in ,

Γνώρισε τη «σκιά σου» και γίνε ολόκληρος

Πραγματική ενηλικίωση είναι η αποδοχή της ατέλειας.

Υπάρχουν φορές, που παρά τις καλύτερες προθέσεις μας, αντιδρούμε σε καταστάσεις εκτός χαρακτήρα. Άλλες, παρά την καλή προετοιμασία μας, δεν καταφέρνουμε να αποδώσουμε όπως περιμέναμε.

Η ομιλία που έχεις ετοιμάσει μόνο για να παγώσεις μπροστά στο κοινό, η στιγμή που αντιμετωπίζεις κάποιον και ξαφνικά σε εγκαταλείπει η δύναμη σου να εκφραστείς, η προσπάθεια σου να αντιδράς χωρίς θυμό σε κάποια συγκεκριμένη σχέση μόνο για να βρεθείς εκτός εαυτού μερικά λεπτά αργότερα. Και για όλα αυτά δεν βρίσκεις καμιά εξήγηση.

Η εξήγηση όμως υπάρχει και έχει ένα όνομα: σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η δύναμη που δρα μέσα σου και σε εμποδίζει να πετύχεις τον στόχο σου είναι η Σκιά σου.

Ακούγεται σαν σούπερ ήρωας της Μάρβελ, έτσι δεν είναι; Ε λοιπόν μπορείς να της δώσεις μια τέτοια μορφή, αν αυτό σε βοηθά γιατί στην πραγματικότητα έχει ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό με κάποιους ήρωες κόμικς. Και ποιο είναι αυτό; Είναι ένας δεύτερος εαυτός σου, που κρύβεται από όλους. Ακόμη και από σένα.

Τι είναι πραγματικά η Σκιά (Shadow)

Η πρώτη αναφορά στον όρο Σκιά έγινε από τον κορυφαίο Ελβετό ψυχίατρο και ιδρυτή της αναλυτικής ψυχολογίας Carl Yung. Σύμφωνα με τον ορισμό του όταν μιλάμε για την Σκιά αναφερόμαστε σε όλα εκείνα τα κομμάτια της προσωπικότητας μας, τα οποία καταπιέζουμε γιατί θεωρούμε αρνητικά.

Σιγά σιγά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σου που απορρίπτεις δημιουργούν ένα κρυφό Alter Ego. Ναι έχεις πολύ περισσότερα κοινά με τον Μπρους Ουείν που τις νύχτες κυκλοφορεί στο Γκόθαμ ως Μπατμαν αναζητώντας εκδίκηση. Η μόνη διαφορά είναι ότι εσύ είναι πολύ πιθανό να μην έχεις ιδέα πως υπάρχει αυτός ο δεύτερος εαυτός. Και τότε είναι που ξεκινά να σε υπονομεύει.

Πως γίνεται να παραμένει κρυφή η Σκιά σου ακόμη και από σένα;

Σύμφωνα με τον Yung και μεταγενέστερους ψυχοθεραπευτές που έχουν δουλέψει πάνω σε αυτήν την θεωρία, η δημιουργία της Σκιάς ξεκινάει να δημιουργείται στην παιδική ηλικία και παίρνει οριστική μορφή κατά την εφηβεία.

Και υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος που την δημιουργούμε: θα κάναμε τα πάντα για να είμαστε αγαπητοί και να απολαμβάνουμε την εκτίμηση των άλλων. Στην προσπάθεια αυτή, όταν κάτι δεν λειτουργεί πετάμε ένα κομμάτι τους εαυτού μας στο υπόγειο της ψυχής.

Τα κομμάτια μας όμως αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν και σχηματίζουν ένα δεύτερο εαυτό. Αυτή είναι η Σκιά σου και ενώ εσύ δεν την γνωρίζεις, εκείνη σε γνωρίζει καλά και περιμένει να την βγάλεις στο φως και να της δώσεις λίγη από την αγάπη σου.

Τι θα κερδίσεις δουλεύοντας με την Σκιά;

Σύμφωνα με το ψυχοθεραπευτή Barry Michels που έχει κάνει σημαντική δουλειά στο θέμα της Σκιάς για την οποία αν σε ενδιαφέρει θα βρεις στο βιβλίο του The Tools, και στο ομώνυμο site που έχει δημιουργήσει, η γνωριμία σου με την Σκιά μπορεί να γίνει πηγή απελευθέρωσης και θεραπείας.

Όσο κρατάς την Σκιά καταπιεσμένη παραμένει πηγή ντροπής και ενοχής. Όταν έρθεις όμως σε επαφή μαζί της, σου δίνεται η ικανότητα να γίνεις αυτός που πάντα ήθελες χωρίς να απολογείσαι σε κανέναν. Και αυτός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για περισσότερη αυτοπεποίθηση, καλύτερης σύνδεση, και αυτοέκφραση.

Πως θα έρθεις σε επαφή με την Σκιά σου

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές Barry Michels και Philip Stutz ο πιο γρήγορος τρόπος είναι ο παρακάτω:

Κλείσε τα μάτια και κάθισε αναπαυτικά. Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στη σκηνή μπροστά σε μεγάλο κοινό, που αποτελείται από αγαπημένα σου πρόσωπα και αγνώστους. Καθώς αρχίζεις να μιλάς γνωρίζεις αποδοκιμασία. Αισθάνεσαι απόρριψη. Δοκιμάζεις απογοήτευση. Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου στο κοινό. Κοίταξε τον εαυτό σου στην σκηνή και δώσε του μια άλλη μορφή, που ενσωματώνει όλα αυτά που οι άλλοι απορρίπτουν σε σένα. Αυτή είναι η Σκιά σου. Ήρθε η ώρα να την γνωρίσεις. Πλησίασε την και ρώτησε την τι χρειάζεται από εσένα. Μίλησε της σαν να είναι κάποιος φίλος που ανυπομονούσες να γνωρίσεις. Δείξε της καλοσύνη. Εκείνη μόνο γνωρίζει γιατί δεν μπορείς να πεις όχι, γιατί δεν αισθάνεσαι αρκετός, και την αλήθεια για όσα σε περιορίζουν.

Να ξέρεις ότι όσα σε θυμώνουν στους άλλους και που κατακρίνεις με πάθος, υπάρχουν μέσα σου και τα έχεις απορρίψει. Όταν το αποδεχτείς αυτό, ένα ξόρκι λύνεται και ότι σε ακινητοποιεί γίνεται καπνός.

Σκέψου τον Πήτερ Παν, που κυνηγούσε διαρκώς την άτακτη Σκιά του. Θέλεις να ζεις σαν αυτόν εξορισμένος για πάντα στην Χώρα του Ποτε Ποτε μαζί με τα χαμένα παιδιά;

Μόνο όταν πλησιάσεις αυτή την άτακτη Σκιά σου και γίνετε φίλοι, θα γίνεις ολόκληρος.

Η πραγματική ενηλικίωση δεν είναι παρά η αποδοχή της ατέλειας.

Και είμαστε όλοι ατελείς.

Αλλά υπέροχοι στην ολοκλήρωση μας.

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Misalignment Burnout: Όταν οι αξίες σου δεν συμβαδίζουν με τον χώρο εργασίας σου

4+1 ιστορίες αυτογνωσίας για τη δύναμη του «όχι»