in ,

Τα πολλά πρόσωπα της παρενόχλησης

Τί είναι παρενόχληση και πώς να την αντιμετωπίσεις.

Η παρενόχληση έχει πολλά πρόσωπα

Συνήθως ξεκινάει μέσα από την οικογένεια με κεκαλυμμένους τρόπους από άτομα που μας έχουν πείσει πως δεν μπορούμε ή δεν μας επιτρέπεται να μιλήσουμε ή να αμφισβητήσουμε αυτό που λένε γιατί έχουν πάντα δίκιο. Πρόσωπα υπεράνω υποψίας που μέσα μας όμως κατέχουν σημαντική θέση.

Η παρενόχληση επίσης δεν έχει φύλο. Μπορεί να συμβεί και σε άντρες και σε γυναίκες και το μεγαλύτερο ποσοστό παρενοχλήσεων ξεκινάει μέσα από την οικογένεια (πατέρας, αδερφός) ή από στενά πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος όπως θείος, παππούς, ξαδέρφια κλπ. Φυσικά μπορεί να συμβεί και στο περιβάλλον εργασίας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τέλος, η παρενόχληση δεν είναι μόνο σεξουαλική. Μπορεί να είναι λεκτική ή και συμπεριφορική και δεν χρειάζεται να έχει στόχο μόνο το σώμα του θύματος αλλά τα πιστεύω του, τις επιλογές του, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωή, την εργασία του, και την εμφάνιση του, την ίδια την ατομικότητα του.

Ένας άνθρωπος που παρενοχλεί μπορεί να είναι αγενής, εριστικός, αρνητικός, ακυρωτικός, απότομος, σεξιστικός, εχθρικός, προκλητικός, υπερβολικά διεκδικητικός ή επιθετικός προς το μέρος του θύματος.

Όταν μιλάει το σώμα

Μέσα σε μια κατάσταση παρενόχλησης, το σώμα του θύματος θα νιώσει πως κάτι δεν πάει καλά πριν το καταλάβει το μυαλό του. Θα νιώσει ένα σφίξιμο στο στομάχι, ή εφίδρωση, ή ένα αίσθημα έκθεσης, ό,τι αυτή τη στιγμή κάτι το κάνει να νιώθει εκτεθημένο σε κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει ξεκάθαρα, μια αίσθηση προσβολής και εκφοβισμού.

Μέχρι τώρα, κοινωνικά, επικρατούσε μια συνθήκη ως προς το bullying, πως είναι μεν μορφή βίας αλλά δεν αξιολογείται το ίδιο σημαντική όσο η ξεκάθαρη κακοποίηση, σεξουαλική ή σωματική (βιασμός, βιαιοπραγία).

Αυτό είναι ακόμη πιο κακοποιητικό για ένα άτομο γιατί του στερεί το δικαίωμα σε μια καθόλα σωστή συμπεριφορά από τους άλλους, κάνοντάς το να πιστεύει πως μια καθόλα σωστή συμπεριφορά που εμπεριέχει σεβασμό, αίσθημα ασφαλείας και ευγένεια είναι κάτι ουτοπικό.

Όταν νιώθεις πως κάτι περνά… το όριό σου

Οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις πως περνάει το όριό σου στο νευρικό σου σύστημα καταγράφεται σαν απειλή και σε προετοιμάζει να αντιμετωπίσεις έναν επερχόμενο κίνδυνο εκκρίνοντας κορτιζόλη.

Έτσι, εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί και γίνεται κατ’ εξακολουθηση το νευρικό σου σύστημα αποκτά ανοχή σε αυτό και εσύ αρχίζεις και εντάσσεις στη ζωή σου αυτό το αίσθημα κινδύνου χωρίς όμως να δρας, από φόβο.

Οτιδήποτε νιώθεις παρενοχλητικό για σένα είναι κακοποίηση είτε το δέχεται είτε δεν το δέχεται το άλλο άτομο που εκδηλώνει προς το μέρος σου αυτή τη συμπεριφορά. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει άλλες εμπειρίες και άλλα όρια και ένας κακοποιητής δεν θα αποδεχτεί ποτέ ότι κακοποιεί.

Μην περιμένεις να σου πουν οι άλλοι πως έχεις δίκιο και πως η συμπεριφορά τους είναι λάθος, είτε αυτοί οι άλλοι είναι στην οικογένεια, είτε στην εργασία σου. Δεν είναι υποχρεωτικό να ανέχεσαι λόγια ή πράξεις που σε εκφοβίζουν και προσβάλουν την ασφάλεια σου.

Οτιδήποτε αφορά το συναίσθημα σου και την συνολική υπόσταση σου σαν άτομο ακόμη και αν δεν συμπεριλαμβάνει το φυσικό σου σώμα είναι εξίσου σημαντικό και έτσι χρειάζεται να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται.

Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει

Συμβουλέψου έναν ειδικό για να σε βοηθήσει να ακούς το σώμα σου και τα συναισθήματα σου με σκοπό να βάζεις όρια και να προστατεύεσαι και όχι να σιωπάς από φόβο μήπως είσαι υπερβολικος/η ή μήπως τιμωρηθείς. Δεν υπάρχει υπερβολή.

Όταν κάτι σε κάνει να νιώθεις όχι καλά πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά. Η ασφάλεια και ο σεβασμός στην ατομικότητα του κάθε ανθρώπου είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα και όχι αφηρημένες έννοιες.

Να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται κάποιος να ακουμπήσει το σώμα σου για να σε κακοποιήσει. Κάνε τη ζωή σου καλύτερη, ξεκίνησε με το μέσα σου.

Συμβουλέψου έναν ειδικό, θα σε βοηθήσει να βρεις ξανά τη δύναμη σου.

Written by Ζωή Βασιλείου

Σύμβουλος-Εκπαιδεύτρια της Τεχνικής ThetaHealing®

«Heal the inside, the outside will follow»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Με οδηγό την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Hello resilience: Η Ψυχική Ανθεκτικότητα πιο επίκαιρη από ποτέ