in ,

Eleftheria MakPan: Ας αλλάξουμε τον κόσμο!

Κάθε φορά που πέφτω πάνω σε ένα σκίτσο της με κατακλύζουν συναισθήματα και η αλήθεια είναι πως νιώθω ότι δεν έχω και πολλές επιλογές, από το να το καρδουλώσω απευθείας και να το αναρτήσω για να εμπνευστούν όλο και περισσότεροι. Μια εικόνα χίλιες λέξεις δε λένε; Ε λοιπόν, αυτό είναι η Τέχνη της Ελευθερίας Μακρόγλου Πανουσάκη, γνωστής στον socialmediaκο κόσμο και ως Eleftheria MakPan.

Η Ελευθερία, ένα πνεύμα ανήσυχο κι ένα πηγαία θετικό πλάσμα τη μέρα εργάζεται σαν αρχιτέκτονας και μόλις πέσει λίγο το φως του ήλιου, ξεκινάει η ενασχόλησή της με το σκιτσάρισμα. Μεταξύ μας, νομίζω πως όλη μέρα σκέφτεται το πότε θα έρθει αυτή η στιγμή με τις κεραίες της να είναι διαρκώς τεντωμένες ώστε να πιάνει τον παλμό του σύγχρονου κοινωνικού γίγνεσθαι. Όπως μου λέει, στόχος της μέσα από την Τέχνη της είναι να μας κάνει να σκεφτούμε και να νιώσουμε όμορφα. Νομίζω… το πετυχαίνει και με το παραπάνω!

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά για το ότι το Magic Me σε ένα διάστημα μόλις εννέα μηνών online ύπαρξής του με φέρνει σε επαφή με νέους, σπουδαίους ανθρώπους και προσωπικότητες που μέσα από την Τέχνη, αλλά και τη φωνή τους προσπαθούν να συμβάλλουν σε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο όμορφο, πιο φωτεινό. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά για το ότι ανακαλύπτω μέρα με τη μέρα ότι αυτές οι φωνές, είμαστε πολλές και ναι, όλες μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

Η Ελευθερία είναι μια από αυτές τις δυνατές φωνές και με κάθε σκίτσο της, μας υπενθυμίζει πως σημασία έχει να παραμένουμε άνθρωποι, να είμαστε μαζί με τον δίπλα και όχι απέναντι, να δραστηριοποιούμαστε για το κοινό καλό, να είμαστε ενεργοί. Και ναι Ελευθερία, που πρόσφατα ανακάλυψα ότι είσαι μακρινή ξαδέρφη του Πίτερ Παν… ενωμέν@ θα νικήσουμε!

She is Magic | Are you ready?


ΜΓ: Τι σε εμπνέει αληθινά στην καθημερινότητά σου;

ΕΜΠ: Τα πάντα. Πιστεύω πως τα πάντα μπορούν να εμπνεύσουν, ανάλογα και από τα ερεθίσματα και τα συναισθήματα της δεδομένης στιγμής. Μια συζήτηση με έναν φίλο, μια ταινία, ένα βιβλίο, τα πάντα γεννάνε μέσα μας συναισθήματα και σκέψεις και ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει το κάθε τι!

ΜΓ: Ποια «μαγική δύναμη» σε οδηγεί στο σκιτσάρισμα;

ΕΜΠ: Η δύναμη της υπερκινητικότητας. Είμαι ένα άτομο το οποίο δυσκολεύεται να καθίσει σε ένα καναπέ χωρίς να κάνουν τίποτα τα χέρια μου. Από αυτό και σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την ζωγραφική και το σκιτσάρισμα, απορρέει αυτή η «μαγική δύναμη» και με το που κάθομαι στον καναπέ… ξεκινάνε τα χέρια μου να σχεδιάζουν!

ΜΓ: Να ξέρεις πως όταν με αφορμή ένα σκίτσο σου που είχε κάνει repost μια άλλη σελίδα σε ανακάλυψα και είδα το «MakPan» απευθείας το μυαλό μου πήγε στον Peter Pan (!), το όνειρο και τα αιώνια παιδιά στη ψυχή! Κάτι μου λέει πως είσαι κι εσύ…

ΕΜΠ: Τώρα που το λες, είχα πάντοτε την πεποίθηση ότι όλοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι κι απλώς δεν τους έχει δοθεί η κατάλληλη υποστήριξη. Κάτι σαν να πιστεύω στην δυνατότητα ύπαρξης ενός κόσμου χωρίς κακία, βία και κακές προθέσεις. Οπότε ναι! Πιθανόν και να είμαι μακρινή ξαδέρφη του Peter Pan!

