in ,

EmpoweredEmpowered InsightfulInsightful

Να σου δώσω μια συμβουλή; Πρόσεχε από πού παίρνεις συμβουλές…

Ακόμα και οι σημαντικοί άλλοι έχουν ατζέντα στη ζωή μας.

Το έχεις καταλάβει καιρό τώρα πια ότι οι συμβουλές κι εγώ δεν έχουμε καλή σχέση.

Σίγουρα, ως ένα βαθμό η ιδιότητά μου με έχει «επηρεάσει», αφού coaching και συμβουλές δεν πάνε μαζί, η αλήθεια όμως είναι ότι η θέση μου σχετικά έχει να κάνει με πολλά περισσότερα πράγματα από το… προφανές.

Σίγουρα, όταν βιώνουμε μια κρίση προσωπική ή επαγγελματική, ή αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση στη ζωή μας, έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε, να τα «πούμε», να ακουστούμε.

Άλλοι, χρειάζονται απλά ένα «καλό αυτί» να είναι εκεί, μια «συνειδητή παρουσία» και άλλοι θέλουν να ακούσουν και μια δεύτερη γνώμη, μια διαφορετική οπτική στο ζήτημα που τους απασχολεί από κάποιον/α που εμπιστεύονται.

Και είναι φυσιολογικό, ανθρώπινο και πολλές φορές δημιουργικό, αν με ρωτάς.

Κατά πόσο ανακουφιστικό είναι πάντα όμως;

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επηρεαζόμαστε και να επηρεάζουμε

Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να κρέμεται απ’ τα χείλη της καλύτερής σου φίλης; Άλλες πόσες ήθελες να επιλέξεις το δρόμο της καρδιάς όμως υπερίσχυσε η φωνή της μαμάς, ή της γιαγιάς σου; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ρίσκαρες; Πάει καιρός; Αλήθεια, έχεις σκεφτεί… γιατί;

Η φυσική τάση που έχουμε στην επιρροή απ’ όποια θέση είναι απολύτως λογική.

Η επίγευσή της όμως έχει συναίσθημα και ως γνωστόν όταν μιλάει το συναίσθημα, το «παιχνίδι» της όποιας προσωπικής/επαγγελματικής κρίσης βιώνεις, μπορεί να πάρει άλλη τροπή, κατά πάσα πιθανότητα όχι… δικής σου.

Και θα μου πεις τώρα, «Δηλαδή δεν πρέπει να μιλάμε; Αν δεν τα πω, θα σκάσω.». Όχι βέβαια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκάσεις, το αντίθετο. Σου γράφω για να σου «αφαιρέσω βάρος», να σου πω «φίλτραρε» και να μοιραστώ μαζί σου και κάτι που ίσως φανεί σκληρό αλλά είναι μεγάλη αλήθεια.

Η ατζέντα των άλλων για τη ζωή μας

Καλώς ή κακώς οι σημαντικοί άλλοι, έχουν ατζέντα για τη ζωή μας -όπως και εμείς για τη δική τους-. Η πρόθεση, σίγουρα είναι καλή, από καρδιάς, με αγάπη, αυτό όμως δε συνεπάγεται αυτόματα «το καλό μας».

Να σου θυμίσω εδώ τη νούμερο ένα ατάκα «Για το καλό σου το λέω!…». Το ΤΙ σε κάνει να αισθάνεσαι το γνωρίζεις καλύτερα απ’ το καθένα… Μια μίνι πίεση ίσως; Μια huge;

Και εξηγώ: Εννοείται πως οι γονείς σου θέλουν να σε δουν να προοδεύεις, η κολλητή σου να είσαι ευτυχισμένη και ο σύντροφός σου να γελάς και να είσαι ήρεμη. Ο «κύκλος» σου, σε θέλει καλά, σωστά; Σωστά. Τι σημαίνει για τον κύκλο σου αλήθεια «καλά» και τι για σένα;

Ξέρεις, αυτά τα δύο πολλές φορές δεν έχουν καμία επαφή, συνοχή και σχέση.

Για τον κόσμο της μητέρας σου για παράδειγμα μπορεί να «χαραμίζεσαι» προσωπικά, επαγγελματικά ή και τα δύο, ενώ για το σύντροφό σου μπορεί «να πετάς», για την κολλητή «να περνάς απλά μια φάση» και τέλος για σένα… να νιώθεις στα χαμένα!

Άρα τελικά να μην ακούω καμία συμβουλή;

Αν θες την άποψή μου, θα σε παρότρυνα να ακους όσο περισσότερο γίνεται το ένστικτό σου. Γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα απ’ τον καθένα, μέσα του ζεις!

Οι συμβουλές των σημαντικών άλλων μπορεί να είναι από καρδιάς, σίγουρα όμως έχουν να κάνουν με το πώς σε βλέπουν, όχι με το πώς σε βλέπεις και οραματίζεσαι εσύ, κάτι το οποίο συνεπάγεται δικές τους προσδοκίες, βιώματα, πεποιθήσεις, όνειρα και sorry not sorry, θα το ξαναπώ: Ατζέντα. Σίγουρα με αγάπη, δεν παύει όμως να είναι ατζέντα.

Όσο για όσες και όσους δίνουν συμβουλές χωρίς να τους το ζητήσεις, ρίξε μια ματιά στις ζωές και την πορεία τους πρώτα και μετά στήσε αυτί… αν χρειάζεται!

Stay in your Magic love,

Μάρη

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Το restart μετά τη συναισθηματική απομόνωση

Wicthella Stories: Εσύ τι ευχή θα κάνεις το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη;