in ,

Ανειδίκευτοι επαγγελματίες: πες μου ότι ζεις στην Ελλάδα χωρίς να μου το πεις

Η επικινδυνότητα του “ό,τι δηλώσεις είσαι”

Πες μου ότι ζεις στην Ελλάδα χωρίς να μου το πεις. Στο έχω όλο σε μια φράση: ό,τι δηλώσεις είσαι.

Σίγουρα έχεις πετύχει τον γνώστη που είναι μύστης στη δουλειά γιατί “είναι από μικρός στο κουρμπέτι”, “έχει σπουδάσει το πανεπιστήμιο της ζωής”, “είναι χρόνια στην πιάτσα”. Αν δεν είναι αυτά διαπιστευτήρια για τον επαγγελματισμό, τι είναι;!

Εντάξει, αυτές είναι διακριτές περιπτώσεις που σε προϊδεάζουν και κρατάς μικρό καλάθι.

Τι γίνεται όμως με τις άλλες, εκείνες τις περιπτώσεις τις πιο υπόγειες και καλύτερα καλυμμένες;

Παπατζήδες με έπαρση σε κάθε κλάδο

Life coaches ξεπηδούν μαζικά σα τις νεραντζιές στο Παγκράτι και από σοβαρή και βοηθητική υπηρεσία το coaching έγινε ξαφνικά μια κακόγουστη μόδα. Guru θεραπευτές ενεργειακών θεραπειών που “άρπαξαν” λίγο αέρα Νεπάλ πετώντας από πάνω σε ένα ταξίδι προς την άκρως instagramable Ταϊλάνδη. Αερολόγοι σε κλάδους που όχι μόνο θέλουν κατάρτιση και εξειδίκευση, αλλά και συνεχή εκπαίδευση και εποπτεία. Ψυχική υγεία, wellness, life coaching, παιδαγωγικά.

Κλάδοι που αφορούν και εμπλέκονται με ανθρώπους και λεπτές, ευαίσθητες ισορροπίες. Κλάδοι που δεν σηκώνουν να θεωρείσαι αυτοδημιούργητος επαγγελματίας. Κλάδοι που δεν επιτρέπεται να είσαι επαγγελματίας χωρίς την απαιτούμενη κατάρτιση, πόσο μάλλον να ανοίγεσαι επαγγελματικά και μάλιστα με αυτοπεποίθηση. Δεν είναι αυτοπεποίθηση, είναι θράσος.

Δεν μπορείς να είσαι αυτοδημιούργητος ανειδίκευτος χειρουργός. Το νυστέρι στα χέρια σου είναι φονικό όπλο. Ακριβώς έτσι δεν μπορείς να ασχολείσαι με τις ζωές ανθρώπων και να χειρίζεσαι θέματα εμπιστευτικότητας, ψυχικών διαταραχών, υγείας, συμβουλεύοντας και κατευθύνοντας ανθρώπους. Εκτός από ανεύθυνο είναι και επικίνδυνο. 

Μιλώντας από το δικό μου μετερίζι, αυτό της ψυχοθεραπείας, χρειάζονται σπουδές επί σπουδών και ατελείωτες ώρες πρακτικής και εποπτείας για να θεωρείται κάποιος αρκούντως υπεύθυνος ώστε να λέγεται ψυχοθεραπευτής. Ομοίως και life coach και λοιπές ειδικότητες. Δεν είναι μόνο το κομμάτι των τεχνικών γνώσεων όμως, καθώς εξίσου σημαντικό είναι και αυτό της εμπειρίας.

Χρειάζεται να κόψει χιλιόμετρα ένας θεραπευτής για να διαχειρίζεται καλά τη δυσκολία που έχει το να αντέχει να πονάει με τον πόνο του θεραπευόμενου, χωρίς να κουβαλάει αυτό το βάρος. Να μπορεί να μπαίνει στα παπούτσια του, χωρίς να μένει εκεί. Να μπορεί να αναγνωρίσει ένα τραύμα γιατί έχει το βιώσει και ο ίδιος, χωρίς να ανοίγει ξανά η πληγή του.

