in ,

Ποτέ μην κάνεις μόνιμες επιλογές επειδή είσαι προσωρινά αναστατωμένος

Προσπάθησε να επαναφέρεις την αίσθηση του ελέγχου.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση ή αναστάτωση είναι εύκολο να πάρουμε αποφάσεις βασισμένες στα συναισθήματα και την παρόρμηση που αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να μην είναι πάντα οι καλύτερες για το μέλλον μας.

Ο Joshua Ackerman, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, υποστηρίζει ότι μια απόφαση μπορεί να επηρεαστεί από κάτι τόσο ασήμαντο όσο το αντικείμενο που αγγίζουμε εκείνη τη στιγμή.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η εμπειρία του άγχους και της αναστάτωσης είναι κάτι παροδικό. Αν λάβουμε μια απόφαση όταν είμαστε αναστατωμένοι, θα έχουμε σταθεροποιήσει μια κατάσταση που πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα αν ένα άτομο πάνω στον καυγά με τον σύντροφό του αισθάνεται προσωρινά αναστατωμένος, μπορεί να αποφασίσει ότι θέλει να χωρίσει.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση μπορεί να είναι βιαστική και βασισμένη σε μια παρόρμηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της σχέσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε μια σχέση που μας κάνει να μην αισθανόμαστε καλά.

Αντί όμως να παίρνουμε αποφάσεις βασισμένες στα συναισθήματά μας κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής αναστάτωσης, πρέπει να διαχειριζόμαστε και να εξετάζουμε τις επιλογές μας με σαφήνεια και λογική.

Όταν είμαστε αναστατωμένοι, καταφεύγουμε σε πράξεις περισσότερο επικίνδυνες από ό,τι πιστεύουμε

Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσουμε να διακόψουμε μια σχέση όπως είπαμε, να παραιτηθούμε από μια δουλειά, να μετακομίσουμε σε ένα νέο μέρος ή να κάνουμε μια ακραία επιλογή, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το  πρόβλημα.

Αυτές οι επιλογές μπορεί να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε προσωρινά την κατάσταση, αλλά μπορεί να μας προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον.

Ένας καλός τρόπος να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις με σαφήνεια και λογική είναι να αναζητήσουμε τη βοήθεια άλλων ανθρώπων. Μπορούμε να συζητήσουμε την κατάσταση μας με έναν φίλο ή έναν συγγενή, ή ακόμα και να αναζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Επίσης, μπορούμε να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τις αιτίες των συναισθημάτων μας και να προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Στη συνέχεια, πρέπει να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή μας.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της επιλογής μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να λύσουμε τα προβλήματά μας, όπως να βρούμε μια νέα δουλειά, να αναζητήσουμε μια νέα σχέση, να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, και άλλα παρόμοια.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης συναισθηματικά κατάστασης δεν πρέπει να είναι μόνιμες και ανεπανόρθωτες.

Αντίθετα, πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις ενέργειές μας, ακόμα και όταν αυτές είναι λανθασμένες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ζωή μας είναι μια συνεχής διαδικασία εξέλιξης και αλλαγής και ότι οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε κατάσταση είναι προσωρινή και ότι με τον χρόνο, μπορούμε να βρούμε λύσεις και να ξαναβρούμε την ισορροπία στη ζωή μας.

Μην κάνετε ποτέ κάτι μόνιμο όταν είστε προσωρινά αναστατωμένοι, αλλά αντίθετα, αναζητήστε λύσεις και προσπαθήστε να βρείτε την ηρεμία και την ισορροπία στη ζωή σας.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Γιατί μας φοβίζει τόσο πολύ η συνέπεια;

Μην είσαι ανταγωνιστικός ρε παιδί μου, βαριέμαι…