in ,

Πόσο επηρεαζόμαστε τελικά από τη γνώμη των άλλων;

Μάθε να ζεις για σένα…

Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα φιλικό σπίτι, καλεσμένη σε πάρτι γενεθλίων

Λίγος κόσμος άλλα με πολύ κέφι και διάθεση. Η μουσική που έπαιζε ήταν μοντέρνα ελληνικά  τραγούδια. Οι καλεσμένοι με ένα ποτό στο χέρι διασκέδαζαν χορεύοντας και κάποιοι άλλοι συζητούσαν.

Ξαφνικά το ρεπερτόριο αλλάζει. Από τα ηχεία ακούγεται να παίζει ένα αγγλικό συγκρότημα της δεκαετίας του ’60. Οι περισσότεροι δυσανασχέτησαν.

«Ποιος άλλαξε τη μουσική, θέλουμε να διασκεδάσουμε»

«Σας παρακαλώ, αλλάξτε τη μουσική».

Ο καλεσμένος που έβαλε το κομμάτι αυτό άκουγε μόνο αυτού του είδους τη μουσική. Ξαφνικά έγινε κατακόκκινος. Ντράπηκε πάρα πολύ. Αμέσως ζήτησε συγνώμη και έβαλε ξανά τα μοντέρνα ελληνικά τραγούδια. Κάθισε στον καναπέ αμίλητος.

Σε λίγα λεπτά η παρέα μαζεύτηκε στον ίδιο καναπέ. Το θέμα συζήτησης ήταν η μουσική.

Αυτό που μου έκανε πραγματικά εντύπωση ήταν ότι ο άνθρωπος που έβαλε το κομμάτι της δεκαετίας του ’60 πριν από λίγο, αντιλαμβανόμενος ότι με την υφιστάμενη παρέα δεν έχει τα ίδια μουσικά ακούσματα, απαρνήθηκε την επιλογή του.

«Ήταν πολύ κακή η επιλογή όντως. Καταλάθος επέλεξα το κομμάτι αυτό»

«Συνήθως μοντέρνα ελληνικά ακούω κι εγώ».

Θέλοντας να αποφύγει τις διάφορες εικασίες, τα σχόλια και το χλευασμό των υπολοίπων που κατά τη δική του άποψη θα δεχόταν, δεν είπε την αλήθεια του.

Φοβήθηκε τη γνώμη των άλλων και προσποιήθηκε ότι του αρέσουν τα μοντέρνα ελληνικά τραγούδια, ενώ δεν αυτό δεν ίσχυε. Μετατράπηκε σε κοινωνικό χαμαιλέοντα, επειδή βρέθηκε σε μια καινούρια παρέα και ήθελε για να γίνει αποδεκτός και αρεστός.

Πιστεύετε ότι διαφέρετε πολύ από τον καλεσμένο αυτό;

Όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς.

Πολλές φορές η γνώμη των άλλων είναι βοηθητική, μας προσφέρει μια νέα προοπτική.

Μια άλλη γνώμη, μας μεταφέρει μια διαφορετική εμπειρία, ίσως μια επιπλέον γνώση και μια διαφορετική αντίληψη για οποιοδήποτε θέμα.

Μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά και να αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση της κατάστασης, χωρίς όμως να είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας.

Όπως παρατήρησε ο Ρωμαίος Στωικός φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, «Όλοι αγαπάμε τον εαυτό μας περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, αλλά νοιαζόμαστε περισσότερο για τη γνώμη τους παρά για τη δική μας», είτε είναι φίλοι, είτε ξένοι, είτε εχθροί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα social media, που  ενισχύουν στο έπακρο την ανάγκη  μας για την έγκριση  και την αποδοχή των άλλων.

Δημοσιεύουμε την καλύτερη φωτογραφία μας, αφού φυσικά βάλουμε και τα καλύτερα φίλτρα. Με στόχο; Nα αποδείξουμε πόσο ωραίοι είμαστε, και να νιώσουμε την αποδοχή μέσα από τα Likes.

