in ,

Ενσωμάτωσε κι εσύ το Wabi-Sabi στην καθημερινότητά σου

Απλές πρακτικές για να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι.

Στην Ελλάδα το φθινόπωρο αργεί να δείξει τα σημάδια του, αλλά αν προσέξεις καλά μπορείς να δεις πως προχωρά, στα φυτά που αδειάζουν από φύλλα και στο φως που φθίνει όλο και πιο νωρίς. Και νομίζω είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να σου μιλήσω για την Ιαπωνική φιλοσοφία του Wabi-Sabi.

Όπως κάθε στάση ζωής, το Wabi-Sabi έχει πολλές πτυχές που αφορούν την αισθητική, την τέχνη, την ευεξία. Και αυτό, γιατί φτάνει σε εμάς από μια εποχή που επικρατούσε μια ολιστική θεώρηση της ζωής. Έτσι, η Τέχνη του Wabi-Sabi είναι εύπλαστη και μπορείς να την εφαρμόσεις σε κάθε τομέα της δικής σου ζωής σου.

Η φιλοσοφία Wabi–Sabi

Έχει τις ρίζες της στην φιλοσοφία του Ζεν και μας προσκαλεί να αναλογιστούμε και να αποδεχτούμε τρεις απλές αλήθειες: τίποτα στην ζωή δεν μένει ίδιο, τίποτα δεν είναι ολοκληρωμένο και τίποτα δεν είναι τέλειο.

Μας παρακινεί να θαυμάσουμε την ομορφιά ακόμη κι εκεί που υπάρχει ελάττωμα, ενθαρρύνοντας μας να χαλαρώσουμε την προσκόλληση σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κατόπιν, μας ενθαρρύνει να αποδεχτούμε την παροδικότητα στην φύση των πραγμάτων, να αγαπήσουμε την απλότητα, και να συνδεθούμε με την φύση που μας γειώνει και φέρνει γαλήνη. Τέλος, μας εμπνέει να εκτιμήσουμε την ομορφιά στις απλές χαρές της ζωής.

Υπάρχει η θεωρία ότι οι αρχές του Wabi-Sabi, είναι αποτέλεσμα της επιρροής του Βουδισμού στην Ιαπωνική κουλτούρα και πριν από επτακόσια χρόνια περίπου η αποδοχή της ατέλειας και της παροδικότητας έφτασαν να αποτελούν το πρώτο βήμα για κάποιον που φιλοδοξούσε να φτάσει το Ιαπωνικό satori (φώτιση).

Ενσωμάτωσε το Wabi-Sabi στην καθημερινότητά 

Αν θέλεις να το δοκιμάσεις, σου προτείνω να εφαρμόσεις τις παρακάτω απλές πρακτικές τις ερχόμενες μέρες:

  1. Σκέψου έναν τομέα της ζωής σου, ή ένα χαρακτηριστικό σου που θα ήθελες να αλλάξεις: Μπορεί να είναι κάτι απλό ή μεγάλο, συγκεκριμένο ή αφηρημένο. Θα πρέπει να είναι όμως κάτι που σε απασχολεί και που έχει σημασία για εσένα. Ό,τι και αν είναι, αυτό θα γίνει το πεδίο όπου θα δοκιμάσεις να ενσταλάξεις την σοφία του Wabi Sabi.
  2. Αφιέρωσε μερικά λεπτά καθημερινά για να καθίσεις ήσυχα με τον εαυτό σου και να αναλογιστείς αυτό που θέλεις να αλλάξεις. Μπορείς να βρεις κάποια ομορφιά σε αυτό; Μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου εκεί που βρίσκεται; Δοκίμασε να κάνεις την θετική δήλωση «Δέχομαι τον εαυτό μου ακριβώς όπως είναι». Πως νιώθεις όταν το σκέφτεσαι ή όταν το ψιθυρίζεις; Συνέχισε να επαναλαμβάνεις αυτήν την δήλωση τις επόμενες ημέρες.
  3. Αναλογίσου όλα τα χαρίσματα σου και κατονόμασε τα συναισθήματα σου καθώς το κάνεις. Έπειτα οδήγησε μαλακά την προσοχή σου σε αυτό που θέλεις να αλλάξεις και αναλογίσου τι σε οδηγεί σε αυτήν την ανάγκη.
  4. Ρώτησε τον εαυτό σου συχνά μέσα στην μέρα τι χρειάζεται για να γίνει χαρούμενος. Και μετά αναλογίσου, θα μπορούσες να είσαι χαρούμενος ακόμη και χωρίς αυτό; Χαίρεσαι για όσα έχεις αυτήν την στιγμή; Μην κρίνεις τα συναισθήματα σου. Παρατήρησε πως αναδύονται και υποχωρούν σαν τα κύματα.
  5. Κάνε μια βόλτα στην φύση και στρέψε την προσοχή σου στα πεσμένα φύλα. Προσπάθησε να εκτιμήσεις την ομορφιά τους. Τίποτα δεν μένει αμετάβλητο. Μπορείς να διακρίνεις την ομορφιά σε αυτήν την αλήθεια;
  6. Καθώς περνούν οι ημέρες όταν κάτι σε ενοχλεί παρατήρησε τον εαυτό σου. Ίσως είναι κάποιος δυνατός θόρυβος ή ο καιρός δεν είναι όπως θα τον ήθελες. Μπορείς να χαλαρώσεις την αντίσταση σου και να αγκαλιάσεις ο μορφιά της στιγμής παρά την ατέλεια;
  7. Μετά από μερικές ημέρες δοκίμασε να φέρεις στον νου σου αυτό που αρχικά δήλωσες πως θέλεις να αλλάξει και παρατήρησε πως αισθάνεσαι. Υπάρχουν σημεία που έχεις χαλαρώσει μέσα σου; Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό;

Όταν αποδέχεσαι τον εαυτό σου και την ζωή όπως είναι, απελευθερώνεσαι από την πίεση και δημιουργείς χώρο για να υπάρχεις αυθεντικά και με χάρη.

Σε όλους μας αξίζει αυτή η ανάπαυλα από το κυνήγι της τελειότητας. Και ίσως τελικά εκεί κρύβεται η ευτυχία: στην επίγνωση πως είμαστε μια όμορφη σπίθα, ένα πούπουλο που πέφτει μαλακά προς την γη, ένα τραγούδι που σβήνει καθώς ανεβαίνει προς τον ουρανό.

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Είναι καλό να στέλνουμε ευχαριστήριο email μετά από μια συνέντευξη;

“Και η ζωή έτσι δεν είναι;”