in ,

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση που θα σε κάνει να ανακαλύψεις τη δύναμή σου

Το “μεγάλο ΝΑΙ” αναφέρεται στην ανάληψη δράσης.

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε

– Καβάφης

Στην πορεία της ζωής μας, όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα διλήμματα. Η στιγμή που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να κληθούμε να πούμε το μεγάλο “ΝΑΙ” ή το μεγάλο “ΟΧΙ” μπορεί να παρουσιαστεί σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Στις σχέσεις, στην καριέρα, στην εκπαίδευση ακόμα και στο κομμάτι της ηθικής καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Μπορεί η απόφαση να αφορά δύο εξίσου σημαντικές επιλογές ή να αφορά έναν δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ των ατομικών αναγκών και των αναγκών του συνόλου.

Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας μερικές φορές φαντάζουν να είναι ισοδύναμες, με προτεραιότητες και συνέπειες που είναι εξίσου σημαντικές. Τότε η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να γίνει δύσκολη και συναισθηματικά απαιτητική.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μας περιλαμβάνουν προσωπικές αξίες, πεποιθήσεις, προτεραιότητες και ηθικές αρχές. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Να αναλογιστούμε τις πιθανές επιπτώσεις των επιλογών μας, να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες μας καθώς και τις ανάγκες των άλλων που μπορεί να επηρεαστούν από την απόφασή μας.

Η επιλογή μας, μπορεί να διαμορφώσει την πορεία της ζωής μας και να καθορίσει το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι. Απαιτείται αυτογνωσία, σκέψη και γενναιότητα για να αποφασίσουμε ποιες ευκαιρίες θα αποδεχθούμε, ποιες θα απορρίψουμε, ποιες σχέσεις θα διατηρήσουμε, ποιες θα τερματίσουμε, ποια πρότυπα θα ακολουθήσουμε και από ποια θα απομακρυνθούμε.

Στην πορεία της ζωής μας, συχνά ανατρέπεται η  ισορροπία μεταξύ του “NAI” και του “OXI

Το “μεγάλο ΝΑΙ” αναφέρεται στην ανάληψη δράσης

Στο να προχωρήσουμε προς μια κατεύθυνση που πιστεύουμε ότι είναι σημαντική για εμάς. Αντιπροσωπεύει την προσήλωση στις επιθυμίες μας και την αξιοποίησή τους. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους που θα συναντήσουμε στο δρόμο της απόφασης αυτής.

Από την άλλη, το “μεγάλο ΟΧΙ” δηλώνει την απόρριψη μιας επιλογής

Μιας πρότασης ή μιας πρόκλησης. Αποτελεί μια έκφραση δυναμικής αρνητικής απάντησης. Συμβολίζει τη δύναμη της αυτοπροστασίας και του αυτοσεβασμού, την ικανότητά μας να πούμε “ΟΧΙ” όταν κρίνουμε ότι κάτι δεν είναι σύμφωνο με τις πεποιθήσεις μας, τις φιλοδοξίες μας ή τον προσωπικό μας δρόμο.

Δεν υπάρχει μια κοινή απόφαση σωστή για όλους. Κάθε ένας από εμάς  έχει τις δικές του προσωπικές στιγμές που οφείλει να αντιμετωπίσει την εσωτερική του μάχη.

Ο δρόμος που επιλέγουμε μπορεί να είναι γεμάτος προκλήσεις και απρόοπτα, αλλά ακριβώς αυτό μπορεί να καταστήσει τη ζωή μας συναρπαστική και πλούσια σε εμπειρίες. Ανεξάρτητα από το αν οι αποφάσεις μας είναι μεγάλες ή  μικρές, αν οδηγούν σε επιτυχία ή αποτυχία, συνθέτουν την πορεία της ζωής μας.

Είτε πρόκειται για επαγγελματικές ευκαιρίες, σχέσεις, οικονομικά θέματα, φιλίες ή ακόμη και ερωτικές επιλογές. Ο καθένας από εμάς πρέπει να αναγνωρίσει τη στιγμή αυτή και να αποφασίσει ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει μέσα από τις δυσκολίες και τα απρόοπτα, ώστε να ζήσει μια ζωή ισορροπημένη  με πληρότητα και ευχαρίστηση.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ευχαρίστησε τις ατυχίες σου: Αποτελούν μέρος της μοίρας σου

Η Ασφάλεια, η Ελευθερία και ο τύπος που κάθεται απέναντι