in

EmpoweredEmpowered LoveLove

Κάν’ το όπως η Κωνσταντίνα: Διάβασε κι εσύ για τους Άλλους!

Το 2014 γεννιέται η ιδέα του «Διαβάζω για τους Άλλους».

Όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν η Αργυρώ ρώτησε τον φίλο της Θοδωρή αν έχει διαβάσει «Το σπίτι του ύπνου» του Κόου. Ο Θοδωρής, εκ γενετής τυφλός, της απάντησε πως θα το ήθελε πολύ αφού λατρεύει τον συγκεκριμένο συγγραφέα, ωστόσο δεν υπήρχε ακουστική βιβλιοθήκη τυφλών και άρα ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση στο για τους πολλούς αυτονόητο.

Η Αργυρώ ξαφνιάστηκε, θεωρούσε δεδομένο ότι όλα τα βιβλία που παράγονται είναι προσβάσιμα τόσο από βλέποντες όσο και από μη-βλέποντες και η αλήθεια είναι πως πράγματι, σε έναν συμπεριληπτικό κόσμο που προβλέπει και ενδιαφέρεται για όλ@, η λογική λέει ακριβώς αυτό. Και πολλά άλλα… αλλά δεν είναι του παρόντος.

Το 2014 λοιπόν γεννιέται η ιδέα του «Διαβάζω για τους Άλλους»,

γίνεται το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα εθελοντών και εν έτη 2022, 7 χρόνια μετά, μετράει πάνω από 6.000 μέλη και περισσότερα από 148 ηχογραφημένα ακουστικά βιβλία για συνανθρώπους μας μη βλέποντες! Μεταξύ μας, πιστεύω ότι είναι μόνο η αρχή…

Τα ερωτήματα βέβαια που εγείρονται είναι πολλά και δε μπορούμε να τα παραβλέψουμε.

  • Όταν η πρόσβαση των τυφλών ατόμων στη μάθηση, την Τέχνη, την ποιότητα ζωής είναι πολυτέλεια, για ποιον συμπεριληπτικό κόσμο μιλάμε;
  • Όταν τα για τους πολλούς αυτονόητα δεν είναι δεδομένα για κάποιους άλλους, πώς μοιάζει ο κόσμος αυτός; Μας αρέσει; Μας περιλαμβάνει τελικά όλ@;
  • Όταν εσύ μπορείς αυτή τη στιγμή να διαβάσεις στο παιδί σου ένα παραμύθι μαγικό ενώ μια άλλη μανούλα όχι, πόσο υγιές είναι; Τι αντίκτυπο έχει;

Το καλό είναι ότι ανθίζουν οργανισμοί παραδείγματα που μας δείχνουν το δρόμο. Το κακό είναι πως… για ακόμα μια φορά αναρωτιόμαστε για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε.

Το 2022 η ισότιμη πρόσβαση των τυφλών ατόμων στα βιβλία αποτελεί πολυτέλεια

«Εγώ στο σπίτι μου έχω διάφορα σημεία όπου ακουμπάω στοίβες λογοτεχνικών βιβλίων και αναλόγως που κάθομαι σίγουρα θα διαλέξω ένα από την εκάστοτε στοίβα για να διαβάσω η να ξεφυλλίσω.

Μου φαίνεται απίστευτο στην κοινωνία του σήμερα, στην Ελλάδα, να μην μπορεί αυτό να το κάνει και ένας άνθρωπος που έτυχε να γεννηθεί με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Μου φαίνεται παράλογο το 2022, η ισότιμη πρόσβαση των τυφλών ατόμων στα βιβλία να αποτελεί πολυτέλεια και ανάγκη ενώ είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα»,

επισημαίνει η Αργυρώ Σπυριδάκη, διευθύντρια της ΜΚΟ Διαβάζω για τους Άλλους και μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι πως για να υπάρξει μια αλλαγή πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Εύχομαι στο μέλλον, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο οργανώσεων σαν το Διαβάζω για τους Άλλους, όπου όλοι μαζί θα ηχογραφούμε και θα παλεύουμε για την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, την μάθηση και το βιβλίο για τυφλά άτομα».

