in ,

Το θαύμα πηγάζει από την πίστη ότι θα συμβεί

Πιστέψετε στον εαυτό σας και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Ο Γιόχαν Χάρι στο βιβλίο του «Απόδρασε από τη φυλακή του εαυτού σου» διηγείται μια ιστορία σχετικά με ένα πείραμα που διεξήχθη στην Αγγλία, όπου διαπιστώθηκε κάτι εκπληκτικό…

Άνθρωποι που ήταν παράλυτοι επί σειρά ετών, σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους και περπάτησαν ξανά. Κυκλοφόρησε λοιπόν η φήμη ότι «υπάρχει ελπίδα». Μια αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τη λύση για τις ασθένειες. Αρκεί να πλήρωνε κάποιος για τη χρήση μιας μεταλλικής βέργας.

Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι αρκούσε το πέρασμα της βέργας πάνω από το σώμα του ασθενή ώστε να αποπέμψει την ασθένεια. Ένας σαραντάχρονος άνδρας είχε έναν έντονο ρευματικό πόνο  στον ώμο και δεν μπορούσε να σηκώσει το χέρι του χρόνια. Αφού αναδύθηκε για τέσσερα λεπτά πάνω από το χέρι του η βέργα, ο ασθενής κατάφερε να το σηκώσει αρκετά εκατοστά.

Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι σε κάποιους δεν λειτούργησε, ή το αποτέλεσμα διήρκησε πολύ λίγο. Οι Άγγλοι γιατροί συνειδητοποίησαν τότε το εξής. Όταν δίνουμε σε ένα ασθενή μια ιατρική θεραπεία, στην πραγματικότητα του δίνουμε δύο πράγματα: Ένα φάρμακο το οποίο θα έχει μια χημική επίδραση στο σώμα του και μια ιστορία σχετικά με την επίδραση που θα έχει πάνω του αυτή η θεραπεία.

Οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι η ιστορία που τους λέμε είναι πολλές φορές τόσο σημαντική όσο και το φάρμακο. Αυτό έγινε ευρέως γνωστό ως το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου (placebo).

Ο John Hagelin, ήταν φυσικός και ερευνητής. Είχε εξετάσει θέματα που σχετίζονταν με τη σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος και είχε πει: «Το σώμα μας είναι προϊόν των σκέψεων μας. Στην ιατρική έχουμε αρχίσει να κατανοούμε το βαθμό στον οποίο οι σκέψεις και τα συναισθήματα καθορίζουν την υλική υπόσταση, δομή και λειτουργία του οργανισμού μας».

Με τη χρήση της πίστης, κατάφεραν να προκληθούν σωματικές αλλαγές με εντυπωσιακή επούλωση σε ασθενείς. Αυτό δείχνει την ισχύ του νου, αλλά και την ικανότητα της πίστης να επηρεάσει τη φυσική μας κατάσταση.

Τι είναι η πίστη;

«Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα», Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο  Γάλλος φιλόσοφος La Mothe ισχυρίστηκε ότι η πίστη δίνει «λύση» στις δυσκολίες μας χωρίς να υπάρχει απαραίτητα απόδειξη ότι αυτό που πιστεύουμε θα συμβεί στην πραγματικότητα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελπίδα. Την ελπίδα της επίτευξης του επιθυμητού.

Μπορεί να πηγάζει απ’ ότι μας περικλείει ή μπορεί να πηγάζει από μέσα μας. Είναι μια δύναμη που μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο που βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Όταν λέμε “Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω,” δηλώνουμε την ελπίδα για θετικά αποτελέσματα, αλλά και την πεποίθηση στις ικανότητές μας να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις.

Όπως είχε πει και ο Brad Henry, «Πιστέψετε στον εαυτό σας και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Να έχετε πίστη στις δυνατότητές σας. Δουλέψτε σκληρά και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείτε να επιτύχετε»…

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Τι συμβαίνει όταν η γιορτινή ατμόσφαιρα συναντά το «πρέπει»;

Όταν ζήτησα από το Σύμπαν να τρέξει