Αγαπητή μου φίλη, σίγουρα έχεις ακούσει για το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης (burnout), και πόσο επηρεάζει την εργασιακή μας πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πάνω από το 40% των εργαζομένων σε θέσεις γραφείου νιώθει εργασιακή εξάντληση. Και σίγουρα η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια «πανδημία» που καλπάζει, ειδικά σε νέους εργαζόμενους όπου σύμφωνα με έρευνες, 71% της Gen Z και 65% των millennials βιώνουν κάποιο επίπεδο burnout.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που οι ψυχολόγοι εντοπίζουν ως αιτίες του burnout, όπως εξωπραγματικές προσδοκίες, υπερβολικός όγκος εργασίας και περιορισμένη προσωπική ζωή. Παρόλα αυτά πολλές φορές παραβλέπουμε τον ίσως βαθύτερο λόγο της εξουθένωσης: την μη ευθυγράμμιση των προσωπικών αξιών με αυτές της εκάστοτε εταιρίας (misalignment burnout).
Misalignment burnout
Ο όρος του misalignment burnout ουσιαστικά ορίζει την φυσική, συναισθηματική και πνευματική παράλυση που προκύπτει από την υπερβολική επένδυση σε μια εργασία που δεν συμβαδίζει με τις προσωπικές πεποιθήσεις ή αξίες του ατόμου.
Η διαρκής έκθεση σε ένα τέτοιο περιβάλλον οδηγεί στην διάσταση μεταξύ πραγματικού εαυτού και εργασιακής ταυτότητας. Και μπορεί κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα να μεταφράζεται σε επαγγελματική επιτυχία, όμως μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι επιβλαβές για την αίσθηση ολοκλήρωσης του ατόμου, οδηγώντας το σε σταδιακή αποξένωση από τον εαυτό, γνωστική ασυμφωνία, συναισθηματική εξάντληση και εν τέλει επαγγελματική εξουθένωση.
Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε επιθετική συμπεριφορά ή σε δραστικές λύσεις, όπως να παραιτηθεί από την εργασία του, ή και γενικότερα να εκδηλώσει σημάδια παραίτησης.
Το νόημα της ζωής
Όπως και ο V. Frankl έγραψε στο βιβλίο του «Το νόημα της ζωής»: «Τα πάντα μπορείς να πάρεις από έναν άνθρωπο εκτός από ένα πράγμα: την έσχατη από τις ελευθερίες του ανθρώπου – αυτήν του να επιλέγει κάποιος την στάση του κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη, το να επιλέγει τον δρόμο του».
Ακριβώς αυτή τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου θίγει και το φαινόμενο του misalignment burnout, καθώς η διάσταση μεταξύ των διαφορετικών αξιών οδηγεί το άτομο να μην μπορεί στην πραγματικότητα να επιλέξει την στάση του στην εργασία. Και εν τέλει να μην μπορεί να νοηματοδοτήσει την εργασία του.
Υπάρχει πλέον μια σαφής τάση οι εργαζόμενοι να επιλέγουν εργασίες που συνάδουν με τις αξίες τους, αλλά και να δίνουν νόημα στην ζωή τους μέσα από την αυτοπραγμάτωση που προσφέρει η εργασία.
Πώς να ευθυγραμμίσεις την δουλειά σου με τον σκοπό σου;
Φυσικά, πολλές φορές δεν έχουμε επιλογή στην εργασία μας και υποκινούμαστε από βιοποριστικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, η ευθυγράμμιση μεταξύ εργασίας και σκοπού, απαιτεί εσωτερική κινητοποίηση (πρέπει να το θες βαθιά μέσα σου) και αυτογνωσία (πρέπει να ξέρεις ποι@ είσαι).
Αρχικά, το πρώτο βήμα αν νιώθεις εξουθένωση που πιθανώς προκύπτει από την διάσταση μεταξύ των αξιών, είναι να αποδεχτείς την κατάσταση και ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Η βοήθεια μπορεί να έρθει είτε από τους αγαπημένους σου είτε από κάποιον επαγγελματία.
Πάρε χρόνο για τον εαυτό σου εκτός δουλειάς και αφιέρωσε τον να ξανανακαλύψεις τον εαυτό σου. Συνήθως, τα απλά πράγματα, όπως να δώσεις προτεραιότητα στην φυσική σου κατάσταση, στην ξεκούραση και τον επαρκή ύπνο, στην υγιεινή διατροφή, στο να βρεις χρόνο για να απολαύσεις μια βόλτα, είναι και αυτά που μπορεί να κάνουν σημαντική διαφορά.
Επίσης, βάζοντας προτεραιότητα τον εαυτό σου θα δημιουργηθεί χώρος και χρόνος για να εξετάσεις τι αξίζει για εσένα και να ευθυγραμμίσεις την συμπεριφορά σου με τις αξίες σου. Δες που είσαι τώρα, που θα ήθελες να είσαι και τι επιλογές θα πρέπει να κάνεις. Κάποιες επιλογές ίσως και να δεις ότι είναι δύσκολες, όμως, εν τέλει είναι πιο δύσκολο να ζήσεις μια ζωή χωρίς σκοπό και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
GIPHY App Key not set. Please check settings