Ο Στέφανος Ξενάκης, στο βιβλίο του «το Δώρο» δίνει έμφαση στη σημασία που έχει ο σαφής στόχος για την επίτευξη της επιτυχίας.
Οι περισσότεροι από εμάς, πριν ξεκινήσουμε για οποιονδήποτε προορισμό βάζουμε GPS για να μας δείξει την καλύτερη διαδρομή. Όπως το Gps μας καθοδηγεί στην πιο αποτελεσματική διαδρομή, έτσι και ο ατομικός μας στόχος, μας καθοδηγεί στην πορεία της ζωής μας.
Όταν έχουμε στόχο, αισθανόμαστε ότι η ζωή μας έχει κατεύθυνση
Είναι σαν να έχουμε έναν πυρήνα, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η προσπάθειά μας.
Ένας ομιλητής, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «το Δώρο», σε ένα σεμινάριο ρώτησε το κοινό του, ποιος είναι ο στόχος τους. Κάποιος απάντησε ότι ο στόχος του είναι να βγάλει λεφτά. Τότε ο ομιλητής έβγαλε και του έδωσε ένα ευρώ. «Επιτεύχθηκε ο στόχος σου τώρα;» ρώτησε ο ομιλητής με χαμόγελο.
Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος μετρήσιμος και συγκεκριμένος. Ο συγκεκριμένος στόχος καθιστά εφικτή την αξιολόγηση της προόδου μας και δίνει κατεύθυνση στις προσπάθειές μας.
Οι περισσότεροι από εμάς, συνηθίζουμε να σχεδιάζουμε τις διακοπές μας καλύτερα από τη ζωή μας. Τις οργανώνουμε με κάθε λεπτομέρεια. Την ώρα, τη μέρα, το ξενοδοχείο που θα μείνουμε, τα εστιατόρια που θα φάμε, τα αξιοθέατα που θα δούμε.
Με τη ζωή μας όμως τι γίνεται; Την αφήνουμε στην τύχη της και απλά λέμε ότι μας αδίκησε; Ή μήπως την αδικούμε εμείς επειδή δεν την κατευθύνουμε σωστά;
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τους στόχους των φοιτητών και την εξέλιξη τους. Η έρευνα αυτή εστίασε στο να κατανοήσει πόσοι φοιτητές είχαν θέσει στόχους για το μέλλον και πως αυτοί οι στόχοι επηρέασαν τη ζωή τους μετά από δεκαετίες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μόνο το 3% των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν θέσει συγκεκριμένους στόχους κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων.
Τριάντα χρόνια μετά, οι ερευνητές επέστρεψαν για να εξετάσουν την πορεία αυτών των φοιτητών. Το 3% των φοιτητών που είχε στόχους είχε πετύχει αθροιστικά σε οικονομικούς ορούς ότι πέτυχε το υπόλοιπο 97 % των φοιτητών!
Ο στόχος δε μπορεί να υπάρξει χωρίς όραμα
Όσοι άνθρωποι έχουν ξεχωρίσει και κατάφεραν να αλλάξουν το ρεύμα της ιστορίας, ήξεραν ακριβώς που ήθελαν να πάνε. Έζησαν με ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή τους και επηρέασαν τον κόσμο με το όραμά τους, που έγινε πραγματικότητα. Ένα όραμα που για αυτούς είχε εκπληρωθεί πριν καν φανερωθεί σε όλους τους υπόλοιπους.
Εξαιρετικές προσωπικότητες όπως Μαχάτμα Γκάντι, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Τζον Κένεντι, ο Στιβ Τζόμπς. Κάθε ένας από αυτούς είχε ένα διαφορετικό όραμα, και πέτυχε έναν ξεχωριστό στόχο. Ο στόχος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς όραμα, είναι η έμπνευσή του.
«Το όραμά των επιτυχημένων ανθρώπων είναι ένα ουράνιο τόξο που συνδέει το σήμερα και το αύριο», όπως είπε ο «Σεργκέι Φεντίν. Καθιστά το αόρατο ορατό. Το ανέφικτο εφικτό.
Η Helen Keller, τυφλή και κωφή Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας η οποία χαρακτηρίστηκε ως το θαύμα της ανθρώπινης θέλησης είπε: «Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να είσαι τυφλός, είναι να έχεις όραση αλλά να μην έχεις όραμα».
GIPHY App Key not set. Please check settings