in ,

Ολόψυχη Ζωή: Το καλό όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται

Η καλοσύνη κερδίζει ηρεμία του νου.

Θα έχεις ακούσει πολλές φορές αυτό το «Ο καλός, καλό δε βλέπει». Θα έχεις ακούσει επίσης ότι για να επιβιώσεις σε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται να είσαι «σκληρή», να «μη δείχνεις τα συναισθήματά σου» και πως «καλύτερα να σε φοβούνται, παρά να σε λυπούνται». Τι ωραία όλα αυτά και πόσο άτοπα και άκυρα… Για κάποιον που θέλει να ζει καταπιεσμένος και μόνος, είναι ό,τι πρέπει! Για σένα;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται κακός, το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου είναι δύναμη και όχι αδυναμία, για να «επιβιώσεις» σε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται να καλλιεργείς τη ψυχική σου ανθεκτικότητα και όχι να είσαι «σκληρή» (με τον εαυτό σου και με τους άλλους), καλύτερα να σε σέβονται για ό,τι είσαι παρά να σε φοβούνται (για οποιονδήποτε λόγο) και τέλος, «ο καλός» όχι μόνο βλέπει το καλό αλλά είναι και ο μόνος ικανός να το δημιουργήσει.

Όταν το καλό μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται

Πόσο πιο ανέμελη θα ήταν αλήθεια η ζωή αν κάναμε πιο συχνά ο ένας κομπλιμέντα στον άλλο; Πηγαία, από καρδιάς, όχι «ντεμέκ» (!). Και τι θα συνέβαινε αν το «Τα έβαλες τα κιλάκια σου…», γινόταν «Πόσο σου πάει αυτό που φοράς!»; Εσύ ίσως αύριο ξεχάσεις τα καλά λόγια που είπες σε κάποιον σήμερα, αυτός ο κάποιος όμως μπορεί να θυμάται τα λόγια αυτά για όλη του τη ζωή. Το έχεις σκεφτεί ποτέ;

Σε έναν κόσμο που επιμένει να προωθεί την κουλτούρα της τοξικότητας, να υποβιβάζει και να μας γεμίζει ενοχές, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Πώς; Ξεκινώντας με έναν καλό λόγο. Μια ευγενική πράξη. Το υπέροχο χαμόγελό μας. Με συνέπεια. Καθημερινά. Χωρίς φόβο. Με πολύ πάθος. Γιατί όταν το καλό μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται κι ανθίζει. Και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε σε ειρήνη με το μέσα μας, βαδίζοντας σε αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ «Ολόψυχη Ζωή».

Κάνε το καλό, τζάμπα είναι!

Ο Osho, σε μια απ’ τις σπουδαίες ομιλίες του είχε πει «Η καλοσύνη δεν έχει καμία σχέση με το χρηματικό κέρδος. Η καλοσύνη κερδίζει κάτι πολυτιμότερο, κερδίζει ηρεμία του νου».

Αν γράψεις σε ένα post it χαρτάκι «Χαμογέλα, είναι μεταδοτικό!» και το κολλήσεις στην είσοδο της πολυκατοικίας σου, τζάμπα είναι. Αν τηλεφωνήσεις σε μια φίλη που έχετε να τα πείτε καιρό και της πεις ένα απλό κι αληθινό «Μου έλειψες!» επίσης.

Αν βοηθήσεις μια μεγάλη κυρία με τα ψώνια της λαϊκής, κι αυτό τζάμπα. Κι αν φιλήσεις το είδωλό σου στον καθρέφτη με ένα κατακόκκινο κραγιόν, μάντεψε… τζάμπα κι αυτό! Και πόσο γεμίζεις το μέσα σου, με κόστος μηδέν ευρώ… Και πόσο γεμίζουν και οι άλλοι.

Μερικές φορές, τα πιο απλά φαινομενικά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Είναι όλα αυτά που συμβάλλουν στο να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Εμείς τα κάνουμε τα «όλα αυτά». Στο δικό μας χέρι είναι να γίνουμε ο κόσμος που αλλάζει και στον οποίο η Καλοσύνη μας δείχνει το δρόμο.

Ή μάλλον καλύτερα, είναι ο δρόμος!

Πρώτη δημοσίευση: SHAPE magazine

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η νέα εκδοχή σου σε ρήξη με τον παλιό σου εαυτό

#SpreadKindness: Η Καλοσύνη δημιουργεί τη μοίρα μας