in ,

Kind reminder: Κανείς δε μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις σου…

Πώς μπορείτε να είστε πιο αυθεντικοί στην έκφρασή των συναισθημάτων σας;  

Ανάμεσα στο τι λέμε και δεν το εννοούμε και στο τι εννοούμε αλλά δεν το λέμε, χάνεται η περισσότερη αγάπη.

Τα  λόγια του Khalil Gibran αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας. Τη δυσκολία δηλαδή να επικοινωνήσουμε τις πραγματικές μας σκέψεις, τα  αισθήματά μας και τις ανάγκες μας.

Στην εποχή μας, η επικοινωνία έχει κατακτήσει νέες διαστάσεις με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας. Παρά την ευκολία που προσφέρουν αυτά τα μέσα, η πραγματική επικοινωνία και η έκφραση των συναισθημάτων μας αποτελούν μια διαρκή πρόκληση.

Μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε, να συνδεόμαστε με τους άλλους και να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Από τη χαρά, την ευτυχία, την αγάπη και τον έρωτα μέχρι τη θλίψη, την αγανάκτηση, το θυμό.

Ωστόσο, πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να τα εκφράσουν ανοιχτά.

Που οφείλεται αυτό;

Σε μεγάλο βαθμό, ίσως  οφείλεται σε μη λειτουργικά μοτίβα συσχέτισης που έχουν αναπτυχθεί σε προηγούμενες εμπειρίες και σε τραύματα του παρελθόντος.

Ο φόβος της απόρριψης, της μοναξιάς και η ανασφάλεια μπορεί να κρατήσουν κλειδωμένη την ειλικρίνεια μας και την αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων μας.

Μπορεί επίσης να έχουμε διδαχθεί ότι η έκφραση των συναισθημάτων δηλώνει αδυναμία και να αποσυνδεόμαστε από τα συναισθήματά μας, εγκλωβίζοντας τον εαυτό μας σε μια μοναχική συνύπαρξη.

Οι κοινωνικές προσδοκίες επίσης διαμορφώνουν μια κουλτούρα όπου απαιτείται να είμαστε δυνατοί και ανεπηρέαστοι. Αυτές οι προσδοκίες μπορούν να καταπιέσουν την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ανασφάλειας η οποία οδηγεί σε σιωπή.

Η σιωπή ίσως να μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς καθώς πιστεύουμε ότι δεν είμαστε εκτεθειμένοι, αλλά μας αποτρέπει να αναπτύξουμε αυθόρμητες και ουσιαστικές σχέσεις.

Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις σας αν δεν τις επικοινωνήσετε

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το φόβο και να είστε πιο αυθεντικοί στην έκφρασή των συναισθημάτων σας;

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε αν υπάρχει φόβος να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Συνειδητοποιήστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες που συνδέονται με αυτόν τον φόβο και τους λόγους που εμποδίζουν την εκφραστικότητά σας.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι η έκφραση των συναισθημάτων σας είναι φυσιολογική και φυσική.

Αρχίστε σιγά σιγά να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με μικρά βήματα, μιλώντας αρχικά με έναν κοντινό φίλο ή με κάποιον που νιώθετε άνετα και εμπιστεύεστε.

Να θυμάστε, η  έκφραση των συναισθημάτων είναι ένας τρόπος να συνδεόμαστε βαθύτερα με τον εαυτό μας και με τους  ανθρώπους γύρω μας. Όταν είμαστε αυθεντικοί δημιουργούμε μια ειλικρινή σύνδεση  επιτρέποντάς στους  άλλους να μας γνωρίσουν πραγματικά.

Η αυθεντικότητα είναι ένα διαρκές εσωτερικό ταξίδι, όπου ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να την ανακαλύψει και να την  αναπτύξει. Είναι σημαντικό να δίνετε χρόνο και προσοχή στον εαυτό σας, εξερευνώντας  τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι  πρέπει να είστε τέλειοι ή να  έχετε μόνο θετικά συναισθήματα άλλα να αποδεχθείτε και να εκφράσετε το πλήρη φάσμα των συναισθημάτων σας.

Μόνο όταν αναγνωρίσουμε, αποδεχτούμε και εκφράσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα ανακαλύπτουμε την πραγματική μας ταυτότητα και μπορούμε να βιώσουμε την αληθινή ευτυχία και ευημερία.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Προχτές στο τηλέφωνο με αποκάλεσαν «γλυκιά ΜΟΥ κοπέλα»…

Witchella Stories: Πολλοί με ρώτησαν τελευταία αν είμαι αστρολόγος…