Δημοσιεύουμε προσωπικές μας στιγμές με καλογραμμένες λεζάντες για να αποδείξουμε πόσο ευτυχισμένοι και πετυχημένοι είμαστε.

Προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό των άλλων για καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να είμαστε αρεστοί.  Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν είναι μόνο η προσοχή τους, αλλά επιδιώκουμε να μας βλέπουν από μια οπτική που εμείς επιλέγουμε.

Θα ήθελα τώρα να αναλογιστείτε για λίγο

  • Πως πιστεύετε ότι θα νιώθατε αν βρισκόσασταν σε μια αντίστοιχη θέση με του καλεσμένου;
  • Θα μεταμορφωνόσασταν σε κάποιον άλλο, προκειμένου να αποτελέσετε μέρος του κοινωνικού συνόλου;
  • Θα καταπιέζατε τον εαυτό σας και θα κρύβατε την αλήθεια σας ώστε να γίνετε αρεστοί;

Αν η απάντηση είναι «Ναι» τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προσπαθήσετε να θάψετε αυτή τη νοοτροπία και είστε απλά ο εαυτός σας.

Όταν επιτρέπουμε να μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων

  • Κινδυνεύουμε να χάσουμε την αυτονομία μας και να ακολουθήσουμε αποφάσεις που δεν είναι σύμφωνες με τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας.
  • Αποκτούμε έντονο στρες και άγχος και αυτό μας οδηγεί στην καταστροφή της ψυχολογικής μας ευεξίας.
  • Αποκτούμε ανασφάλεια και θεωρούμε τον εαυτό μας αναξιόπιστο.
  • Έχουμε απώλεια ευκαιριών, γιατί αν ακολουθούμε τις γνώμες των άλλων απομακρυνόμαστε  από τους στόχους και τις ευκαιρίες που είναι σημαντικές για εμάς.

Η ζωή μας είναι μια προσωπική εμπειρία και πρέπει να την βιώνουμε βάσει των δικών μας αξιών, στόχων και επιθυμιών. Οι γνώμες των άλλων αποτελούν μόνο μια πηγή πληροφόρησης και συμβουλών.

Τα ελαττώματα είναι δεδομένα, τα λάθη είναι αναπόφευκτα

Ο John Henry Newman είπε πολύ σωστά «Τίποτε δεν θα γινόταν, αν περιμέναμε μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τόσο καλά, ώστε κανείς να μην μπορεί να βρει ελαττώματα».

Σκέψου όμως, πόσο υπέροχο είναι να  αγκαλιάζουμε τα ελαττώματά μας και τα λάθη μας και να ζούμε άνετα με αυτά; Να μαθαίνουμε από αυτά και να βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας στη λήψη αποφάσεων;

Αυτό που δίνει δύναμη και αξία στα λάθη μας, στα ελαττώματα μας, στις συμπεριφορές μας είναι η αντίληψη που έχουμε εμείς γι’ αυτά.

Η γνώμη των άλλων δεν καθορίζει την αξία μας

Να είστε αυθεντικοί και να κάνετε όσα σας δίνουν χαρά. Έτσι και αλλιώς πάντα σε κάποιους θα αρέσετε και σε κάποιους άλλους όχι. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Εσείς απλά, παραμείνετε συντονισμένοι  με τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού σας και να θυμάστε τον κανόνα που παρέθεσε ο Mikhail Litvak, ένας από τους καλύτερους ψυχοθεραπευτές στον κόσμο…

«Μάθε να ζεις για σένα. Διαφορετικά, πάντα θα προσπαθείς να αποδείξεις τον εαυτό σου στους άλλους και θα ζεις γι’ αυτούς».

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Παγκόσμια ημέρα Γυναίκας: Αφιερωμένο στις Κατερίνες του κόσμου

4ο συνέδριο «Γίνε Άνθρωπος»: Ποτέ το θύμα δεν είναι μόνο ένα