ψυχικής Υγείας. Δηλαδή λίγο έλεος!

Ουκ ολίγες φορές έχω αισθανθεί από αμήχανα έως και άσχημα, όταν με ρωτάει ένας άνθρωπος «Με τι ασχολείσαι» και του απαντάω ότι μεταξύ άλλων ασχολούμαι επαγγελματικά με το coaching και έρχεται το σχόλιο «Α… κάτι σαν ψυχολόγος δηλαδή!». Και όχι φίλοι μου, δε φταίει ο Χ,Ψ άνθρωπος που του έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, ούτε φταίει το ότι το coaching δεν είναι αρκετά διαδεδομένο. Μια χαρά διαδεδομένο είναι και όποιος ενδιαφέρεται, ψάχνει. Φταίμε εμείς.

Και φταίμε όταν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε «μεσσίες» και το πουλάμε, κοροϊδεύοντας τον κόσμο και δίνοντας την εντύπωση μέσα από ρούχα του κουτιού και ύφος καρδιναλίων ότι είμαστε «άφταστοι» και πως «αν θες να με φτάσεις, πρέπει να δουλέψεις μαζί μου». Σε όλο αυτό το τρελό πανηγυράκι της μπράντας θα πω μόνο ένα: Βαριέμαι. Και κάτι ακόμα… Λυπάμαι, γιατί εκεί έξω υπάρχουν αληθινοί επαγγελματίες με Ε κεφαλαίο που κάνουν coaching σε πολύ υψηλά standards και τους παίρνει η μπάλα. Α, και κάτι ακόμα… Η μπογιά που θα περάσει είναι ακριβώς αυτή και όχι το coaching. Το coaching ήρθε για να μείνει, οι Also Known As«coaches» εντός εισαγωγικών όμως, όχι. Και γι’ αυτό δε λυπάμαι καθόλου!

Συνεχίστε Ολόψυχα!

Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Γιατί μου δίνεις συμβουλές που δε ζήτησα;

Ο καλύτερος φίλος του άγχους