in ,

LoveLove

Τίποτα δε μένει ίδιο: Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες σχετικές

«Να είναι οι μέρες σου γρήγορες σαν αστραπή»

Ο Αϊνστάιν υποστήριζε ότι χώρος και χρόνος είναι μεγέθη σχετικά με την κινητική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν παρατηρούμε κάτι.

Αυτή δεν είναι απλά μια μαθηματική θεωρία άλλα μια έννοια ώστε να κατανοήσουμε την ίδια τη ζωή.

Ο Ιούλιος Βερν, στο βιβλίο του “ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες”, δημιούργησε έναν από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της λογοτεχνίας. Ο Φιλέας Φογκ πραγματοποίησε το γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Η ιστορία αυτή μας έβαλε να σκεφτούμε την έννοια του χρόνου και της ανθρώπινης δυνατότητας να ταξιδέψει γρήγορα σε όλον τον πλανήτη.

Η συνειδητοποίηση του χωροχρόνου

Ο χρόνος όταν σου λείπει αυτός που αγαπάς, ο χρόνος στο πένθος, ο χρόνος στις διακοπές, ο χρόνος όταν ακουμπάς το χέρι σου σε αναμμένο σίδερο, ο χρόνος όταν παγώνεις από το αίσθημα της αδικίας, ο χρόνος στο παθιασμένο ερωτικό αγκάλιασμα, ο χρόνος μέσα στον αξονικό τομογράφο, ο χρόνος στη θυμωμένη σου σιωπή, ο χρόνος όταν έχεις αγκαλιά αυτόν που αγαπάς.

Ο Ηράκλειτος είχε πει πολύ σωστά: «Όσοι μπαίνουν στα ίδια ποτάμια βρέχονται από διαφορετικά νερά κάθε φορά»

Τίποτα δεν μένει το ίδιο. Οι σχέσεις, η φιλία, η γονεϊκότητα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν με το πέρασμα του χρόνου. Όμως για να ανθίσουν απαιτούν νέες εξελιγμένες δεξιότητες.

Η συνειδητοποίηση του χωροχρόνου ως μια ενιαία οντότητας είναι σημαντική για την ανθρώπινη κατανόηση. Αυτή η ιδέα υποστηρίζει ότι ο χρόνος και ο χώρος δεν αποτελούν απλά ανεξάρτητες διαστάσεις, αλλά αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν ένα ενιαίο πλαίσιο για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η συνειδητοποίηση του χρόνου μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι επιλογές και οι πράξεις μας επηρεάζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Η ιδέα της συνέχειας του χρόνου μας καλεί να αναλάβουμε ευθύνες για τις πράξεις μας και τις επιπτώσεις τους.

Καθώς αντιλαμβανόμαστε την αλληλεξάρτηση του χρόνου και του χώρου, μπορούμε να παίρνουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες στο μέλλον.

Λένε ότι η ευτυχία είναι στιγμές

Όποιος πιστεύει ότι η ευτυχία σημαίνει απουσία επώδυνων καταστάσεων ένα είναι σίγουρο: ότι δεν θα τη νιώσει ποτέ. Η ευτυχία είναι μια πορεία που συμπεριλαμβάνει και πολλές δύσκολες στιγμές.

Ο τόπος δεν αφορά τις γεωγραφικές συνιστώσες άλλα το πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο το μεταφέρεις εσύ με τον τρόπο με τον οποίο υπάρχεις.

Η αλλαγή τόπου δεν είναι η λύση για να ξεφύγεις ή να βελτιώσεις τη ζωή σου. Σημαντικότερο είναι το πλαίσιο στο οποίο ζεις. Η αλλαγή της προοπτικής σου, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η ανάπτυξη προσωπικής αντοχής μπορούν να κάνουν θαύματα, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τοποθεσίας σου.

Η ευτυχία δημιουργείται όταν μέσα στις αλλεπάλληλες δυσκολίες οι οποίες φαντάζουν αξεπέραστες, εσύ θα καταφέρεις να παράγεις λύσεις.

Ακόμα και όταν χάνεις μην παραδίνεσαι, συνέχισε. Οι μεγάλες επιτυχίες συχνά προκύπτουν από αποτυχίες. Ο Thomas Edison χρειάστηκε 1.000 προσπάθειες για να εφεύρει τη λάμπα. Ο οποίος μέχρι να πετύχει το στόχο του ισχυριζόταν το παρακάτω:

«Δεν έχω αποτύχει. Απλά έχω βρει άλλους 10.000 τρόπους που δεν λειτουργούν».

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Σε ποια ιστορία δεν περνάς καλά;

DIY_χαλαρωτικό-τσάι

DIY χαλαρωτικό τσάι για το άγχος: Το φάρμακο της φύσης για εσωτερική γαλήνη