in ,

LoveLove InsightfulInsightful LikeLike EmpoweredEmpowered HotHot

Οι αγκαλιές μπορεί να είναι αθόρυβες, αλλά μιλάνε τόσο δυνατά

Πόσες αγκαλιές κάνετε την ημέρα;

Υπογράφει η Άννα Πολυχρονίδου,

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση της λέξης αγκαλιά

Η πρώτη, σχετίζεται με την παλαιοσκανδιναβική λέξη hugga, που σήμαινε παρηγορώ. Η δεύτερη,  σχετίζεται με τη γερμανική λέξη hegen, η οποία σημαίνει καλλιεργώ ή φροντίζω.

Σύμφωνα με την Virginia Satir Αμερικανίδα συγγραφέα και ψυχοθεραπεύτρια, χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημ έρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναρωτηθείτε

Πόσες αγκαλιές κάνετε την ημέρα;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε μια σφιχτή αγκαλιά;

Η αγκαλιά είναι  μια μορφή αγάπης. Μια ενέργεια αγάπης με την οποία εκφράζεται η στοργή, η οικειότητα, η φιλία συμπάθεια, η υποστήριξη.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη της αγκαλιάς στη συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική υγεία ενός ατόμου είναι πολύ σημαντικά.

Πώς  μπορεί  όμως η αγκαλιά να έχει θετική επίδραση σε όλα τα παραπάνω;

Η αγκαλιά μπορεί να  μειώσει το άγχος και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με μια ισχυρή ορμόνη, την ωκυτοκίνη η οποία εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς.

Η Dr. Kerstin Uvnas Moberg, στο βιβλίο της «The Oxytocin Factor», αναλύει τις ευεργετικές εφαρμογές αυτής της ορμόνης και παραθέτει τα αποτελέσματα της δράσης της, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη ζωή.

Η Kerstin Uvanäs Moberg διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι η ωκυτοκίνη μειώνει τον πόνο και το άγχος, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα των ορμονών του στρες και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αγκαλιά δημιουργεί καλύτερες σχέσεις

Στο βιβλίο «The Five Love Languages» του Gary Chapman, αναφέρεται ότι το φυσικό άγγιγμα αποτελεί έναν από τους πέντε τρόπους με τους οποίους εκφράζουμε την αγάπη μας.

Η Carol Miler είπε ότι η αγκαλιά είναι η πιο ειλικρινής έννοια του να “δίνεις”.

Είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο και να επικοινωνούν. Ενισχύει  το αίσθημα της αγάπης, της αποδοχής και της ασφάλειας. Με την αγκαλιά εξηγείς τα συναισθήματά σου χωρίς να υπάρχει η ανάγκη των λέξεων.

Η ψυχοθεραπεύτρια Hilary Jacobs Hendel σε άρθρο της στους New York Times, αναφέρει ότι πρέπει να μάθουμε να ζητάμε αγκαλιές από τους αγαπημένους μας.

Η καλή αγκαλιά αναφέρει ότι πρέπει  να γίνεται ολόψυχα και τότε, ο  καρδιακός παλμός αυτού που αγκαλιάζει μπορεί να ρυθμίσει τον καρδιακό παλμό εκείνου που αγκαλιάζεται.

Η αγκαλιά βελτιώνει τον δεσμό μητέρας και παιδιού

Ο Χάρι Χάρλοου ήταν ένας από τους πρώτους ψυχολόγους που ερεύνησε επιστημονικά τη φύση της ανθρώπινης αγάπης και στοργής.

Διεξήγαγε ένα πείραμα με νεογέννητους πιθήκους στο οποίο πήρε τα βρέφη πιθηκάκια από τις μητέρες τους 12 ώρες αφού γεννήθηκαν.

Τα τοποθέτησε σε ένα χώρο με δύο διαφορετικές κατασκευές οι οποίες θα αποτελούσαν τις «θετές» τους μητέρες.

Η πρώτη κατασκευή ήταν φτιαγμένη από μαλακό ύφασμα το οποίο είχε την αίσθηση τους δέρματος, αλλά δεν παρείχε καθόλου φαγητό. Η δεύτερη κατασκευή ήταν κατασκευασμένη από σίδερο, αλλά παρείχε τροφή στους πιθήκους από ένα προσαρτημένο μπιμπερό.

Το πείραμα έδειξε ότι τα μωρά μαϊμούδες περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο με την υφασμάτινη μητέρα τους παρά με τη σιδερένια.

Τα  βρέφη μαϊμούδες πήγαιναν στη σιδερένια μητέρα μόνο για φαγητό και προτιμούσαν να περνούν το χρόνο τους με την υφασμάτινη, καθώς εκεί ένιωθαν συναισθηματική ασφάλεια και σταθερότητα.

Ο Χάρλοου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στοργή και η συναισθηματική ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τη υγιή ανάπτυξη και τη σωστή ανατροφή των παιδιών.

Από τη στιγμή της γέννησης του μωρού, η μητέρα με την πρώτη της αγκαλιά, θέτει  τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσα σε εκείνη και στο ίδιο.

Η αγκαλιά, αυξάνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, βοηθάει στη σωματική ανάπτυξη, εξελίσσει την  έκφραση των συναισθημάτων τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Μεγάλο όφελος από την αγκαλιά, έχει και η ίδια  η μητέρα

Λόγω της απελευθέρωσης της ωκυτοκίνης, όταν η μητέρα αγκαλιάζει το παιδί  της, μειώνονται  οι πιθανότητες για επιλόχεια κατάθλιψη και αυξάνεται το αίσθημα της ευτυχίας.

Όπως είπε η Diana Rowland: “Το καλό πράγμα με τις αγκαλιές, είναι ότι όταν δίνεις μια, πάντα παίρνεις και μια πίσω.

Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αγκαλιάστε κάποιον που αγαπάτε σήμερα και καθημερινά.

Κάντε μια σφιχτή αγκαλιά κάθε βράδυ. Μοιραστείτε με την αγκαλιά τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές.

Η αγκαλιά σίγουρα θα σας παρηγορήσει, θα σας κάνει και να χαμογελάστε, να ονειρευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Εσύ… βάζεις τη ζωή σου σε αναμονή ή τη ζεις;

Το δύσκολο που πρέπει να κάνεις