«Είμαι κατά των αμβλώσεων ακόμα και μετά από βιασμό. Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει» – Μητροπολίτης Δωδώνης, 2/9/2022
Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως οι παραπάνω δηλώσεις έσκασαν σαν βόμβα στην ελληνική κοινωνία λίγες μέρες μετά τον θάνατο της ιατρού και μέλους του ΟΗΕ Ναφίς Σαντίκ – της γυναίκας που στις αρχές του ‘70 έβαλε τα θεμέλια για το δικαίωμα στην γυναικεία αυτοδιάθεση και, το κυριότερο, ήταν η πρώτη που μίλησε ανοιχτά στα Ηνωμένα Έθνη για τον βιασμό, την αιμομιξία, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Δύσκολα θέματα που, αν και τα ήξεραν όλοι, δεν τα σκάλιζε ποτέ, κανείς
Μετά την τόλμη της Νασίφ, όμως, βρήκαν τη δική τους φωνή και σήμερα μπορούν και συζητούνται ανοιχτά.
Περίπου μισό αιώνα πριν τις τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου περί αμβλώσεων και βιασμών, η Ναφίς Σαντίκ τα έβαζε με το Βατικανό, αντιστεκόταν στο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας και πολεμούσε όχι μόνο για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αλλά και για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, την σeξουαλική διαπαιδαγώγηση, την αντισύλληψη και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές αποφάσεις του πλανήτη.
Με λίγα λόγια, αν ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είχε μελετήσει τη ζωή, το έργο και τους λόγους της Ναφίς ως όφειλε (όπως οφείλουμε όλοι δηλαδή), ίσως σήμερα να ήταν λίγο πιο ανοιχτόμυαλος και να μην χρειαζόταν να μιλάμε για τα αυτονόητα.
Όταν η Ναφίς ήταν μικρό παιδί, ονειρευόταν να αλλάξει τον κόσμο και να βοηθήσει τους φτωχούς
Ίσως αυτό ακούγεται γλυκό και χαριτωμένο σε μας, τους Δυτικούς, αλλά για ένα κορίτσι από το Πακιστάν που γεννήθηκε το 1929 και που το μόνο όνειρο που της επέτρεπαν ήταν να κάνει έναν καλό γάμο και πολλούς γιους, ήταν μια μικρή επανάσταση.
Όταν μεγάλωσε, έγινε γυναικολόγος και στάθηκε δίπλα σε γυναίκες που έμειναν έγκυες είτε παρά τη θέλησή τους είτε κάτω από την πίεση της κοινωνίας που τις ήθελε να γεννούν μέχρι να κάνουν αγόρι.
Αργότερα, ως κορυφαίος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών διασφάλισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών – ιδίως το δικαίωμα επιλογής εάν θα μείνουν έγκυες – ήταν στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης που αφορούσε τον υπερπληθυσμό του πλανήτη.
«Οι υγιείς οικογένειες δημιουργούνται από επιλογή, όχι τυχαία», είπε σε έναν λόγο της το 1994 και καταχειροκροτήθηκε.
Όταν συνταξιοδοτήθηκε, αφιερώθηκε στα φτωχά παιδιά, στα δικαιώματα των γυναικών, στην υγεία και στην καταπολέμηση του HIV/AIDS.
«Είδε την γυναίκα στην ολότητά της, ως ισότιμο μέλος μιας οικογένειας, μιας κοινότητας και μιας κοινωνίας, και όχι μόνο ως μέσο αναπαραγωγής» θα πει για την Νασίφ μια άλλη σπουδαία γυναίκα, η Κάρολ Μπέλαμι, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.
Μερικές φορές στεναχωριέμαι που άνθρωποι όπως η Ναφίς Σαντίκ δεν αποτελούν φωτεινούς φάρους στη ζωή μας, που δεν διδάσκονται στα σχολεία, που δεν αναφέρονται σε βιβλία και δεν γίνονται ταινίες ή σειρές στο Νετφλιξ.
Άλλες φορές, πάλι, σκέφτομαι πως είναι αρκετό το ότι υπήρξαν και έβαλαν ένα λιθαράκι ώστε να είναι η δική μας ζωή καλύτερη, ακόμα κι αν δεν έχουμε ιδέα πώς και από ποιους ξεκίνησε η αλλαγή.
GIPHY App Key not set. Please check settings