Με αξίες τους τη συμπερίληψη, τον εθελοντισμό, την ανοιχτότητα και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, το Διαβάζω για τους Άλλους, ηχογραφεί, διαβάζει, παρακινεί, ευαισθητοποιεί και εμπνέει όλ@ μας σε ένα κόσμο που θέλουμε να ζούμε, που μας αξίζει να ζούμε και που του αξίζει και του ίδιου του κόσμου να είναι.

Δεν είναι τυχαίο, πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να εμπλακούν μέσω του εθελοντισμού σε δράσεις και ομάδες που προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να βελτιώσουν τις ζωές όλων μας. Άλλωστε, όπως μοιράζεται μαζί μας και η Κωνσταντίνα Μπατζάκη, εθελόντρια του Διαβάζω για τους Άλλους, το συναίσθημα του προσφέρειν είναι ανεκτίμητο.

«Αυτό που με παρακίνησε να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό είναι αυτό το ανεκτίμητο συναίσθημα του «προσφέρειν» καθώς και η θέληση να συμβάλλω σ’ ένα όραμα για μια κοινωνία συμπεριληπτική, με βάση της την ενσυναίσθηση.

Στο «Διαβάζω για τους Άλλους» είμαι εθελόντρια τα τελευταία δύο χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας. Τέτοιες προσπάθειες με αγγίζουν βαθιά και με συγκινούν, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να αγγίζει ένα βιβλίο κάποιον που είτε το διαβάζει είτε το ακούει.

Κι αν μια φορά είναι μαγικό το πόσο μπορεί να σε ταξιδέψει ένα βιβλίο μέσα από τις εικόνες που δημιουργούν στην φαντασία σου οι γλαφυρές περιγραφές του, θεωρώ ακόμα πιο μαγικό το ότι μπορώ να συμβάλλω στην δημιουργία αυτού του ταξιδιού εικόνων, με εργαλείο την φωνή μου, προσφέροντας την δυνατότητα σε κάποιον άλλον να έχει πρόσβαση σε αυτή την μαγεία».

Όλα αυτά με οδηγούν σε μια και μόνο σκέψη: Αυτό που παίρνεις δίνοντας, είναι το πιο όμορφο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, αλλά και σε όλο τον κόσμο! Και προσπάθειες σαν κι αυτή είναι από εκείνες που το Magicme θέλει να αναδείξει και θα κάνει τα πάντα για αυτό.

Γιατί ένας κόσμος για όλ@ σημαίνει ενότητα, αλληλεγγύη και μοίρασμα. Και γιατί χωρίς μοίρασμα και Ανθρωπιά δεν πάμε πουθενά.

Άλλωστε, με την Ανθρωπιά βλέπουμε πιο καθαρά.

Και η Ανθρωπιά ανήκει σε όλ@.

*Το Διαβάζω για τους Άλλους αντλεί πόρους για την υλοποίηση των έργων του, από ιδιώτες, ιδρύματα, εταιρείες, κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς συμμετέχοντας σε αντίστοιχες προσκλήσεις και διατηρώντας απόλυτη διαφάνεια.

*Εάν θες κι εσύ να γίνεις μέρος της λύσης, γίνε εθελοντήςΑν δεν μπορείς να γίνεις εθελοντής και θέλεις μόνο να υποστηρίξεις τη δράση αυτή μπορείς να το κάνεις εδώ. Για μια κοινωνία ισότιμης πρόσβασης στη γνώση και τη μάθηση για όλους.

*Στο Magicme, ως μια ζωντανή και δημιουργική κοινότητα, συμμετέχουμε με χαρά, ευθύνη και σεβασμό σε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που αφορούν τους τομείς ψυχική υγεία / ανθρώπινα δικαιώματα / εξάλειψης βίας πάσης φύσεως αλλά και κοινωνικών ανισοτήτων. Επίσης συμμετέχουμε ενεργά σε εγχειρήματα που επικοινωνούν μια «πράσινη», νέα τάξη πραγμάτων στην πράξη. Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια ομάδα, οργανισμό, εταιρεία, ΜΚΟ, εθελοντική οργάνωση, διάβασε αμέσως εδώ!

#ShareYourMagic

#MakeAnImpact

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Journaling: Το εργαλείο που θα σε πάει βαθύτερα μέσα σου

Είναι κάποιοι άνθρωποι που είναι μουσική