in ,

Εγκατέλειψε το θυμό γιατί εκείνος δε θα το κάνει ποτέ

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρέλα του θυμού;

Ο θυμός είναι ένα είδος τρέλας διότι δίνεις μεγάλη αξία σε ασήμαντα πράγματα

Ο θυμός είναι μια έννοια που συχνά αναφέρεται ως έκρηξη έντασης, ανησυχίας ή αγανάκτησης που προκαλείται από μια αναπάντεχη ή δυσάρεστη κατάσταση.

Σε αυτήν την κατάσταση, η λογική μας και η ικανότητά μας να αξιολογούμε την πραγματική αξία των πραγμάτων είναι συχνά παραμελημένες. Αποσπάται η ικανότητά μας να είμαστε αντικειμενικοί και να βλέπουμε την κατάσταση από μια ευρύτερη προοπτική.

Αντί γι’ αυτό, εστιάζουμε σε ασήμαντες λεπτομέρειες και αντιδρούμε με ένταση σε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

Αυτό μας καθιστά ευάλωτους στην επιρροή των συναισθημάτων και παρορμήσεων, επιτρέποντάς  μας να αντιδρούμε με υπερβολικό τρόπο.

Ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία αρνητικών συνεπειών

Συνέπειες, όπως η απώλεια αυτοσεβασμού η οποία οδηγεί σε αμηχανία και ενοχή. Κατάρριψη της εμπιστοσύνης και απώλειας σχέσεων με τους γύρω μας, εάν η έκρηξη θυμού μας κάνει να προβούμε σε πράξεις ή να πούμε λόγια που πληγώνουν.

Η μη διαχείρισή του θυμού μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες το οποίο μπορεί να προκαλέσει αυξημένη καρδιακή συχνότητα, υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες.

Επίσης, όταν είμαστε συνεχώς θυμωμένοι η ευαισθησία στις θετικές εμπειρίες μπορεί να μειωθεί  καθιστώντας δυσκολότερη την απόλαυση της ζωής μας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τρέλα του θυμού;

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αναλύσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας προκαλούν θυμό.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αυτοσυνειδητοποίησης και της βαθύτερης ανάλυσης των συναισθημάτων μας. Αντί να απωθούμε τα συναισθήματα μας, πρέπει να τα αποδεχόμαστε και να τα επεξεργαζόμαστε με περιέργεια και ανοικτό μυαλό.

Όταν αισθανόμαστε έντονο θυμό, απαιτείται να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας ώστε να χαλαρώσουμε. Είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από την πηγή του θυμού και να περιμένουμε να ηρεμήσουμε πριν αντιδράσουμε.

Στη συνέχεια, μπορούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισής  του, όπως είναι οι αναπνοές, η γυμναστική, η επικοινωνία και η έκφραση των συναισθημάτων μας σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε.

Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την ικανότητα να διακρίνουμε τα σημαντικά πράγματα από τα ασήμαντα.

Ο Σενέκας μας παρακινεί να αναρωτηθούμε τι αξίζει τον θυμό μας, αν φυσικά μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο.

Η περηφάνια, η αξιοπρέπεια, η αλαζονεία, όλες οι πηγές που μας προκαλούν θυμό, καταλήγουν ανούσιες αν απομακρυνθούμε λίγο και κοιτάξουμε τη ζωή μας από απόσταση.

Κατά τον Σενέκα επίσης, η εκδήλωση του θυμού θέτει σε κίνδυνο την ηθική μας κατάσταση περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα. Ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο έντονο, καταστροφικό και ακαταμάχητο από όλα τα πάθη.

Θεωρεί ότι από τη στιγμή που θα επιτρέψουμε στην οργή να ελέγξει την κατάσταση, είναι σαν να πηδάμε από έναν γκρεμό όπου δεν υπάρχει ελπίδα να σταματήσει η πτώση. Η πνευματική μας υγεία απαιτεί να εγκαταλείψουμε τον θυμό, διαφορετικά εκείνος δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ.

Όταν σας πλησιάζει ο θυμός προσπαθήστε να δράστε με σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Απομακρυνθείτε από την πηγή του και εφαρμόστε τη συμβουλή του Σενέκα ώστε να αποκτήσετε μια πιο αντικειμενική και ισορροπημένη προοπτική.

«Κάνε ένα βήμα πίσω, λοιπόν και γέλα».

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ρόδος: Η αλήθεια των Ανθρώπων καίει την Αλαζονεία σας

Witchella Stories: Γίνε κι εσύ Φύλακας του Κόσμου μας αυτό το καλοκαίρι