in ,

InsightfulInsightful EmpoweredEmpowered LikeLike LoveLove HotHot

Toxic Positivity: Πώς γίνεται κάτι φαινομενικά θετικό να γίνει τοξικό;

Όταν όλα πρέπει να πάνε καλά, γιατί αυτό σημαίνει ασφάλεια.

Hand Changing with smile emoticon icons face on Wooden Cube , hand flipping unhappy turning to happy symbol

“Όλα θα πάνε καλά”

Βρες το λάθος.

Μα τίποτε λάθος δεν υπάρχει σε αυτή την αθώα και αισιόδοξη φράση θα μου πεις. Έλα όμως που έμπλεξες με παράξενο τυπάκι που έχει μια πελώρια λαχτάρα να διαβάζει ανάμεσα από τις γραμμές και θα στο χαλάσω λίγο…

Ναι, τίποτε λάθος δεν υπάρχει σε αυτή τη φράση ΑΝ ακούγεται ως στάση ζωής. Αν στα σπλάχνα της δεν φωλιάζει ο φόβος του τι θα γίνει αν δεν πάνε όλα καλά;

Πώς γίνεται κάτι θετικό να γίνει τοξικό;

Πάντα σφίγγεται η καρδιά μου όταν ακούω κάποιον να λέει “εντάξει είμαι, όλα καλά” και κάθε κύτταρο του μου λέει κάτι άλλο την ίδια στιγμή. Να ξέρετε, φαίνεστε όταν προσπαθείτε να καθησυχάσετε τους γύρω σας, εσάς, τους φόβους σας, χωρίς να πιστεύετε στη δύναμη που έχετε όντως να το κάνετε.

Με στεναχωρεί πολύ επίσης, όταν στο όνομα της θεραπείας παρατηρώ ανθρώπους να κάνουν λάβαρο την τοξική θετικότητα. Το να αποφεύγεις όσα πυροδοτούν τα τραυματισμένα και φοβισμένα σου κομμάτια δεν είναι θεραπεία.

Η θεραπεία συμβαίνει όταν πατιούνται τα κουμπιά σου κι εσύ μπορείς να προχωρήσεις μέσα από τον πόνο, το γνωστό μοτίβο, την επαναλαμβανόμενη ιστορία και να κινηθείς προς έναν διαφορετικό δρόμο.

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να φοβόμαστε

Υπάρχει όμως μπόλικη τοξικότητα στο να δαιμονοποιούμε κάθε τι “αρνητικό” ή δύσκολο ή σκιερό. Να κάνουμε πως δεν υπάρχει σκοτάδι, πως δεν υπάρχει φόβος, πως δεν υπάρχει πόνος. Μια χαρά υπάρχουν και είναι κομμάτια του παζλ που λέγεται ζωή.

“Να μιλάς θετικά και να χρησιμοποιείς θετικές δηλώσεις”

“Μην έχεις αρνητικά vibes”

“Απαπα πολύ κακή ενέργεια, μακριά!”

Τη λαιμαριά με τα σκόρδα και το λιβανιστήρι ξέχασες…

Ας μιλήσουμε επιτέλους λίγο σοβαρά και ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Δεν θα πάθεις τίποτε κακό ούτε εσύ, ούτε η ενέργειά σου αν ξεκινήσεις μια φράση σου με “μη”, “δεν”, “όχι” και πάει λέγοντας. Όπως τίποτε κακό δεν θα πάθεις αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να αναγνωρίσει και να δώσει χώρο στα δύσκολα συναισθήματα του.

Τοξική θετικότητα ίσον αρνητικότητα

Όσο βαφτίζουμε αρνητικά τα συναισθήματα που μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τόσο κάνουμε μακροβούτι σε αυτό που τόσο επίμονα προσπαθούμε να αποφύγουμε: την αρνητικότητα.

Μπροστά στον φόβο που συχνά μας παραλύει για το πώς ή αν μπορούμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη συναισθηματική πρόκληση, καταφεύγουμε στο άλλο άκρο, αυτό με τα αγγελάκια που τραγουδάνε σε ροζ συννεφάκια, με τα ουράνια τόξα και τα μονίμως κολλημένα, παραμορφωτικά σχεδόν από την προσποίηση, χαμόγελα στο πρόσωπο μας.

Τα μεγάλα και δύσκολα συναισθήματα δεν είναι απειλή, ούτε είναι αυτά που μας πληγώνουν. Αυτό που μας πληγώνει είναι να είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτά. Αυτό που μας πληγώνει είναι να αποστρέφουμε το βλέμμα και να κάνουμε πως δεν υπάρχουν μέσα μας.

Θετικός τρόπος σκέψης όπως πρέπει να είναι

Θετικός τρόπος σκέψης δεν είναι η απουσία αρνητικών σκέψεων, λέξεων ή συναισθημάτων. Είναι η πεποίθηση -ως στάση και αντιμετώπιση- πως μπορείς να διαχειριστείς όλα τα ζόρια.

Να μη βουλιάζεις στα δύσκολα συναισθήματα. Να τους δίνεις χώρο παρατηρώντας τα, βιώνοντας τα ώστε τελικά να τα ξεπεράσεις και να αναδυθείς στην επιφάνεια. Εκεί θα συναντήσεις τον θεραπευμένο σου εαυτό, τον συνειδητοποιημένο και εξελιγμένο.

Για το τέλος, θα σου αφήσω το ζουμάκι, σαν αυτό που απολαμβάνεις στον πάτο της χωριάτικης. Όπως λέει ο αγαπημένος Eckhart Tolle “η ουσία είναι να μπορούμε να καλωσορίζουμε οτιδήποτε μας φέρνει η ζωή στο παρόν, ακόμα και αν αυτό είναι κάτι δύσκολο. Εξάλλου, αυτό που φέρνει η ζωή είναι το πιο κατάλληλο και χρήσιμο για την εξέλιξη της συνειδητότητάς μας.”

Written by Μαριλίτα Βασιλάκου

Psychotherapist, Incurably Unrestrained Truth Speaker, Love Spreader & Dreamer

«Να περνάμε από τα τραύματα στα θαύματα με θέληση, πείσμα, αγάπη και αστερόσκονη γιατί αυτός ο κόσμος έχει ανάγκη από μαγεία για να γίνει καλύτερος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ζωή μαγική: Οι 4 πυλώνες της Ευεξίας μας δείχνουν το δρόμο

Όταν η θηλυκή παρόρμηση γίνεται viral