Σήμερα επιτρέψτε μου ένα κείμενο λίγο πιο προσωπικό, αφού είναι ευκαιρία να τιμήσω τη συγγραφέα που με έκανε να αγαπήσω τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την Κυριακή που, κλεισμένη στο παιδικό μου δωμάτιο, έδινα μάχη να διαβάσω για το τεστ Ιστορίας που είχαμε την επόμενη μέρα στο σχολείο. Ο ήλιος έξω από το παράθυρο με φώναζε να βγω να παίξω αλλά οι γονείς μου ήταν κάθετοι: δε θα βγεις από ‘κει μέσα αν δεν τελειώσεις τα μαθήματά σου!
Απελπισμένη, σχεδόν σε απόγνωση, πήρα στα χέρια μου τα «Γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή. Το βιβλίο ήταν πάνω στο γραφείο μου για πάνω από έναν μήνα, αλλά πάντα βαριόμουν να το ανοίξω. Εκείνη την ημέρα όμως, φαινόταν ως η μόνη μου διέξοδος από το τεστ της ιστορίας. Η Άννα, η μικρή πρωταγωνίστρια του βιβλίου, με κέρδισε αμέσως και πολύ γρήγορα άρχισα να ρουφάω τις περιπέτειές της σαν milkshake σοκολάτας! Η μητέρα μου μπαινόβγαινε στο δωμάτιο με διάφορες αφορμές, προφανώς για να τσεκάρει αν μελετάω για το τεστ της επόμενης μέρας, αλλά εγώ είχα κρύψει τα «Γενέθλια» μέσα στο βιβλίο της Ιστορίας και είχα βρει την ησυχία μου.
Έκτοτε, η Ζωρζ Σαρή έγινε το αποκούμπι των παιδικών μου χρόνων. Έχωνα τα βιβλία της μέσα στα βαρετά σχολικά βιβλία και δραπέτευα με τις ώρες από την πνιγερή καθημερινότητά μου. Ήμουν στην Ε’ Δημοτικού όταν κατάλαβα για πρώτη φορά τα κλισέ των μεγάλων (και ειδικά της μητέρας μου) που έλεγαν και ξανάλεγαν πως τα βιβλία είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, ότι σε ταξιδεύουν ή ότι είναι καλύτερα από την τηλεόραση.
Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι πως η Ζωρζ Σαρή, μέσα από τα ολοζώντανα βιβλία της, μου έμαθε να σκέφτομαι διαφορετικά. Η πολιτική έπαψε να είναι προνόμιο μόνο των ενηλίκων του σπιτιού και δειλά δειλά πήρα στα χέρια μου τις πρώτες εφημερίδες για να μάθω την πολιτική κατάσταση της χώρας μου. Όταν με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, σταμάτησα να λέω τραγουδίστρια ή περιπτερού όπως συνήθιζα και απαντούσα με αυτοπεποίθηση «θέλω να αλλάξω τον κόσμο».
Η Ζωρζ Σαρή, γεννημένη σαν χθες το 1925, σπούδασε ηθοποιός και έγινε μια σπουδαία συγγραφέας. Πολέμησε τη δικτατορία, αγωνίστηκε για την Δημοκρατία και γνώρισε σε εκατομμύρια παιδιά την νεότερη ελληνική ιστορία. Καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα το οποίο ήταν πιο άμεσο, αυτοβιογραφικό και ρεαλιστικό. Άφησε στην άκρη το προστατευτικό και ηθικοπλαστικό χαρακτήρα που γράφονταν μέχρι τότε τα παιδικά βιβλία και αντιμετώπισε το παιδί σαν αυτόνομη προσωπικότητα ικανή να κρίνει τα γεγονότα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Μέχρι το 2021 που πέθανε έγραψε 33 βιβλία, ένα θεατρικό, μετέφρασε αρκετά γαλλικά έργα στα ελληνικά και κέρδισε πολλά βραβεία. Ωστόσο, δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο που γράφονταν μέχρι τότε τα νεανικά μυθιστορήματα. Βοήθησε κι ένα μοναχικό, ιδιότροπο παιδί, που βαριόταν θανάσιμα το σχολείο και τα βιβλία, να αγαπήσει τον μαγικό κόσμο των γραμμάτων. Και γι’ αυτό θα την ευγνωμονώ και θα την μνημονεύω πάντα.
Ζωρζ Σαρρη ❤️❤️❤️