in ,

Body Language: Η αθέατη επικοινωνία που διαμορφώνει τις σχέσεις μας

Η επικοινωνία είναι πολλά περισσότερα από τις λέξεις που ανταλλάσσουμε.

Όταν συζητάμε για επικοινωνία, συχνά στρέφουμε την προσοχή μας στα λόγια που χρησιμοποιούμε. Όμως η επικοινωνία είναι πολλά περισσότερα από τις λέξεις που ανταλλάσσουμε.

Είτε χαμογελάμε είτε παραμένουμε σοβαροί, είτε κοιτάμε στα μάτια είτε στο έδαφος, επικοινωνούμε με τον κόσμο με τρόπο που διαπερνά τα λόγια μας.

Κάθε έκφραση του προσώπου μας, οι χειρονομίες μας και ο τρόπος που κινούμε το σώμα μας, ο τρόπος που αγγίζουμε κάποιον, το πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε, αποκαλύπτουν πολλές φορές τις πραγματικές μας σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ακόμα και αν δεν το αναγνωρίζουμε πάντα κι εμείς οι ίδιοι.

Η γλώσσα του σώματος μεταφέρει μηνύματα

Kαι συναισθήματα που συχνά μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια μας. Μπορεί να είναι και υποσυνείδητα, είναι όμως ικανά να επηρεάσουν τον τρόπο που ερμηνεύουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Ο Άλμπερτ Μεράμπιαν, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει καταλήξει ότι σε έντονες συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, η γλώσσα του σώματος μπορεί να επηρεάσει  το 55% του μηνύματος που εκπέμπουμε προς τους άλλους ενώ μόνο το 7% προέρχεται από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη της μη λεκτικής επικοινωνίας για να βελτιώσουμε την καθημερινή μας αλληλεπίδραση.

Ο διάσημος συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε ότι οι ρήτορες εκφωνούν δύο λόγους ταυτόχρονα. Έναν που ακούγεται και έναν που φαίνεται.

Ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της γλώσσας του σώματος είναι το χαμόγελο. Το χαμόγελο μπορεί να δείξει ενδιαφέρον, φιλικότητα και ευγένεια προς τους άλλους, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα στην επικοινωνία μας.

Κατά τον William Arthur Ward, «Ένα ζεστό χαμόγελο είναι η παγκόσμια γλώσσα της ευγένειας». Ακόμα κι αν δεν είναι γνήσιο μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των άλλων και να δημιουργήσει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Οπτική επαφή, χειρονομίες, θέσεις χεριών

Επιπλέον, η οπτική επαφή είναι ουσιώδης για μια επιτυχημένη αλληλεπίδραση. Όταν κοιτάμε τους άλλους στα μάτια και δείχνουμε ενδιαφέρον για αυτά που λένε, επιδεικνύουμε σεβασμό και προσοχή. Αυτό ενισχύει την αίσθηση σύνδεσης και εμπιστοσύνης μεταξύ των ατόμων και βοηθά στην ομαλή ροή της επικοινωνίας.

Οι χειρονομίες και η θέση των χεριών αποκαλύπτουν πολλά για το πώς αισθάνεται κάποιος. Άτομα που είναι ενθουσιώδη κ γεμάτα ενέργεια κάνουν πιο έντονες κινήσεις, ενώ αυτοί που είναι απογοητευμένοι μπορεί να έχουν μικρότερη δραστηριότητα.

Οι κινήσεις των ποδιών, μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάθεση. Συχνά, όταν κάποιος επιθυμεί να τερματίσει μια συζήτηση, στρέφει τα πόδια προς την έξοδο.

Η ανάλυση της γλώσσας του σώματος αναδεικνύεται ως ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Μας βοηθά  να αντιλαμβανόμαστε και να ανταποκρινόμαστε  στις διαφορετικές καταστάσεις της ζωής μας με περισσότερη επιτυχία.

Μάθημα και εργαλείο, η γλώσσα του σώματος αποτελεί τον πυρήνα μιας εμπεριστατωμένης επικοινωνίας και ενδυναμώνει την αυτογνωσία, την αυτονομία την αυτοεκτίμησή μας.

Να θυμάσαι, όπως έλεγε και ο Αυστριακός φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν, «Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής».


Σεμινάριο Body Language: Μάθε να επηρεάζεις και να πετυχαίνεις στις 26/5!

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Marketing Strategies for Professional Coaches: Ξεκινάμε τον Ιούνιο!

Θεατρική παράσταση «Αγορίτσα»: Πρεμιέρα το Σάββατο 18/5