in ,

Witchella Stories: Γίνε κι εσύ Φύλακας του Κόσμου μας αυτό το καλοκαίρι

Πνευματική εξάντληση είναι η έλλειψη νοήματος.

Σας γράφω αυτό το τελευταίο γράμμα της χρονιάς στο εύφορο σκοτάδι της Νέας Σελήνης και πόσο ταιριαστή η εικόνα αυτή με το θέμα που επέλεξα. Ναι, ακόμη και το φεγγάρι κρύβεται για τρεις μέρες σε κάθε κύκλο του γύρω από την γη για να ξαποστάσει.

Πόσο καλοί είμαστε όμως εμείς στο να κάνουμε το ίδιο, σε έναν κόσμο που δεν σταματά ποτέ; Και τι εννοούμε όταν λέμε, «Είμαι εξαντλημένος. Θέλω να πάω διακοπές». «Θέλω να πάω…».

Στην πραγματικότητα ακόμη και οι αναφορές μας στην ξεκούραση γίνονται με λόγια ενεργητικά, με ρήματα κίνησης – οι διακοπές βάφονται έτσι με το χρώμα ενός ακόμη Πρέπει. Τί ακριβώς όμως μας κουράζει τόσο; Και τί είδους ξεκούραση χρειαζόμαστε;

Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της “Sacred Rest” η γιατρός Saundra Dalton-Smith, απαριθμεί επτά τύπους ξεκούρασης, που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο δικός μας είδος εξάντλησης. Αυτοί είναι: Σωματική, Νοητική, Αισθητηριακή, Συναισθηματική, Κοινωνική, Δημιουργική και Πνευματική.

Και ναι μπορεί να μας ταλαιπωρούν πολλά από αυτά τα είδη εξάντλησης: οι διαστάσεις του Burn Out, σε αυτόν τον πολύπλοκο κόσμο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Αρκούν λοιπόν δέκα ημέρες μέσα στο καλοκαίρι για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε την ενέργεια που έχει χαθεί;

Μερικοί τύποι κούρασης είναι πολύ πιο απλοί σε σύγκριση με κάποιους άλλους

Ο ύπνος ίσως μπορεί να ανακουφίσει την φυσική εξάντληση. Η σύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα θα αποφορτίσει συναισθηματικά. Και ο διαλογισμός ή μερικές ώρες στην φύση θα ανακουφίσουν τον νου που όλο γυρίζει.

Όμως οι πιο πολύπλοκοι τύποι εξάντλησης δεν αντιμετωπίζονται σε δέκα ημέρες. Η Πνευματική κούραση ας πούμε, σχετίζεται με την ανάγκη μας να συνδεόμαστε με κάποιον σκοπό. Πόσο συχνά αισθάνεσαι πως πολεμάς για κάτι που έχει αξία; Τι έχει αξία για σένα;

Θα φύγουμε λοιπόν και φέτος, θα χαθούμε στο όμορφο ελληνικό καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Υπάρχουν όμως ζητήματα από τα οποία δεν είναι τόσο εύκολο να δραπετεύσουμε.

Η κλιματική αλλαγή μας χτυπά την πόρτα. Γράφω αυτά τα λόγια στην σκιά του καπνού των πυρκαγιών. Αυτός ο Ιούλιος μπορεί και να είναι ο πιο ζεστός τα τελευταία 120.000 χρόνια σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Leipzig. Τις τελευταίες 24 ώρες μαίνονται πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο ΄χάνονται περιουσίες, δάση, ζώα, συμβαίνει παντού.

Μήπως λοιπόν το να κλείνουμε τα μάτια αντί να μας ξεκουράζει, συντείνει στην κούραση μας; Μήπως δεν είναι δυνατόν να ξεκουραστείς ψυχικά, όταν ο κόσμος μας κινδυνεύει μπροστά στα μάτια σου;

Και τί μπορώ να κάνω εγώ λοιπόν;

Θα με ρωτήσεις εδώ. Τα Ηνωμένα Έθνη μιλάνε για κίνδυνο για δεκαετίες αλλά δεν έχουν καταφέρει τίποτα – τί να κάνει ένας απλός άνθρωπος;

Κι όμως. Έχεις δει την ταινία Guardians of the Galaxy; Σε αυτή, μια χούφτα άνθρωποι κι ένα συμπαθέστατο ρακούν, παλεύουν να σώσουν τον κόσμο, χορεύοντας μάλιστα. Μπορούμε κι εμείς.

Φέτος, μην καπνίσεις στην παραλία, μην πετάξεις το σβησμένο αποτσίγαρο στα λαμπερά βότσαλα – όπως δεν θα το πετούσες και στην κουζίνα σου.

Φέτος, μάζεψε το πλαστικό μπουκάλι που θα βρεις μέσα στην θάλασσα και ανακύκλωσε το.

Φέτος το καλοκαίρι, φρόντισε τα ζώα που διψάνε κάτω από τον καυτό ήλιο.

Γύρνα την πλάτη στις άμαξες: τα αλογάκια ταλαιπωρούνται στα καυτά πλακόστρωτα των νησιών αδίκως– ναι, μπορούμε να ζήσουμε τον ρομαντισμό και χωρίς να ταλαιπωρούμε αθώα πλάσματα.

Ανακύκλωσε: ρώτησε για την ανακύκλωση στον τόπο που θα επισκεφθείς, φρόντισε τον κόσμο, κάνε το με πάθος.

Πνευματική εξάντληση είναι η έλλειψη νοήματος

Είναι το να αισθάνεσαι πως δεν έχεις σκοπό.

Ε λοιπόν ο μεγαλύτερος σκοπός που μπορεί σήμερα να αγκαλιάσει κανείς είναι η προστασία της γης μας και αν αγάπησες τους σούπερ ήρωες σαν παιδί, να η ευκαιρία σου.

Γίνε αυτό το καλοκαίρι κι εσύ Φύλακας του Κόσμου. Και άρχισε να χορεύεις! Με πάθος.

Εδώ όμως ήρθε η ώρα να αποχαιρετιστούμε!

Όπου και αν πας, σου εύχομαι να απολαύσεις τον υπέροχο εαυτό σου. Από εμένα, τους κρυστάλλους μου και το πονηρό μου γατάκι τον Μπόζι, έχεις τις πιο όμορες ευχές.

Μην το ξεχνάς, είσαι, είμαι, είμαστε μαγικοί.

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Εγκατέλειψε το θυμό γιατί εκείνος δε θα το κάνει ποτέ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να χαλαρώσουμε όταν δεν πάμε διακοπές;