in ,

Hellen: Η γυναίκα που νίκησε την κλειτοριδεκτομή

Κλειτοριδεκτομή είναι ο βάρβαρος ακρωτηριασμός κατά τον οποίο αφαιρούνται τα έξω χείλη των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η κλειτορίδα μικρών κοριτσιών, κυρίως στην ηλικία των 5 έως 9 ετών.

Κλειτοριδεκτομή έχουν υποστεί περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στην Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Ασία. Μάλιστα, τα 2/3 υποβάλλονται στη χείριστη δυνατή εκδοχή της, όπου τα χείλη του αιδοίου ράβονται μεταξύ τους αφήνοντας ένα κενό σε διάσταση κεφαλής σπίρτου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα κορίτσια είναι πολλά και διαφορετικά, όπως δυσκολίες στην ούρηση, επιπλοκές στην εμμηνόρροια και ηπατικές παθήσεις.

Οι οικογένειες κάνουν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους για να γίνουν καλοί σύζυγοι. Το ίδιο συνέβη και στην Hellen που κατάγεται από μια παραδοσιακή φυλή των Μασάι στην Κένυα.

Όταν η Hellen ήταν 9 ετών, κι αφού της ακρωτηρίασαν τα γεννητικά της όργανα, ο πατέρας της την έδωσε σε έναν 70χρονο άνδρα για να γίνει η πέμπτη νύφη του, παίρνοντας ως αντάλλαγμα 3 αγελάδες. Παράλληλα, την ανάγκασε να αφήσει το σχολείο. Το 9χρονο κορίτσι, μη μπορώντας να δεχτεί την μοίρα που της επιφύλασσαν, προσπάθησε να το σκάσει αρκετές φορές μέχρι που την έσωσαν οι καλόγριες της περιοχής και της παρείχαν τη μόρφωση που λαχταρούσε.

Η Hellen έγινε δασκάλα και αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα κατα της κλειτοριδεκτομής. Στόχος της ήταν τα κορίτσια στην Αφρική να μην παντρεύονται από τόσο μικρή ηλικία και παρά τη θέλησή τους, αλλά να μορφώνονται, να δουλεύουν και να γίνονται ανεξάρτητες γυναίκες.

Η Hellen βρέθηκε πολλές φορές χτυπημένη και δαρμένη από τους πολέμιους των ιδεών της, ενώ άλλες τόσες προσπάθησαν να την διώξουν από την πόλη της. Εκείνη, όμως, όχι μόνο δε σταμάτησε τον αγώνα της, αλλά κατάφερε να βρει χορηγούς κι άνοιξε ένα δικό της σχολείο, το οποίο λειτουργεί και ως άσυλο. «Αν με σκοτώσουν, όσο πολεμώ για τα δικαιώματα των κοριτσιών μου, τουλάχιστον θα πεθάνω με αξιοπρέπεια».

Το σχολείο της ονομάζεται «Enkiteng Lepa» (δηλαδή αγελαδινό σχολείο μας) και το σύνθημά της είναι «Μην ανταλλάσσεται κορίτσια με αγελάδες, χαρίστε τους μόρφωση». Η Hellen κατάφερε να σώσει πολλά κορίτσια από κλειτοριδεκτομή ενώ φρόντισε για τη μόρφωση και την παιδεία τους.

Πριν λίγες μέρες, στις 31 Μαρτίου του 2021, απαγορεύτηκε η κλειτοριδεκτομή στην Κένυα. Με νομική επικύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, το πετσόκομμα εκατομμυρίων μικρών κοριτσιών παίρνει τέλος. Ωστόσο, οι παραδόσεις της περιοχής δε συμφωνούν με το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι ειδικοί ανησυχούν πως οι κλειτοριδεκτομές δεν θα σταματήσουν τόσο εύκολα από τους ντόπιους.

Ωστόσο, η νομική απαγόρευση είναι ένα μεγάλο βήμα. Κι ένα ακόμα μεγαλύτερο, το σχολείο της Hellen που θα είναι πάντα εκεί να υποστηρίζει (όχι μόνο στα λόγια!) το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους, στην μόρφωση, την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους.

Ταυτότητα Γυναίκα – Κάθε Δευτέρα στο Magic Me με την πένα της Αλεξάνδρας Κεντρωτή.

Written by Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Δημοσιογράφος

Ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Εγώ διάλεξα να το κάνω με την πένα μου. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτω απέναντι στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον απαίσιο φανατισμό και είμαι αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Magic Parrot: Και αν φοβάμαι…

Τάμμυ Τσέκου: Χαλάρωση σημαίνει δημιουργία