in ,

Απιστία: Aπαγορευμένος παράδεισος ή φυσική συνέπεια;

Αν κάνεις γνωριμίες με άγνωστα άτομα μέσω social media, είναι απιστία;

Η απιστία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και επώδυνα ζητήματα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Σε υποανάπτυκτα φτωχά κράτη της Ασίας και της Αφρικής, που επικρατεί ακυβερνησία και δικτατορικά καθεστώτα, ακόμα και σήμερα η απιστία έχει ως συνέπεια την θανατική ποινή.

Όλοι όσοι απιστούν, παρόλο που γνωρίζουν ότι οι συνέπειες είναι οδυνηρές επιλέγουν να προβούν στην πράξη αυτή.

Μήπως οι όρκοι για «αιώνια πίστη» είναι ένδειξη μιας ανθρώπινης προσπάθειας να επιβληθεί μια ιδανική κοινωνική πραγματικότητα, η οποία συχνά συγκρούεται με τις φυσικές ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες;

Μια πιο πλήρης κατανόηση της απιστίας απαιτεί την ευρύτερη αναζήτηση σε παράγοντες όπως ο πολιτισμός, οι προσωπικές ανάγκες, οι συνθήκες της συγκεκριμένης σχέσης και η επίδραση των κοινωνικών προσδοκιών.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε απιστία;

Αν είναι κάποιος ερωτευμένος με ένα άλλο άτομο χωρίς να έχει σεξουαλική επαφή θεωρείται απιστία; Αν κάνει γνωριμίες με άγνωστα άτομα μέσω social media, είναι απιστία;

Ο όρος «απιστία» συνήθως ταυτίζεται με την σeξουαλική επαφή αλλά μπορεί να συνδεθεί και με λιγότερα πράγματα από αυτό.

Θεωρείται η αθέτηση της υπόσχεσης για σεξουαλική ή συναισθηματική αποκλειστικότητα και συχνά οδηγεί σε έντονα συναισθήματα προδοσίας, θλίψης και απογοήτευσης.

Οι αιτίες μπορεί να είναι συναισθηματικές, ψυχολογικές, σεξουαλικές, ή ακόμα και αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας αδυναμίας. Ενίοτε, η απιστία μπορεί να προκύψει από έλλειψη επικοινωνίας, ανεκπλήρωτες ανάγκες, ή ακόμη και από αναζήτηση συναισθηματικής ή σεξουαλικής επιβεβαίωσης.

Ένα παράδοξο που εμφανίζεται συχνά στην απιστία είναι η διαμάχη μεταξύ της ανάγκης για ασφάλεια και σταθερότητα από τη μια πλευρά και του πόθου για κάτι νέο και συναρπαστικό από την άλλη.

Πολλοί επιδιώκουν σχέσεις που προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας

Η έννοια της ασφάλειας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή ενός συντρόφου, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν συχνά ένα άτομο που θα τους προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στη ζωή τους. Ωστόσο, παρά την επίτευξη αυτής της σταθερότητας, κάποιοι εξακολουθούν να αναζητούν κάτι πιο έντονο και πιο συναρπαστικό.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα είδος επιθυμίας για περιπέτεια και νέες εμπειρίες, που αδυνατεί να καλυφθεί μέσα από την ήδη υπάρχουσα σχέση.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται περιορισμένοι ή αναγκασμένοι στην οικειότητα και την προβλεψιμότητα μιας σχέσης, ιδιαίτερα αν αυτή η σχέση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, η απιστία μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή διαφυγής από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα, και ως μια προσπάθεια εξερεύνησης κάτι διαφορετικού.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη βαρύτητα που έχει η ειλικρίνεια και η επικοινωνία στις σχέσεις. Η ειλικρίνεια σχετικά με τις ανάγκες και τις προσδοκίες μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της απιστίας και στην ενίσχυση της συνειδητοποίησης των εσωτερικών αναζητήσεων του ατόμου.

Η απιστία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο

Δεν μπορεί να απλοποιηθεί ή να εξηγηθεί με μία μόνο προσέγγιση. Η κατανόηση των κινήτρων της απιστίας απαιτεί βαθύτερη εξέταση των σχέσεων και των ανθρώπινων συμπεριφορών.

Η διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης απαιτεί διάλογο, ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό και προσπάθεια για κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών του εαυτού μας και του συντρόφου μας.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

#SpreadKindness: Η Καλοσύνη δημιουργεί τη μοίρα μας

Witchella Stories: Νέα Σελήνη στον Σκορπιό ή αλλιώς… χορεύοντας στο σκοτάδι!