Αυτά δεν μπορείς να τα κατακτήσεις με ένα σεμινάριο ψυχολογίας ή ένα τέταρτο μπακάλικης εκπαίδευσης, σα να ψωνίζεις φέτα Καλαβρύτων 12,30€ το κιλό. Και σίγουρα δεν μπορείς να τα κατακτήσεις με επιφοίτηση από μόνος σου…

Η θρασύτητα όμως δεν έχει όρια

Το να είσαι ό,τι δηλώσεις και μάλιστα να μπορείς να το εξασκείς χωρίς περιορισμούς και ηθικούς φραγμούς, δεν περιορίζεται δυστυχώς μόνο σε λίγους κλάδους.

Κάνεις καλό μασάζ και αποφασίζεις να αυτοχριστείς μασέρ χρεώνοντας συνεδρίες ζυμώματος σε ανίδεους κόμπους με πόδια. Κάνεις μανικιούρ στη θεία σου και στη γειτόνισσα και αποφασίζεις να τραγανίσεις τα νυχάκια και του υπόλοιπου κόσμου επί πληρωμή. Ήρθε κάπως στην κατοχή σου μια φωτογραφική κάμερα και αποφάσισες να χρεώσεις σε δύσμοιρο ζευγάρι φωτογράφιση γάμου για να βγάλεις στραβό ορίζοντα και να το ονομάσεις “τέχνη”.

Κάθε κλάδος στις ρίζες του οποίου έχουν φυτρώσει τα ζιζάνια του αντιεπαγγελματισμού πλήττονται και μάλιστα βαθιά. Η κακή δουλειά που θα κάνει ο κάθε αυτοαποκαλούμενος επαγγελματίας, ο λάθος χειρισμός ή στη χειρότερη η τραυματική εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει, είναι πλήγμα στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κλάδο κι ας είχαν επαφή με μια μεμονωμένη περίπτωση.

Προσοχή στο κενό μεταξύ επαγγελματία και φαφλατά

Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να σου δώσω είναι να ψάχνεις και να ζητάς τα διαπιστευτήρια που σου χρειάζονται ώστε να νιώσεις ασφαλής γνωρίζοντας πως απέναντι σου βρίσκεται ένας εξειδικευμένος και πιστοποιημένος επαγγελματίας. Ρώτησε για τα πτυχία, την εξειδίκευση, την εμπειρία, τη δουλειά του. Επιβεβαίωσε πως θα εμπιστευτείς τη ζωή σου, την ψυχή σου, το παιδί σου, τις σημαντικές στιγμές σου σε έναν σωστό επαγγελματία.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε χειρίζεται δημιουργώντας σου ψεύτικες ανάγκες, ιδέες και ψευδαισθήσεις για να σου πουλήσει φθηνά την όποια υπηρεσία του-ή και όχι πάντα τόσο φθηνά. Οι σωστοί επαγγελματίες δεν πληρώνονται για το όνομα, ούτε για τα πτυχία. Πληρώνονται για την εμπειρία που έχουν σε αυτό που κάνουν και την εγγύηση που σου δίνουν πως το κάνουν καλά.

Γιατί έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο από τη ζωή τους θυσιάζοντας πολλά που δεν βλέπεις, για να γίνουν άρτιοι σε αυτό που κάνουν με αγάπη και μεράκι. Για να έχεις εσύ στα χέρια σου το αποτέλεσμα αυτής της θυσίας, με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Written by Μαριλίτα Βασιλάκου

Psychotherapist, Incurably Unrestrained Truth Speaker, Love Spreader & Dreamer

«Να περνάμε από τα τραύματα στα θαύματα με θέληση, πείσμα, αγάπη και αστερόσκονη γιατί αυτός ο κόσμος έχει ανάγκη από μαγεία για να γίνει καλύτερος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αυτοσεβασμός σημαίνει ελευθερία… αντέχεις να τη ζήσεις;

Δεν οφείλεις τόσες εξηγήσεις όσες νομίζεις