ΜΓ: Πως αισθάνεσαι όταν ένα σκίτσο σου γίνεται viral;

ΕΜΠ: Όταν ένα σκίτσο μου γίνεται viral, νιώθω πως ο αρχικός μου στόχος έχει επιτευχθεί στο απόλυτο! Αλήθεια, όταν ξεκινώ ένα σκίτσο, σκέφτομαι το πώς θα μπορούσα να κάνω τον άλλο να μπει μέσα στο μυαλό μου και να καταλάβει την όλη πορεία της σκέψης μου. Θέλω να δίνω σε όλα μια νότα αισιοδοξίας, μια ελπίδα πως ακόμα και μέσα στις χειρότερες καταστάσεις μπορείς να βρεις το θετικό στα μάτια αυτών που θέλουν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση! Επικρατεί η τάση να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά και νομίζω πως μας έχει οδηγήσει όλους σε έναν κύκλο απαισιοδοξίας και απραξίας. Οπότε όταν ένα σκίτσο μου γίνεται viral, πάει να πει πως μετέφερα αυτή τη θετική σκέψη σε όλο και περισσότερους και ίσως μερικοί νιώσουν ωραία και αντιδράσουν!

ΜΓ: Εσένα… ποιο είναι το αγαπημένο σου έργο;

ΕΜΠ: Το αγαπημένο από όλα μου τα σκίτσα είναι ένα έργο που σχεδίασα με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, στο οποίο έγραφε «ας αλλάξουμε τον κόσμο». Απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι που κρατά ένα γκαζάκι (που δυστυχώς έχει καταλήξει να είναι σύμβολο των εμπρησμών) το οποίο έχει χρησιμοποιήσει ως γλάστρα για να φυτέψει ένα δενδρύλλιο. Θέλω πάντα να βρίσκω τη θετική πλευρά των πραγμάτων και θεωρώ ότι υπάρχει ελπίδα να βελτιωθούμε όλοι μας. Και με αυτό τον τρόπο να αλλάξουμε ως προς το καλύτερο τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

ΜΓ: Πρόσφατα συμμετείχες στην #LadiesCheckYourselves καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την πρόληψη καρκίνου του μαστού (powered by Humanity Greece & Yperoxes Ginaikes) και μας χάρισες και εκεί μοναδικά σκίτσα. Πως σου φάνηκε αυτή η εμπειρία;

ΕΜΠ: Είναι απίστευτη αίσθηση να βοηθάς τους άλλους. Η συγκεκριμένη συνεργασία μου έδωσε πάρα πολύ μεγάλη χαρά, καθώς μέσα από αυτές τις δύο σπουδαίες ομάδες και το εκπληκτικό έργο της Νεφέλης και της Τζώρτζιας, μπόρεσε το μήνυμά μου να φτάσει σε ακόμα περισσότερα άτομα, να ευαισθητοποιήσει ακόμα πιο πολλούς. Επίσης μιας και θίξαμε το θέμα, θα ήθελα να τονίσω την σημασία της ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μέσω της συμβολής μου στην εκστρατεία, ενημερώθηκα για θέματα πρόληψης τα οποία μου ήταν άγνωστα και που θεωρώ πως κάθε γυναίκα θα έπρεπε να τα γνωρίζει.

ΜΓ: Ελευθερία… τι σημαίνει για εσένα «Ελευθερία»;

ΕΜΠ: Ελευθερία για μένα είναι να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα η σκέψη σου, χωρίς κανένα περιορισμό. Διότι όσο και να παλεύουμε και να μετακινήσουμε τα όρια που θέτει η κοινωνία, πιστεύω πως πάντα θα δημιουργούμε άθελα μας καινούργια όρια που πάλι θα δημιουργούν «κουτάκια». Όταν όμως οι κοινωνικοί κώδικες φτάσουν στο σημείο να περιορίζουν την σκέψη σου, τότε είναι που η ελευθερία έχει πεθάνει.

ΜΓ: Τι σου δίνει Νόημα και Φως να προχωράς, να δημιουργείς και τελικά να… μεγαλώνεις ωραία;

ΕΜΠ: Πιστεύω πως απορροφώ φως και δύναμη από τους άλλους. Από αυτόν τον «άλλο» που θα μου στείλει ένα μήνυμα λέγοντάς μου πως τα σκίτσα μου τον εμπνέουν. Από αυτόν που θα οργανώσει μια εκστρατεία για καλό σκοπό. Από αυτόν που θα παλέψει και θα υπερασπιστεί για τα δικαιώματα μιας μειονότητας. Από αυτούς τους άλλους που απαρτίζουν μια κοινωνία που παλεύει για περισσότερη ανθρωπιά!

ΜΓ: Μαγεία είναι…

ΕΜΠ: Να εκτιμάς όλα όσα έχεις, αλλά παράλληλα να μη σταματήσεις ποτέ να ελπίζεις για το κάτι παραπάνω! Να νιώθεις πλήρης αλλά ταυτόχρονα να μην επαναπαύεσαι σε όσα έχεις. Νομίζω ότι τότε είναι που συμβαίνουν τα μαγικά!

𝙃𝙪𝙢𝙤𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙥𝙤𝙨𝙞𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙣𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙘𝙤𝙪𝙡𝙙 𝙨𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙬𝙤𝙧𝙡𝙙!
𝙇𝙚𝙩’𝙨 𝙜𝙞𝙫𝙚 𝙞𝙩 𝙖 𝙩𝙧𝙮!

Ανακάλυψε περισσότερους Magic People ΕΔΩ!

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Να μάθεις να φεύγεις

Ένα γράμμα για την κρίση πανικού