in ,

Πλησίασε, όλοι είναι πιο συμπαθείς από κοντά!

Αν θες να είσαι ευτυχισμένος, να είσαι συμπονετικός.

Η ζωή μας σίγουρα δεν είναι μια σειρά από ατέρμονες επιτυχίες αλλά μια συνεχόμενη διαδικασία πτώσης και ανόρθωσης.

Η ικανότητα μας να σηκωθούμε μετά από μια αποτυχία και να συνεχίσουμε να προχωράμε είναι αυτό που καθορίζει την αντοχή μας.

Η Brené Brown στο βιβλίο της «Δείξε γενναιότητα στα δύσκολα» εξηγεί ότι για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από μια δυσκολία ή μία αποτυχία, πρέπει να προσεγγίσουμε την κατάσταση με ανοιχτό μυαλό και καρδιά.

Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε τα συναισθήματά μας, αντί να τα αποφύγουμε ή να τα καταπνίξουμε.

Η ανοιχτή συναισθηματική επικοινωνία με τον εαυτό μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας και να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή ανάκαμψη.

Όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση είναι εύκολο να επηρεαστεί η ικανότητά μας να επικοινωνήσουμε  με σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Η προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας ανοιχτή και να αντιμετωπίσουμε τους άλλους ανθρώπους με ανοχή και κατανόηση μας βοηθά να αλληλεπιδρούμε αποτελεσματικά.

Μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με ανοχή και κατανόηση, αναπτύσσουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και τις διαφορές των άλλων ανθρώπων και να συμβιώνουμε μαζί τους με έναν πιο ειρηνικό τρόπο.

Αυτό μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητές μας στην επικοινωνία, την επίλυση συγκρούσεων και την κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου γύρω μας.

Η Brene Brown προτείνει τέσσερις πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βρούμε τον δρόμο προς τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας να κάνουν το ίδιο.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις πρακτικές αυτές :

  • Να είμαστε ευαίσθητοι και να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας. Να επικεντρωνόμαστε   στο να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε, αντί να τα κρατάμε μέσα μας ή να τα απομακρύνουμε.
  • Να προσπαθούμε να κατανοούμε τους άλλους. Να αναζητάμε κοινό σημείο επαφής  και να  προσπαθούμε να εκφράσουμε συμπάθεια ώστε να κατανοήσουμε  την κατάστασή στην οποία βρίσκονται.
  • Να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Να εκφραζόμαστε στις σχέσεις μας χωρίς να φοβόμαστε τις συνέπειες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε την ανθρώπινη σύνδεση και να βοηθήσουμε τους άλλους να νιώσουν αποδεκτοί.
  • Να αναπτύξουμε την αυτοσυγχώρεση. Να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας, αλλά να μάθουμε να συγχωρούμε τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά.

Αυτές οι τέσσερις πρακτικές, βοηθούν στην ανάπτυξη της ευαισθησίας και της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε τον δρόμο προς τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

H ανθρώπινη συμπόνοια και η επιείκεια στις σχέσεις μας, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και αντιξοότητες είναι δύο πολύ σημαντικές αρετές που μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Όταν δείχνουμε συμπόνια, βοηθάμε τους άλλους να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι κάποιος ανησυχεί και ενδιαφέρεται για αυτούς.

Η επιείκεια μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των διαφορών και των συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν στις σχέσεις μας. Όταν δείχνουμε επιείκεια, είμαστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους άλλους και να αναζητούμε λύσεις που είναι επωφελείς για όλους.

Κλείνοντας θα ήθελα να κρατήσουμε τη φράση που είπε ο Δαλάι Λάμα: “Αν θέλεις οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι, να είσαι συμπονετικός. Αν θες εσύ να είσαι ευτυχισμένος, να είσαι συμπονετικός.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Οι μη ξεκάθαρες σχέσεις φέρνουν μη ξεκάθαρα συναισθήματα

Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο