in ,

Επικριτικέ μου εαυτέ, με την αποφυγή δεν νίκησε ποτέ κανείς

Είμαστε και πρέπει να το αποδεχτούμε, οι χειρότεροι επικριτές μας.

Τα λόγια που λέμε στον εαυτό μας και που ακούει ο εγκέφαλός μας είναι συχνά πιο επιζήμια από αυτά που λένε οι άλλοι σε εμάς. Είμαστε και πρέπει να το αποδεχτούμε, οι χειρότεροι επικριτές μας.

Το να είμαστε όμως επικριτικοί με τον εαυτό μας, να μας μιλάμε άσχημα, να μας μαλώνουμε, μας επηρεάζει αρκετά την διάθεση, το επίπεδο ενέργειάς μας αλλά και την παραγωγικότητά μας.

Οι περισσότεροι από εμάς ελπίζουμε ότι η ζωή θα είναι συναρπαστική, περιπετειώδης, όμορφη, ήρεμη, αλλά ο εσωτερικός μας επικριτικός εαυτός καταστρέφει οτιδήποτε καλό καταφέρνουμε και ονειρευόμαστε.

Ο,τι και αν καταφέρουμε δεν είναι ποτέ αρκετό…

«έχασα 10 κιλά, αλλά σίγουρα θα τα ξαναπάρω», «είναι υπέροχο που βρήκα αυτή τη δουλειά, αλλά σίγουρα δεν θα τα καταφέρω», «τελείωσα την σχολή, αλλά πως θα βρω δουλειά;», «έκανα λάθος που φώναξα στον σύντροφό μου, εγώ φταίω για όλα, εγώ τα καταστρέφω όλα»…

Αρνούμαστε να δούμε οτιδήποτε θετικό, εστιάζοντας μόνο στην καταστροφή και στην κατήφεια.

Είναι πολύ εύκολο όμως να υποκύψουμε στην επικριτική πλευρά του εαυτού μας

Το δύσκολο είναι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πλευρά.

Να την ακούσουμε, να της κάνουμε χώρο ώστε να καταλάβουμε γιατί μας μιλάει έτσι, γιατί μας μαλώνει, γιατί δεν της είναι ποτέ κάτι αρκετό και γιατί μας βάζει συνέχεια να κυνηγάμε το «τέλειο».

Σκέφτηκα να σου παραθέσω μερικούς τρόπους για να σε βοηθήσω να αντιμετωπίσεις αυτήν την επικριτική πλευρά του εαυτού σου.

Τώρα που είναι καλοκαίρι, που έχεις περισσότερο χρόνο, που ίσως να έχεις και περισσότερη διαύγεια, θέλω να σου δώσω ένα παραπάνω κίνητρο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου.

Όπως έχουμε πει και πάντα θα το λέμε, σου αξίζει να ασχοληθείς με εσένα, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Βήμα 1: Παρατήρησε πότε μιλάς επικριτικά και αρνητικά στον εαυτό σου

Το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε μια κακή συνήθεια είναι να παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε ότι εμπλεκόμαστε σε αυτή τη συμπεριφορά, συνήθεια.

Μπορεί να θέλεις να γράψεις ημερολόγιο σχετικά με αυτό ή να κρατήσεις μια σημείωση όταν συμβαίνει. Αυτό θα σε βοηθήσει στην αυτοπαρατήρηση σου και στην καταγραφή του περιεχομένου όσων σου λες.

Εφόσον καταγράψεις το περιεχόμενο όσων λες προσπάθησε να δώσεις εναλλακτική ερμηνεία για το καθένα, γράφοντας την 1η αυτόματη αρνητική σκέψη σου και ακριβώς δίπλα την εναλλακτική πιο θετική σκέψη σου και παρατήρησε πως νιώθεις με την κάθε σκέψη αντίστοιχα.

Βήμα 2: Ποιες είναι οι προθέσεις σου πίσω από την συμπεριφορά αυτή;

Όταν δεν έχουμε επίγνωση, οι προηγούμενες απογοητεύσεις από παλαιές εμπειρίες και καταστάσεις μας επηρεάζουν την τωρινή μας συμπεριφορά.

Κάτω από την αρνητική σε περιεχόμενο και επικριτική αυτό-συζήτηση που κάνουμε κρύβεται η πρόθεση μας να αποφύγουμε να πληγωθούμε, να αγχωθούμε και να απογοητευτούμε στο μέλλον.

Με τη αποφυγή δεν νίκησε ποτέ κανείς. Ποτέ κανείς μέσω της αποφυγής δεν έμαθε τι θα γινόταν αν δοκίμαζε το άλλο σενάριο, αν έδινε μια άλλη ερμηνεία.

Έτσι, αν κατανοήσεις τις προθέσεις σου, θα κατανοήσεις και τον τρόπο λειτουργίας σου, και με αυτόν τον τρόπο θα σου είναι περισσότερο εφικτό να μειώσεις και να σταματήσεις τον άσχημο, αρνητικό και επικριτικό τρόπο που σου μιλάς.

Βήμα 3: Αναπλαισίωση της εμπειρίας

Στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), η αναπλαισίωση σημαίνει κατανόηση μιας εμπειρίας, ενός συμβάντος ή μιας ιδέας από διαφορετική οπτική γωνία.

Εάν ο εγκέφαλός μας εστιάζεται αυτόματα στα αρνητικά, χρειαζόμαστε αναπλαισίωση για να δούμε τη θετική και λειτουργική πλευρά αυτού που συμβαίνει.

Δύο απλά παραδείγματα

Είναι αλήθεια ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεις δουλειά μετά την αποφοίτησή σου, αλλά αυτό δεν μειώνει το επίτευγμά σου και την προσπάθειά σου, αλλά και ούτε την αξία σου! Η αποφοίτηση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο.

Σίγουρα, η απώλεια 10 κιλών δεν εγγυάται ότι θα είσαι πάντα σε καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορείς να ακυρώνεις τον κόπο σου και την μεγάλη προσπάθεια που έκανες να τα χάσεις.

Η ζωή έχει δύο ερμηνείες, εσύ που θα εστιάσεις;

Εγώ θέλω να σε ενθαρρύνω να κάνεις μια παύση και να δώσεις προσοχή στο τι είδους πράγματα λες στον εαυτό σου. Προσπάθησε αυτά τα 3 βήματα ώστε να επαναπροσδιορίσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.

Αν συνεχίζετε να δυσκολεύεστε μην διστάσετε να σας φροντίσετε ξεκινώντας ψυχοθεραπεία.

Καλό καλοκαίρι!
Be mindful, be present, be compassionate.

Τραγούδι έμπνευσης και συντροφιάς:

Δες και αυτό:

Written by Αθηνά Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια

"Good thoughts, good words, good deeds"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Magic Diaries #10: Δεν υπάρχει πιο αντισeξουαλικό πράγμα από τη μίρλα

Βιωσιμότητα: Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι και πώς καταρρίπτονται