in ,

Η Ισλανδία μας δείχνει το δρόμο: Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας

Ας ξεκινήσουμε τις συζητήσεις που μας αφορούν πραγματικά.

Πως σου ακούγεται η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας; Όνειρο απατηλό; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ε λοιπόν σε πληροφορώ ότι θα γίνει η καινούρια πραγματικότητα των εργαζομένων σε 17 Βρετανικές επιχειρήσεις από την επόμενη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών θέτει υπό δοκιμή ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί το επιτυχημένο παράδειγμα αρκετών άλλων Ευρωπαϊκών χορών.

Μια από αυτές είναι η Γερμανία η οποία έχοντας μια από τις πιο σύντομες εβδομάδες εργασίας στην Ευρώπη με μέσο όρο μόλις 34,2 ώρες, ακολούθησε τις εκλύσεις των συνδικάτων και υιοθέτησε πιλοτικά το τετραήμερο. Από τον Φλεβάρη του 2024 το πείραμα ξεκίνησε σε 45 εταιρίες, με σκοπό να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας που το επιτρέπουν.

Όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, το Βέλγιο προηγήθηκε όλων περνώντας νομοθεσία  που επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιλέξουν την τετραήμερη εργασία εφόσον το επιθυμούν, η Πορτογαλία ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι να δοκιμάζει το νέο μοντέλο, η Ισπανία όπως και η Σκοτία ξεκινούν επίσης πιλοτικά και η Ισλανδία, είναι μια χώρα όπου το νέο μοντέλο έχει εφαρμοστεί εδώ και χρόνια.

Το παράδειγμα της Ισλανδίας

Το παράδειγμα της Ισλανδίας είναι εξάλλου που «έπεισε». Το 2015 η χώρα αυτή έκοψε πειραματικά την εβδομάδα των απαρχαιωμένων 40 ωρών σε 36, και εφάρμοσε το τετραήμερο με λαμπρά αποτελέσματα. Στην πρώτη αυτή φάση έλαβαν μέρος 2500 υπάλληλοι, και καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγικότητας και πτώση του άγχους, σήμερα το 51% των εργαζόμενων έχουν επιλέξει το νέο μοντέλο. Ποιο το αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές, δεν ωφελήθηκαν μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και η οικονομία της χώρας. Σήμερα η Ισλανδία είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρώπη. Είναι το απόλυτο success story καθώς παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας που παρατηρήθηκε, οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη βελτίωση στους δείκτες ευεξίας και ψυχικής υγείας του μέσου εργαζόμενου.

Και γιατί απασχολεί τις χώρες σε όλον τον κόσμο αυτήν την στιγμή η ψυχική υγεία του εργατικού δυναμικού; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρισκόμαστε μπροστά σε πανδημία ψυχικών νόσων που σχετίζονται με το στρες στην εργασία και η ευεξία του εργατικού δυναμικού έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα.

Η ευημερία των πολιτών (δυστυχώς) δεν αποτελεί προτεραιότητα

Να ποιος είναι ο λόγος που όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες απόρησαν όταν η Ελλάδα ψήφησε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιες επιχειρήσεις να επιβάλουν στους εργαζόμενους εξαήμερη εργασία. Ποιος ο λόγος; Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι αυτή η απόφαση ευνοεί την οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το παράδειγμα της Ισλανδίας όμως αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση!

Έχεις ακούσει οποιονδήποτε πολιτικό, οποιασδήποτε παράταξης να αναφέρει έστω και ως ιδέα την εφαρμογή όσων ανέφερα στην Ελλάδα; Δεν τους περνά καν από το μυαλό και ο βασικότερος λόγος είναι ότι είμαστε μια βαθύτατα συντηρητική χώρα, όπου η ευημερία των πολιτών δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Από την άλλη, στις υπόλοιπες χώρες τη συζήτηση ξεκινούν τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία εδώ δεν εκσυγχρονίστηκαν ποτέ. Ναι, δεν υιοθετούν οι πολιτικοί μοντέρνες ιδέες, αλλά ούτε και τα συνδικάτα τις υποστηρίζουν. Ζούμε σε μια μαγική εικόνα, σε ένα νοσταλγικό θεματικό πάρκο, στην πραγματικότητά όλοι εύχονται τίποτα να μην αλλάξει ποτέ.

Τι γίνεται όμως με εμάς, τους ίδιους τους πολίτες;

Γιατί υπάρχει πάντα το άτομο, με την δική του προσωπική ευθύνη να παρακολουθεί τι γίνεται στον κόσμο, και να ξεκινά τις συζητήσεις που το αφορούν. Η αρχή άλλωστε γίνεται πάντοτε με μια συζήτηση. Γιατί ο λόγος είναι σπόρος. Γιατί εν αρχή είναι λόγος.

Και οι άνθρωποι έχουν την δύναμη να αλλάξουν την πραγματικότητα τους αρκεί να το επιθυμούν, και να πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατόν. Ας υποστηρίξουμε την πρόοδο και αυτή θα έρθει.

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μεγάλη υπόθεση να είσαι ειλικρινής με το συναίσθημά σου

Θυμάμαι στιγμές